Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
13:29 /14:26

VRK panaikino Panevėžio miesto mero R.M.Račkausko įgaliojimus, bus nauji rinkimai

Apeliaciniam teismui Panevėžio miesto merą Rytį Mykolą Račkauską pripažinus kaltu dėl piktnaudžiavimo, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį panaikino jo įgaliojimus.
Rytis Mykolas Račkauskas
Rytis Mykolas Račkauskas / Paulius Židonis/BNS

Šis sprendimas priimtas vienbalsiai.

Pats R.M.Račkauskas prašė nenaikinti jo įgaliojimų, nes esą teismo sprendimas neužkerta jam kelio eiti pareigų, nes jis nėra valstybės tarnautojas, o pagal teismo sprendimą jam uždrausta dirbti valstybės tarnyboje.

„Pagrindas, kuriuo remiamės yra įsigaliojęs teismo nuosprendis“, – sakė VRK narė Laura Martinaitytė.

Ir ji, ir kiti VRK nariai pabrėžė, kad šiuo atveju nesvarbu, kokią baudžiamojo poveikio priemonę skyrė teismas, užtenka įsigaliojusio apkaltinamojo teismo nuosprendžio.

Rinkimų kodeksas numato, kad įsiteisėjus apkaltinamajam nuosprendžiui, VRK sprendimą dėl mero įgaliojimų nutrūkimo turi priimti per 15 dienų.

Komisija konstatavo, kad dėl to R.M.Račkauskas netenka mandato ir atsiranda pagrindas Panevėžyje skelbti pirmalaikius mero rinkimus.

Pirmalaikių mero rinkimų datą ne vėliau kaip per 30 dienų nuo šio komisijos sprendimo priėmimo nustato Seimas, juos VRK turi surengti per šešis mėnesius.

Apeliacinis teismas ketvirtadienį R.M.Račkauską pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo ir uždraudė jam dirbti valstybės tarnyboje trejus metus, taip pat skyrė 15 tūkst. eurų baudą.

Teismo sprendimas įsigaliojo po jo paskelbimo, tačiau per tris mėnesius gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

R.M.Račkauskas ketvirtadienį žadėjo nuosprendį skųsti, tačiau pripažino, kad tuo metu meru nebedirbs.

R.M.Račkauskas ir buvusi jo patarėja Gintarė Maskoliūnienė Šiaulių apygardos teismo dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi pripažinti kaltais 2022-aisiais.

Pirmosios instancijos teismas tuomet nustatė, kad Panevėžio meras per G.Maskoliūnienę davė neteisėtus nurodymus savivaldybės tarnautojams, taip siekdamas, kad savivaldybės organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su verslininku Mariumi Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“.

Apeliacinis teismas pernai sausį kaltinamuosius išteisino konstatavęs, kad pirmoji instancija R.M.Račkausko ir G.Maskoliūnienės veiksmus neteisingai įvertino kaip nusikalstamus ir nepagrįstai priėmė apkaltinamąjį nuosprendį.

Prokuratūrai nuosprendį apskundus, pernai gruodį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas gražino bylą nagrinėti Apeliaciniam teismui, nustatęs, kad kaltinime nurodytos aplinkybės pasitvirtino, tačiau apeliacinės instancijos teismas konstatavo, jog mero ir jo patarėjos veiksmais nebuvo padaryta didelė žala valstybei.

Panevėžio miesto taryba spręs dėl laikino mero paskyrimo

„Lapkričio 4 d., pirmadienį Panevėžio miesto savivaldybės taryba rinksis į neeilinį posėdį, kuriame bus renkamas laikinas Panevėžio miesto vadovas“, – rašoma penktadienį savivaldybės išplatintame pranešime.

Pagal Lietuvos Respublikos Vietos savivaldos įstatymą, tarybos narių balsų dauguma bus išrinktas tarybos narys, kuris laikinai eis Panevėžio miesto mero pareigas.

Sušaukti neeilinį miesto tarybos posėdį būtina, kai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino mero Ryčio Mykolo Račkausko įgaliojimus vadovaujantis Lietuvos apeliacinio teismo sprendimu.

Nutrūkus mero įgaliojimams, darbą pareigose baigia ir mero politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai – vicemerai, administracijos direktorius, mero patarėjai ir tarybos posėdžių sekretorius.

Ne vėliau kaip per 6 mėnesius VRK turės surengti pirmalaikius mero rinkimus Panevėžio mieste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai