Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VRK pirmininkė atskleidė, kada laukti rinkimų rezultatų

Lietuvos žmonės sekmadienį – vėl prie balsadėžių ir šįkart Seimo rinkimuose balsuojama aktyviau nei prieš ketverius metus. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Lina Petronienė įvertino didesnį aktyvumą bei atskleidė, kada tikėtis pirmųjų ir šiek tiek aiškesnių rezultatų.

15min primena, kad balsuoti rinkimų dieną galima nuo 7 iki 20 valandos, tad iki balsavimo pabaigos liko – vos kelios valandos.

Šiemet, skirtingai nei 2020-aisiais, rinkėjai aktyviau renkasi prie balsadėžių.

15min paklausė VRK pirmininkės Linos Petronienės, ką rodo toks rinkėjų aktyvumas ir kada galima laukti pirmųjų bei jau šiek tiek aiškesnių rinkimų rezultatų.

***

– Stebime didesnį rinkėjų aktyvumą nei prieš ketverius metus, ką jums rodo šitas didesnis aktyvumas?

– Iš tiesų, reikia prisiminti, kad prieš ketverius metus rinkimai buvo pandeminiais metais. Sakykime, kad pirmieji rinkimai pandeminiais metais, tai tikrai daug žmonių buvo saviizoliacijoj – nebeužsiregistravo, kiti bijojo eiti patys saugodamiesi. Tikrai labai sunku lyginti.

Mus džiugina tai, kad šiemet aktyvumas yra didesnis. Bent jau kol kas aktyvumas didesnis nei prieš ketverius metus, bet, aišku, mažesnis negu Prezidento rinkimuose ir mums tikrai norisi, kad kuo daugiau rinkėjų ateitų, nes kiekvieno rinkėjo apylinkėje laukia jam skirti du biuleteniai. Rinkėjui neatėjus tie biuleteniai bus sunaikinti.

– Ar galima tikėtis, kad aktyvumas perkops ir tuos 50 procentų?

– Jeigu rinkėjai balsuos per likusias valandas panašiai kaip balsavo 2020 metais, tai perkops.

– Ar šitas didesnis rinkėjų aktyvumas reiškia, kad ir balsai bus skaičiuojami ilgiau?

– Taip, žinoma. Kuo daugiau biuletenių, tuo ilgiau jie skaičiuojami. Be to, yra pakankamai didelis aktyvumas balsuojant iš anksto – pavyzdžiui, Senamiesčio apygardoje virš 15 proc. rinkėjų balsavo iš anksto.

Tai ta balsavimo iš anksto procedūra ilgesnė, kadangi reikia atkirpti kiekvieną voką, išimti iš jo lakšto dalį, patikrinti, ar rinkėjas tikrai neatvyko rinkimų dieną balsuoti. Ir jeigu jis neatvyko, tai jis pažymimas kaip balsavęs iš anksto. Tada vidiniai vokai dedami į balsadėžę, o baigus patikrinimo procedūrą visi vidiniai vokai atidaromi, išimami biuleteniai ir jie skaičiuojami.

Tai daugiausia užtrunka laiko tas patikrinimas ir vokų prakirpimas, todėl ta procedūra užsitęsia. Tuo labiau, kad matom, jog aktyviai iš anksto balsavo ir didelių rinkimų apylinkių rinkėjai, nes anksčiau išsiskirdavo Kuršių nerijos apylinkės, kurios nėra labai didelės, bet dabar matome, kad aktyvios ir didelės apylinkės Vilniaus mieste.

– O kaip su biuleteniais? Mes per įvairius pastaruosius rinkimus turėjome atvejų, kad kai kur tų biuletenių pritrūkdavo. Ar šituose rinkimuose susidūrėt su tokiais atvejais?

– Iš tiesų, kadangi šiuose rinkimuose sekmadienį galima balsuoti tik savo rinkimų apygardoje, kas yra pakankamai kompaktiška, ir neturime tokių rinkimų apylinkių kaip per Prezidento rinkimus. Pavyzdžiui, Labanore balsavo labai daug rinkėjų, atvykusių iš kitų apylinkių, kad net viršijo apylinkės rinkėjų skaičių.

Tai tokių situacijų neturime, dėl to yra paprastesnė logistika ir tikrai komisijos nuolat seka, prižiūri, jos turi rezervą, jos žiūri, kiek apylinkėje buvo rinkėjų, kiek jos turi biuletenių ir reikalui esant jos gali labai greitai tas atsargas papildyti.

– O toks paprastas klausimas – vis tiek labai daug žmonių šį vakarą lauks bent jau pirmųjų rezultatų. Kada ketinama pradėti juos skelbti?

– Skelbti pradėsime tikrai pakankamai anksti, manau, kad apie mano spaudos konferenciją arba iš karto po jos – apie pusę devynių tikrai jau turėtų būti pirmieji rinkimų apylinkių rezultatai mūsų svetainėje, bet, aišku, tai bus tik mažos apylinkės, kurios greitai spės suskaičiuoti biuletenius.

Pradėsime skaičiuoti nuo vienmandačių rinkimų apygardų, kadangi tie biuleteniai skaičiuojami vieną kartą, tai suskaičiuos vienmandačių apygardų biuletenius, sudės juos į tam skirtus vokus ir tada skaičiuos daugiamandatę – kiek kuris sąrašas gavo balsų, o po to jau skaičiuos kiekvieno sąrašo pirmumo balsus.

– O kada jau galima tikėtis tokių aiškesnių rezultatų paskelbimo?

– Nežinau, ar aš čia esu pakankamai optimistė ar ganėtinai realistė – aš tikiuosi antrą, trečią valandą nakties jau žinoti. Aš suprantu, kad didžiųjų rinkimų apylinkių dar neturėsime, bet jau aiškesnį vaizdą turėtume turėti.

– Žodžiu, žmonės gali laisvai nemiegoti dar iki dviejų, trijų nakties ir luktelėti šiek tiek?

– Pirmiausia, tegul jie nueina balsuoti, kad jiems būtų įdomiau laukti rinkimų rezultatų, kad jie galėtų matyti, ar jų rinkimų apylinkė balsavo taip, kaip jie, ar jų apygarda panašiai balsavo.

Tai tikrai, pirmiausia, mes kviečiame balsuoti, o po to jau, aišku, laukti rinkimų rezultatų.

– Ačiū jums už pokalbį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas