Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VRK priminimas politinėms organizacijoms: finansinių ataskaitų rinkinius reikia pateikti iki kovo 15 d.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) primena politinėms partijoms, politiniams komitetams ir analitiniams centrams apie artėjantį terminą pateikti finansinių ataskaitų rinkinius, rašoma VRK pranešime spaudai.
Vyriausioji rinkimų komisija
Vyriausioji rinkimų komisija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Finansinių ataskaitų rinkinius už praėjusius kalendorinius metus politinės organizacijos turi pateikti komisijai iki kiekvienų metų kovo 15 dienos (imtinai).

Ši pareiga galioja taip pat ir viešojo juridinio asmens statusą turintiems politiniams komitetams bei analitiniams centrams.

VRK akcentuoja įstatyme numatytą reikalavimą dėl atliekamo politinių organizacijų ir analitinių centrų finansų nepriklausomo patikrinimo.

Pareiga užsakyti nepriklausomą auditą atsiranda toms politinėms organizacijoms kurios per kalendorinius metus gauna 200 VMDU dydžių ir didesnę pajamų sumą (šiuo metu tai – 359 800 eurų) arba jeigu politinei partijai įstatymų nustatyta tvarka priklauso ir yra pervedami valstybės biudžeto asignavimai. Analitiniams centrams ši prievolė atsiranda gavus perpus mažesnę pajamų sumą – 100 VMDU dydžių (179 900 eurų) arba gavus iš politinės partijos jai skirtų valstybės biudžeto asignavimų lėšų.

Tai reiškia, kad visos politinės partijos, kurios gauna valstybės biudžeto asignavimus, nepriklausomai nuo per kalendorinius metus gautų pajamų sumos, taip pat – analitiniai centrai (jei partija yra pervedusi dalį sumos, gautos iš valstybės biudžeto asignavimų), privalo sudaryti politinės organizacijos patikrinimo sutartį su audito įmone arba auditoriumi.

Ši tvarka patvirtinta 2023 m. sausio 12 d. VRK sprendimu, kuris apjungė kelias anksčiau galiojusias tvarkas, kad politinių organizacijų finansų tvarkymo reglamentavimas būtų viename dokumente. Nuostatos taip pat pritaikytos ir politiniams komitetams.

Analitinių centrų finansinių ataskaitų pildymo ir kitų dokumentų pateikimo tvarka yra patvirtinta 2024 m. sausio 18 d. VRK sprendimu.

Kiekvienos politinės organizacijos finansinių ataskaitų rinkinį sudaro finansinės būklės ataskaita, veiklos rezultatų ataskaita ir finansinių ataskaitų aiškinamasis raštas.

Kartu su šiuo rinkiniu turi būti pateikiami priedai: valstybės biudžeto asignavimų panaudojimo ataskaita, politinės organizacijos veiklos finansavimo ataskaita. Kartu teikiamas nario mokesčio registracijos žurnalas ir sutartų procedūrų ataskaita.

Finansinių ataskaitų rinkiniai su priedais bei audito ataskaitos skelbiami viešai VRK svetainėje. Informacija atnaujinama nuolat. Taip pat skelbiami politinių organizacijų narių, per kalendorinius metus sumokėjusių daugiau negu 360 eurų nario mokesčių, sąrašai.

Politinių organizacijų finansavimą įstatymų nustatyta tvarka kartu su kitomis institucijomis kontroliuoja ir prižiūri VRK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas