Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 21

VRK ramina neoriginalius biuletenius paštu gavusius rinkėjus: viskas gerai

Vokietijoje gyvenanti Lina nustebo, kad balsuodama paštu antrajame Seimo rinkimų ture gavo biuletenį, kuris yra ne originalas, o tik skenuota kopija. Skaitytoja susirūpino, ar jos balsas bus įskaitytas, tačiau Vyriausioji rinkimų komisija ramina, kad viskas bus gerai. Tokie biuleteniai paštu siunčiami dėl to, kad balsuoti išeiviai spėtų laiku.
Seimo rinkimai 2020, balsų skaičiavimas
Seimo rinkimai 2020, balsų skaičiavimas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Dėl balsavimo biuletenio kokybės susirūpino 15min skaitytoja Lina.

„Iškilo klausimas, ar mano balsas bus įskaičiuotas ir ar tai yra legalu, nes dokumentas yra akivaizdžiai neoriginalus. Aš bandžiau susisiekti su Vokietijos ambasada Berlyne, bet nesėkmingai“, – rašė skaitytoja ir prašė išsiaiškinti, kodėl biuleteniai yra tokie ir ar jie galios?

VRK nurodė, kad nerimauti nėra dėl ko. Pakartotiniame balsavime nėra naudojami originalūs biuleteniai, kadangi jų pristatymas į atstovybes užimtų nemažai laiko ir dalis rinkėjų balsuojančių paštu, balsavimo dokumentus gautų pavėluotai ir neturėtų galimybės balsuoti.

„Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausiosios rinkimų komisijos 2020 m. rugpjūčio 20 d. sprendimu patvirtinto „Balsavimo Lietuvos Respublikos diplomatinėse atstovybėse ir konsulinėse įstaigose tvarkos aprašo“ 30.1 punktu, organizuoti pakartotinį balsavimą Pasaulio lietuvių vienmandatėje rinkimų apygardoje Nr. 71, Vyriausioji rinkimų komisija Pasaulio lietuvių vienmandatės rinkimų apygardos Nr. 71 rinkimų biuletenio formą elektroninių ryšių priemonėmis išsiuntė atstovybėms, o balsavimo komisijos organizavo pakartotinio balsavimo Pasaulio lietuvių vienmandatėje rinkimų apygardoje Nr. 71 rinkimų biuletenių dauginimą", – nurodo ir tokio sprendimo teisinį pagrindą VRK.

Primename, kad tokia tvarka organizuojant balsavimą užsienyje taikoma jau keliolika metų tiek Seimo, tiek Prezidento rinkimų pakartotinio balsavimo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas