Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VRK spręs, ar dėl ryšių su KGB iš rinkimų šalinti D. Arlauską ir K. Bilių

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį spręs, ar iš Seimo rinkimų kovos šalinti du kandidatus, galbūt nuslėpusius savo bendradarbiavimą su KGB.
Lietuvos darbdaviu konfederacijos generalinis direktorius  Danukas Arlauskas
Lietuvos darbdaviu konfederacijos generalinis direktorius Danukas Arlauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pagal parengtą nutarimo projektą, iš kandidatų į Seimą ketinama braukti Taikos koalicijos sąraše antru numeriu įrašytą Danuką Arlauską ir iš partijos „Nemuno aušra“ sąrašo septintu numeriu įrašytą Kęstutį Bilių. Pastarasis nebegalėtų kandidatuoti ir Saulės vienmandatėje apygardoje.

Juos iš rinkimų siūloma šalinti, nes kandidato anketoje nenurodė, kad sąmoningai yra bendradarbiavę su buvusios Sovietų Sąjungos specialiosiomis tarnybomis.

Po pakartotinio kreipimosi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą (LGGRTC) VRK sulaukė informacijos, kad D. Arlauskas buvo kadrinis KGB darbuotojas, o K. Bilius KGB padalinyje Šiauliuose dirbo ūkio darbuotoju.

Rinkimų kodeksas reikalauja, kad kandidatai nurodytų, ar yra sąmoningai bendradarbiavęs su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, o VRK privalo šiuos duomenis paskelbti savo interneto svetainėje per 24 valandas nuo anketos pateikimo.

Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius D. Arlauskas VRK pateiktoje biografijoje nurodė, kad 1978–1990 metais Valstybės saugumo komitete dirbo vyresniuoju operatyviniu įgaliotiniu. Apie savo buvusią tarnybą sovietų KGB jis yra pasakojęs viešai.

Tuo metu ne kartą rinkimuose dalyvavęs dabartinis Kelmės rajono vicemeras K. Bilius nė vienoje anketoje nėra nurodęs jokios veiklos KGB. Jis deklaravo 1985–1988 metais ėjęs Šiaulių miesto sporto draugijos „Žalgiris“ pirmininko pavaduotojo pareigas, 1988–1990 metais – žolės riedulio meistrų komandos „Tauras“ viršininkas pareigas.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas