Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VRK spręs dėl Panevėžio mero R. M. Račkausko įgaliojimų nutrūkimo

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) gavus Apeliacinio teismo sprendimą dėl Panevėžio miesto mero Ryčio Mykolo Račkausko, ši penktadienį spręs dėl jo įgaliojimų nutrūkimo nesuėjus terminui.
Rytis Mykolas Račkauskas
Rytis Mykolas Račkauskas / Paulius Židonis/BNS

Teismas ketvirtadienį R. M. Račkauską pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo ir uždraudė jam dirbti valstybės tarnyboje trejus metus, jam taip pat skirta 15 tūkst. eurų bauda.

Šis teismo sprendimas įsigaliojo po jo paskelbimo, tad tai reiškia, jog politikas turės pasitraukti iš Panevėžio mero pareigų. Nuosprendis per tris mėnesius gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Remiantis Rinkimų kodeksu, įsiteisėjus apkaltinamajam nuosprendžiui, VRK sprendimą dėl mero įgaliojimų nutrūkimo turi priimti per 15 dienų. Sprendimu pripažįstama, kad meras netenka mandato ir atsiranda pagrindas skelbti pirmalaikius mero rinkimus.

Pirmalaikių mero rinkimų datą ne vėliau kaip per 30 dienų nuo šio komisijos sprendimo priėmimo nustato Seimas, juos VRK turi surengti per šešis mėnesius.

R. M. Račkauskas žadėjo nuosprendį skųsti, tačiau pripažino, kad tuo metu meru nebedirbs.

R. M. Račkauskas ir G. Maskoliūnienė Šiaulių apygardos teismo dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi pripažinti kaltais 2022-aisiais. 

Pirmosios instancijos teismas tuomet nustatė, kad Panevėžio meras per G. Maskoliūnienę davė neteisėtus nurodymus savivaldybės tarnautojams, taip siekdamas, kad savivaldybės organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su verslininku Mariumi Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“.

Apeliacinis teismas pernai sausį kaltinamuosius išteisino konstatavęs, kad pirmoji instancija R. M. Račkausko ir G. Maskoliūnienės veiksmus neteisingai įvertino kaip nusikalstamus ir nepagrįstai priėmė apkaltinamąjį nuosprendį.

Prokuratūrai nuosprendį apskundus, pernai gruodį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas gražino bylą nagrinėti Apeliaciniam teismui, nustatęs, kad kaltinime nurodytos aplinkybės pasitvirtino, tačiau apeliacinės instancijos teismas konstatavo, jog mero ir jo patarėjos veiksmais nebuvo padaryta didelė žala valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?