Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 01 /16:23

VRM atsisako pavaldžių įstaigų – nuo sanatorijų iki orkestro, bet bažnyčią kol kas pasilieka

Vidaus reikalų ministerija pristatė sprendimus atsisakyti 5 pavaldžių įstaigų, tarp kurių yra Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmai, sanatorijos „Pušynas“ ir „Dainava“, reprezentacinis pučiamųjų orkestras ir kt. Šio pristatymo išvakarėse apie esą ketinimus privatizuoti dalį šių įstaigų prabilo Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“, kuri užsiminė ir apie tai, kad galbūt privatizuoti galvojama ir Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčią.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir VRM kanclerė Jovita Petkuvienė pristatė sprendimus dėl 5 ministerijai pavaldžių įstaigų – VšĮ Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmų, VšĮ valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centro „Dainava“, VšĮ LR vidaus reikalų ministerijos Poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“, VšĮ Bendrystės ir socialinių inovacijų centro bei BĮ koncertinės įstaigos LR vidaus reikalų ministerijos Reprezentacinis pučiamųjų orkestras – pertvarkos.

Trūko politinės valios

Anot A.Bilotaitės, šiems sprendimams ir pokyčiams daug metų neužteko politinės valios, tačiau tai esą būtina – prioritetas yra, kad pareigūnai gautų kokybiškas paslaugas.

„Turi būti tvarkomasi su valstybės turtu racionaliai, efektyviai, tai yra ūkiškai. Šios Vyriausybės vienas iš prioritetų yra peržiūrėti funkcijas. Mes pradėjome nuo savo ministerijos, buvo sudaryta darbo grupė, kuri įvertino visas VRM pavaldžias įstaigas, kurių turime 38. Įsivertinome jų veiklą, jų atliekamas funkcijas, kiek tos funkcijos ir veikla koreliuoja su VRM misija, kiek atliepia pareigūnų poreikius.

Atsisakome VRM pavaldume esančių 5 įstaigų, dauguma jų gyvena iš komercinės veiklos, paslaugos orientuotos į plačią visuomenę, o ne pareigūnus.

Analizė atskleidė, kad turime labai daug neūkiškumo, kad vis dar yra gajos tam tikros nomenklatūrinės privilegijos. Priėmėme sprendimą atsisakyti visų VRM nebūdingų funkcijų. Turime užsiimti tuo, kuo turime, o ne nebūdingomis veiklomis.

Atsisakome VRM pavaldume esančių penkių įstaigų, dauguma jų gyvena iš komercinės veiklos, paslaugos daugiau orientuotos į plačią visuomenę, o ne pareigūnų poreikius“, – kalbėjo A.Bilotaitė.

Ministrė sakė, kad atsisakoma Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmų, sanatorijų „Dainava“ ir „Pušynas“, jie bus perduoti Turto bankui.

Bendrystės ir socialinių inovacijų centras bus naikinamas, jis pripažintas nemokiu, tad tęs darbą kitokiomis formomis, o reprezentacinis pučiamųjų orkestras taps Policijos departamento dalimi.

Bažnyčia liek VRM

Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia liks ir toliau pavaldi VRM.

VRM teigimu, bažnyčia liks vidaus reikalų sistemoje: „Bus sprendžiama dėl jos perdavimo statutinei įstaigai, galbūt Policijos departamentui, nes Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje pagal susitarimą su Vilniaus Arkivyskupija yra įrengta koplyčia, kurioje Lietuvos policijos kapelionas laiko mišias, vyksta socialinės, sielovados, psichologinės ir dvasinės pagalbos veiklos.

Šių pareigūnams būtinų veiklų tęstinumas bus užtikrintas, likviduojamas tik nemokiu pripažintas VšĮ Bendrystės ir socialinių inovacijų centras.“

Bažnyčios pastato nusidėvėjimas yra 70 proc., jam būtinos virš 6 mln. eurų investicijos, pastato rekonstravimo projektas yra įtrauktas į Valstybės investicijų programą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia

Naudojosi retas

Anot ministrės, nėra taip, kad tokiu atveju pareigūnai neteks reabilitacijos paslaugų, esą analizė parodė, kad šios įstaigos neužtikrina paslaugų prieinamumo pareigūnams. O patogios jos tik privilegijuotiems asmenims.

„Tai netoleruotina, kad pareigūnai yra priversti laukti iki trejų metų, o tik nedidelė dalis gauna tas paslaugas. Mūsų tikslas, kad pareigūnai gautų paslaugas skaidriai, greitai ir kokybiškai, be to, turėtų galimybę rinktis“, – kalbėjo A.Bilotaitė.

Jos teigimu, per artimiausius metus bus diskutuojama, kaip turėtų veikti šios paslaugos, planuojama didinti finansavimą, kad gautų kuo daugiau pareigūnų tas paslaugas.

„Šiuo metu yra taip, kad iš 15 tūkst. mūsų pareigūnų, pvz., „Pušyno“ reabilitacijos centro paslaugomis pasinaudoja vos 429 pareigūnai, o poilsio – 552 pareigūnai. Panaši situacija ir „Dainavoje“, čia reabilitacijos paslaugas gavo 459 pareigūnai, o valstybės tarnautojų kvalifikacijos kėlimo paslaugų buvo suteikta vos 18 pareigūnų“, – sakė ministrė.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Lietuvos pasienis su Baltarusija
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Lietuvos pasienis su Baltarusija

Taip tęstis, sako A.Bilotaitė, nebegali: „VRM neturėtų rūpintis viešbučių administravimu, VRM privalo rūpintis pareigūnų aprūpinimu ir sveikata. Kviečiu nebijoti šitų permainų, rezultatas bus toks, kad kaip tik daugiau pareigūnų gaus paslaugas.

Šitos permainos buvo aptartos su įstaigų vadovais, profsąjungomis, duotas vienerių metų pereinamasis laikotarpis. Tikrai manome, kad per tą laiką bus rasti sprendimai, žmonės galės rasti vietą kitur. Nes yra tikrai neūkiška laikyti tuos objektus vien dėl to“, – teigė A.Bilotaitė.

Sutaupytos sumos neįvardijo

Paklausta, kiek bus sutaupyta atsisakius minėtų įstaigų, A.Bilotaitė sakė, kad reformos esminis tikslas – pagerinti paslaugų kokybę ir prieinamumą pareigūnams.

„Iš 15 tūkst. pareigūnų šiandiena turbūt nė vieno procento nesiekia, kiek dabar gauna tas paslaugas. Mūsų tikslas, kad bent iki 10 proc. šias paslaugas gautų kasmet. Ir kad nebūtų eilių, kurios šiandien tokio ilgio, kad tenka paslaugų laukti net iki dviejų metų“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Iš 15 tūkst. pareigūnų šiandiena turbūt nė vieno procento nesiekia, kiek dabar gauna tas paslaugas. Mūsų tikslas, kad bent iki 10 proc. šias paslaugas gautų kasmet.

Po reformos, kaip sako ministrė, pareigūnai galės rinktis sveikatingumo ir reabilitacijos paslaugas įvairiose įstaigose bet kur Lietuvoje.

Opozicija kritikuoja

Į tokius VRM sprendimus reaguoja ir Seimo opozicija, bent jau viena Frakcija, apie tai kalbėjusi ir sprendimo išvakarėse, ir jau apie jį paskelbus.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis teigia, kad tokiu sprendimu ministerija mažina galimybes pareigūnams gauti reabilitacijos paslaugas, naikinamos žmonių darbo vietos ir galbūt siekiama kito tikslo – sudaryti sąlygas kurortuose statyti daugiabučius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sauliaus Skvernelio pasisakymas apie naujos partijos kūrimą
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sauliaus Skvernelio pasisakymas apie naujos partijos kūrimą

„Tokiu sprendimu vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė panaikina vietas, kuriose pareigūnai turėjo galimybę stiprinti profesines žinias, o svarbiausia gauti būtinas medicininės reabilitacijos, prevencinės, psichologinės reabilitacijos, sveikatos grąžinamojo paslaugas.

Ir nors ministrė sako, kad jos vadovaujama ministerija rūpinasi pareigūnų sveikata, tačiau nieko neužsimena, kur po tokio sprendimo pareigūnai galės gauti minėtas paslaugas, kaip apskritai valstybė numačiusi jas teikti.

Nežinia, ar pareigūnai neliks palikti vieni ir rinkos sąlygomis turės savo asmeninėmis lėšomis susimokėti už reabilitaciją ir sveikatos grąžinimą“, – frakcijos pranešime cituojamas S.Skvernelis.

Nežinia, ar pareigūnai neliks vieni ir rinkos sąlygomis neturės savo asmeninėmis lėšomis susimokėti už reabilitaciją ir sveikatos grąžinimą.

Seimo nario teigimu, pareigūnams reabilitacijos paslaugos yra reikalingos, siekiant jiems užtikrinti būtiną prevencinę medicininę ir psichologinę reabilitaciją, sveikatos grąžinamąjį gydymą, kitas svarbias paslaugas šioje srityje, ypač kai jau antri metai paeiliui jiems tenka dirbti ekstremaliose situacijose ir nuolat susidurti su ypač jų sveikatai turinčiais įtaką padidintos rizikos veiksniais. Todėl frakcijos vardu Vyriausybės buvo prašoma apsvarstyti galimybę skirti tam papildomų lėšų.

„Vidaus reikalų ministrė savo sprendimą teisina tuo, kad 2020 metais „Pušyno“ reabilitacijos paslaugomis iš 15 tūkst. pareigūnų pasinaudojo 429, „Dainavos“ centre reabilitacijos paslaugų suteikta 459, o valstybės tarnautojų kvalifikacijos kėlimo paslaugas gavo 18 pareigūnų.

Tačiau tai yra ne dėl pareigūnų nenoro gauti šias paslaugas, o tiesiog šiandien nepanaudojamos esamos galimybės, kai valstybė tiesiog neskiria tinkamo finansavimo, kuris spręstų pareigūnų reabilitacijos paslaugų prieinamumo problemą“, – sako S.Skvernelis.

Bijo ir dėl bažnyčios

Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ antradienio pavakarę išplatintame pranešime teigė, kad oficialiu raštu kreipėsi į ministrę pirmininkę Ingridą Šimonytę ir vidaus reikalų ministrę A.Bilotaitę, kurių prašo atsakyti, ar Lietuvoje veikiančius reabilitacijos centrus, kuriuose šiuo metu gydomi esami ir buvę mūsų šalies vidaus tarnybos sistemos pareigūnai, taip pat Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčią Vilniuje, neketinama privatizuoti.

„Galimas pareigūnų reabilitacijos įstaigų ir šios bažnyčios, kuri labai vertinama pareigūnų bendruomenėje, privatizavimas mums kelia nerimą.

Todėl frakcijos vardu prašome premjerės ir vidaus reikalų ministrės patvirtinti arba paneigti kalbas dėl visų šių įstaigų galimo privatizavimo, atsakyti, kokie artimiausi planai dėl minėtos bažnyčios veiklos, taip pat dėl reabilitacijos įstaigų pertvarkos, ar planuojama didinti finansavimo apimtis pareigūnų reabilitacijai“, – pranešime cituotas Seimo narys, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis.

Frakcijos nuomone, pareigūnams reabilitacijos paslaugos yra reikalingos, siekiant jiems užtikrinti būtiną prevencinę medicininę ir psichologinę reabilitaciją, sveikatos grąžinamąjį gydymą, kitas svarbias paslaugas šioje srityje. Todėl Vyriausybės atstovų prašoma apsvarstyti galimybę skirti tam ir papildomų lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas