Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 02

VRM: gaivinant civilinę saugą – ypatingai svarbus vaidmuo teks savivaldai

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė darbo vizitu lankėsi Mažeikiuose, kur su Telšių, Mažeikių, Plungės, Rietavo ir Skuodo merais ir Mažeikių rajono savivaldybės administracijos darbuotojais aptarė regiono plėtros, naujo vietos savivaldos modelio klausimus, rašoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime spaudai.
Civilinės saugos kampanijos „Žinojimas saugo“ pristatymas
Civilinės saugos kampanijos „Žinojimas saugo“ pristatymas / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Didžiausias dėmesys susitikime skirtas civilinės saugos situacijai regione ir jos stiprinimo priemonėms.

Savivaldybių vadovams pristatytas nuo šių metų pradžios pradėjęs veikti naujasis krizių valdymo ir civilinės saugos modelis. Jame numatyti svarbūs pokyčiai savivaldos lygmeniu.

Atsisakoma savivaldybių ekstremaliųjų situacijų komisijų, daugiau atsakomybių skiriant operacijų centrams, ministerijoms suteikiama pareiga koordinuoti savivaldos parengtį pagal valdymo sritis, teikti pagalbą valdant savivaldybės lygio ekstremaliąsias situacijas. Priešgaisrinės saugos tarnybos tampa atsakingomis už gyventojų švietimo koordinavimą.

Svarbiausia naujovė – kiekvienoje savivaldybėje šiemet atsirasiantys parengties pareigūnai, kurie bus tiesiogiai atsakingi už krizių valdymo ir civilinės saugos sistemos uždavinių įgyvendinimą.

Ministrė A.Bilotaitė kreipėsi į merus su prašymu atsakingai parinkti šiuos darbuotojus. Ministrė pabrėžė, jog bus skirtas papildomas valstybės finansavimas (2 mln. eurų) šių pareigybių steigimui. Siekiant dar labiau sustiprinti savivaldą, taip pat numatoma kurti „civilinės saugos fondą“, iš kurio atrankos būdu būtų finansuojamos savivaldybių paraiškos, didinančios saugumą.

„Pastarieji metai buvo skirti šalies civilinės saugos gaivinimui. Ministerijos lygmeniu padarėme daug, tačiau jei norime maksimalaus rezultato, mums būtinas ir aktyvus savivaldybių įsitraukimas, merų lyderystė, suteikiant prioritetą civilinės saugos sričiai.

Savivalda yra pirmoji civilinės saugos grandis, nes dauguma ekstremaliųjų situacijų ir įvykių suvaldoma vietos lygmenyje. Stiprus savivaldos lygmuo reiškia ir didesnį visos valstybės saugumą ir atsparumą. Į atsparumo kūrimą privalome įtraukti ir gyventojus – tai padaryti galime juos informuodami ir stiprindami jų savisaugos kultūrą“, – teigia vidaus reikalų ministrė.

Ministrė A.Bilotaitė akcentavo, jog šiuo įtemptu geopolitiniu laikotarpiu valstybės ir savivaldos institucijoms tenka bendra pareiga ir atsakomybė užtikrinti gyventojų informavimą ir jų tinkamą pasirengimą galimoms grėsmėms. Ką tik pasibaigusi VRM inicijuota informacinė civilinės saugos kampanija „Esame komanda – turime planą“ per pusantro mėnesio pasiekė daugiau nei 2 mln. Lietuvos gyventojų, o ekstremaliosioms situacijoms pasiruošti skirtos interneto svetainės www.lt72.lt lankomumas šiuo laikotarpiu išaugo trigubai.

Tačiau svarbi informacija sunkiau pasiekia regionus, kaimiškas vietoves – šiuos gyventojus ministrė ragino pasiekti per vietos bendruomenes, seniūnijas.

Rusijai užpuolus Ukrainą, Vyriausybė priėmė sprendimą visoje šalyje parinkti ir pažymėti priedangas, skirtas kelių valandų apsaugai oro pavojaus atveju. Per 2022 m. pagal nustatytus kriterijus šalies savivaldybės įvertino tinkamas patalpas ir sužymėjo jas specialiuoju priedangos ženklu. Mažeikių r. sav. yra oficialiai patvirtinta 18 priedangų ir 28 kolektyvinės apsaugos statiniai, 10 jų sutampa. Susitikime aptartas ir gyventojų perspėjimo klausimas – Mažeikių rajone veikia 18 sirenų, jų tinklą numatoma plėsti.

Pernai Vyriausybės patvirtintoje 2022-2030 m. Regionų plėtros programoje Telšių regionui numatyta 94,88 mln. ES fondų lėšų. Kaip jas panaudoti savarankiškai spręs regiono plėtros tarybos ir regiono savivaldybės.

Susitikime pristatytas nuo 2023 m. balandžio 1 d. įsigaliosiantis naujos redakcijos Vietos savivaldos įstatymas, įtvirtinsiantis kokybiškai naują vietos savivaldos modelį. Jame merui priskiriama tiesioginė ir asmeninė atsakomybė už tinkamą teisės aktais nustatytų pareigų vykdymą, savivaldybės gyventojų viešųjų interesų tenkinimą, viešųjų paslaugų teikimą. VRM siūlymu, laikotarpiu nuo 2023 m. balandžio 1 d. iki naujos savivaldybių tarybos susirinks į pirmąjį posėdį, bus taikomos iki įstatymo galiojusios Vietos savivaldos įstatymo nuostatos.

Vizito metu ministrė A.Bilotaitė susitiks su Akmenės, Joniškio, Kelmės, Mažeikių, Pakruojo, Radviliškio ir Telšių priešgaisrinės saugos tarnybų pareigūnais ir viršininkais, su kuriais aptars priešgaisrinės saugos pilotinio modelio įgyvendinimą. Ministrė taip pat susitiks su Telšių AVPK, Telšių r., Mažeikių r. , Kelmės r. , Akmenės r. policijos komisariatų pareigūnais ir viršininkais ir aptars Vidaus tarnybos statuto pakeitimus, darbo sąlygų gerinimo, reabilitacijos klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas