Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VSAT: techninėmis priemonėmis neutralizuojamos galimybės gabenti kontrabandą oro balionais

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) intensyviai tęsia jau anksčiau pradėtus veiksmus, skirtus techninėmis nekinetinėmis priemonėmis neutralizuoti galimybes kontrabandą iš Baltarusijos gabenti meteorologiniais oro balionais, rašoma VSAT pranešime spaudai.
Balionas
Balionas / VSAT nuotr.

Dirbama su kompetentingų institucijų ir įstaigų partneriais užkardant šį pastaraisiais mėnesiais suintensyvėjusį nelegalių tabako gaminių gabenimo būdą. Technologiniais sprendimais siekiama eliminuoti galimybes neteisėtą veiklą vykdantiems asmenims gauti iš Baltarusijos oro balionais bandomus siųsti krovinius.

Šios priemonės yra neviešo ir nedetalizuojamo pobūdžio.

Šiemet daugiau kaip dukart sumažėjo į Lietuvą patekusios ir pasieniečių sulaikytos cigarečių kontrabandos mastai. Didžiąja dalimi tai lėmė fizinio barjero ir VSAT stebėjimo sistemų įdiegimas prie sienos su Baltarusija, dalies kontrolės punktų uždarymas su šia šalimi, VSAT veiklos efektyvinimas. Ryškiausia pastarojo meto tendencija – taip apribojus kontrabandininkų veiklą, šie vis dažniau bando nelegalius rūkalus iš Baltarusijos gabenti oro keliu.

Per devynis šių metų mėnesius pasieniečiai sulaikė daugiau kaip 959 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių. Pernai per tą patį laikotarpį šis skaičius buvo daugiau kaip 2,3 mln. cigarečių pakelių.

Kontrabandos ir neteisėto akcizinių prekių gabenimo atvejų skaičius, lyginant su 2023 m. atitinkamu laikotarpiu, irgi sumažėjo. Šiemet nustatyti 403, pernai – 486 atvejai. Dėl neteisėto prekių gabenimo pasieniečiai šiemet sulaikė 258 asmenis, 2023 m. – 371.

Pernai vasarį siekiant pažaboti geležinkeliu iš Baltarusijos gabentą kontrabandą buvo sustabdytas Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkto (PKP) darbas. Nuo tol krovininiai traukiniai iš Baltarusijos vyksta tik per Kenos PKP, kuriame veikia rentgeno kontrolės sistema. Vien 2022 m. pasieniečiai sulaikė beveik 3 mln. per Stasylas į Lietuvą atgabentų cigarečių pakelių, o pernai iki punkto uždarymo – 240 tūkst. pakelių.

Pernai rugpjūčio 18 d. Lietuva uždarė pasienyje su Baltarusija veikusius Šumsko ir Tverečiaus PKP, o šiemet nuo kovo 1 d. – Lavoriškių ir Raigardo PKP. Kontrabandos gabenimas šiais keliais nutrūko, todėl toks veiksmas turėjo teigiamos įtakos mažinant nelegalios produkcijos patekimą per Lietuvos kontroliuojamą ES išorės sieną.

Kontrabandininkams vykdyti neteisėtą veiklą tapo gerokai sunkiau ir dėl to, kad ginantis nuo migrantų antplūdžio prie sienos su Baltarusija buvo įrengtas fizinis barjeras, kurį sudaro apsauginė tvora ir koncertina. Visame pasienyje su Baltarusija įdiegta ir VSAT stebėjimo sistema. Taip VSAT pajėgų reagavimas tapo efektyvesnis, o kontrabandos gabentojams išaugo rizika būti sulaikytiems.

VSAT vertinimu, kovoje su kontrabanda kaip pastaruoju metu pasiteisinusios priemonės buvo ir dėl migrantų krizės sustiprinta valstybės sienos apsauga, aktyvi VSAT kriminalinė žvalgyba, trumpalaikių operacijų organizavimas.

Todėl šia neteisėta veikla užsiimantys asmenys pradėjo vis dažniau rinktis „nuotolinius“ kontrabandos gabenimo būdus. Pasieniečiai stebi nusikalstamų veikų, susijusių su kontrabandos gabenimo į Lietuvą, transformaciją, t. y. kontrabanda „keliasi“ į oro erdvę.

Nelegalias cigaretes taip bandoma iš Baltarusijos skraidinti dronais ar meteorologiniais balionais. Kitas „nuotolinis“ cigarečių gabenimo būdas – plukdyti jas Nemunu bei Nerimi, kur siena su Baltarusija eina upių viduriu. Kontrabandiniai kroviniai nuleidžiami į upę Baltarusijos krante planuojant, kad srovė juos atneš į Lietuvos pusę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas