Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 11 18 /13:11

VSD už papildomus 2 mln. eurų pirktų sekimo įrangos

Valstybės saugumo departamentas (VSD) neturi pakankamai techninių galimybių susekti teroristams prijaučiančius Lietuvos gyventojus. Todėl, jei po teroro atakų Paryžiuje Lietuvos valdžia pagaliau nutartų didinti slaptųjų tarnybų finansavimą, VSD pinigus pirmiausia investuotų į šnipinėjimo įrangą.
Kęstutis Budrys
Kęstutis Budrys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai trečiadienį po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio sakė VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Budrys. 

Jo tvirtinimu, pastarosios savaitės įvykiai privertė visas Lietuvos tarnybas suklusti ir peržiūrėti savo sugebėjimus atremti teroristų atakas ir jas užkardyti. 

„Atsakyti – išvengtume ar ne, būtų spekuliatyvu, bet kiekvienas naujas išpuolis, kiekviena nauja situacija mums leidžia padaryti prasmingas pamokas. Taip pat ir šis. Mes matome, kad bendradarbiavimui yra dar daug neišnaudotų galimybių“, – sakė K.Budrys. 

Jis tikino, kad finansavimo labiausiai trūksta techninėms priemonėms. 

„Prevencinis žvalgybos darbas yra brangus. Tos priemonės yra brangios. Tai yra pirmiausia, žinoma, didelių tarnybų atsakomybė, tačiau ir mažos yra svarbios, nes turime įdėti savo dalį į bendrą saugumo paveikslą Europoje“, – sakė jis, akcentuodamas, kad Europa turi bendrą saugumo erdvę ir asmenys po ją juda laisvai. 

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas patvirtino, kad VSD Seimo prašo kitąmet departamento finansavimą didinti bent 5 mln. eurų. Komitetas sutiktų VSD skirti bent papildomus 2 mln. eurų. 

K.Budrys neslepia, kad labiausiai departamentui trūksta techninės šnipinėjimo įrangos ir už papildomus pinigus pirmiausia būtų bandoma jos įsigyti.

„Mes turime būti operatyvūs ir turime būti vienu žingsniu priekyje. Tam mes turime turėti tinkamas technines platformas, komunikacijos būdus ir tuos dalykus, kurie galiausiai susiveda į finansavimą“, – sakė K.Budrys. 

„Kalbu apie tam tikrų reiškinių stebėjimo įrangą. Taip, aš kaip ir minėjau, pirmiausia mes kalbame apie brangias technologijas“, – paklaustas, ar kalba apie sekimo įrangos pirkimą, atsakė VSD direktoriaus pavaduotojas.

Turime investuoti į technines priemones. Šis atvejis parodė, kad komunikavimo būdai darosi vis išradingesni, vis technologiškai pažangesni, - pastebėjo K.Budrys.

Kol kas, pasak jo, pinigų tam labai trūksta. VSD turi techninių galimybių stebėti vos pusšimtį asmenų. 

„Jei mes tam tikrų žingsnių nepadarysime šiuo metu, gali būti, kad mes būsime tiesiog iš esmės pavėlavę. Turime investuoti į technines priemones. Šis atvejis parodė, kad komunikavimo būdai darosi vis išradingesni, vis technologiškai pažangesni ir tam, kad mes galėtume prevenciškai nustatyti ir reaguoti, rinkti tą informaciją, mes turime būti žingsniu priekyje, o tai yra brangu“, – sakė K.Budrys. 

Po įvykdytų teroro išpuolių Paryžiuje ir užkardytų atakų Turkijoje bei Vokietijoje, VSD vis dar tvirtina, kad Lietuvoje terorizmo grėsmė išlieka maža. 

„Mes teigiame, kad vertinimas išlieka toks pats ir terorizmo grėsmės rizika yra žema. mes neturime šiuo metu indikacijų ir informacijos, kad būtų  su Lietuva rengiamas, planuojamas koks veiksmas, susijęs su terorizmu“, – sakė jis.

15min.lt, remdamasis „Wikileaks“ paskelbtais dokumentais, šią vasarą skelbė, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba, policija, Valstybės saugumo departamentas, Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir net Antrojo operatyvinių tarnybų departamentas prie Krašto apsaugos ministerijo domėjosi per tarpininkus Lietuvoje įsigyti slaptą italų pagamintą sekimo įrangą.

Tačiau sandoriai taip ir neįvyko – lietuviams siūloma įranga labai patiko, bet pasirodė per brangi. Dešimtį žmonių Lietuvos institucijoms italai siūlė metus šnipinėti už 345 tūkst. eurų.

VSD ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas su „Hacking Team“ susisiekė šių metų birželio pabaigoje. Susitikti su įmonės atstovais žvalgai iki jų susirašinėjimas tapo viešas taip ir nespėjo. Todėl neaišku, ar šiuo metu K.Budrys kalba apie planus įsigyti būtent šią šnipinėjimo įrangą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas