Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 18

VTEK narių pareiškimas: teiginiai apie Seimo vadovybės spaudimą laužti iš piršto

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime lyderio Ramūno Karbauskio paviešinto garso įrašo sukelto skandalo centre atsidūrę trys Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariai Virginijus Kanapinskas, Saulius Katuoka ir Dalia Paulauskaitė išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad R.Karbauskio kaltinimai yra laužti iš piršto.
Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis
Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„VTEK nariai informuoja, kad teiginiai apie Seimo vadovybės spaudimą VTEK nariams neatitinka tikrovės, nes Seimo pirmininko (Viktoro Pranckiečio, – red. past.) bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininko (Povilo Urbšio, – red. past.), o taip pat šio komiteto narių viešai išdėstyta pozicija, jog teisės aktų pažeidimai, įvardyti svarstant VTEK 2016 m veiklos ataskaitą, būtų nustatyti ir nesikartotų ateityje, gali būti vertinamas tik kaip viešąjį interesą atitinkantis rūpestis Seimui atskaitingos institucijos veikla, o ne spaudimas VTEK nariams atleisti konkretų valstybės tarnautoją iš pareigų“, – teigiama pareiškime.

VIDEO: Paviešino garso įrašą, dėl kurio Povilui Urbšiui planuojama rengti apkaltą

VTEK nariai pažymi: „VTEK Prevencijos skyriaus vedėjo M.Siaurio tarnybinės atsakomybės klausimas kilo dar 2016-08-31, kai keturi VTEK nariai kreipėsi į tuometį VTEK pirmininką R.Valentukevičių dėl M.Siaurio įgaliojimų viršijimo, kai šis VTEK vardu pristatė korupcinę iniciatyvą įteisinti atsidėkojimą gydytojams pinigais. Pažymėtina, kad tuo metu dabartinis Seimo pirmininkas V.Pranckietis dar nebuvo Seimo narys, o P. Urbšys nėjo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininko pareigų.

Dėl sisteminių teisės aktų pažeidimų M.Siauriui buvo pasiūlyta išeiti iš tarnybos šalių susitarimu Valstybės tarnybos įstatymo nustatyta tvarka – šio fakto VTEK nariai neneigia.

VTEK narių nuomone, paviešintas pokalbio įrašas gali būti vertinama kaip sisteminius teisės aktų pažeidimus padariusio, Seimo narius įžeidžiančiais ir žeminančiais epitetais vadinusio valstybės tarnautojo provokacija, siekiant ateityje paveikti VTEK narius ir išvengti tarnybinės atsakomybės. Tokie M.Siaurio veiksmai, VTEK narių nuomone, neatitinka valstybės tarnautojams keliamų padorumo ir pavyzdingumo principų bei kelia abejonių dėl galimo asmens duomenų apsaugos principų pažeidimo.

Administraciniai teismai ne vienoje byloje pasisakė, kad neteisėtu būdu, privačia įranga slaptai darytas 2017-03-16 neviešo pokalbio įrašas negali būti vertinamas kaip įrodymas“.

R.Karbauskis iš paviešinto įrašo daro išvadą, kad VTEK atstovai pasidavė P.Urbšio ir galbūt V.Pranckiečio spaudimui atleisti iš pareigų M.Siaurį. Dėl to R.Karbauskis reikalauja apkaltos P.Urbšiui bei ragina VTEK atsistatydinti bei žada kreiptis į prokuratūrą.

P.Urbšys neigia daręs spaudimą, tačiau tvirtina, jog jei įrašas yra tikras, situacija – skandalinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito