Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 07 /15:24

Vydas Gedvilas prašo paviešinti STT pažymą: niekam nesu nusikaltęs

Prezidentės Dalios Grybauskaitės nepatvirtintas Darbo partijos kandidatas į švietimo ir mokslo ministrus Vydas Gedvilas nenori komentuoti valstybės vadovės sprendimo. Jis 15min.lt tvirtino nežinantis, kas apie jį parašyta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymoje. Politikas kreipėsi į premjerą ir STT, prašydamas paviešinti pažymą.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

D.Grybauskaitė ketvirtadienio rytą pati paskelbė, kad neskirs V.Gedvilo ministru, o STT pateikta inforamcija jai net neleidžia svarstyti šios kandidatūros.

„Jau pasakė pareiškimą, kad neskirs manęs? Jos valia, ką aš galiu komentuoti. Tiesiog jos čia yra nuomonė. Nieko nenorėčiau komentuoti“, – sakė V.Gedvilas.

Gal sužinosiu, gal pasakys, nes premjeras teigė kad nieko nėra, gera pažyma, dabar prezidentė sako, kad yra bloga pažyma. Aš negaliu pasakyti, kuris iš jų teisus.

Politikas nenorėjo komentuoti ir to, kad D.Grybauskaitė jo kandidatūrą atmetė su juo nesusitikusi: „Prezidentė pati sprendžia, ji gali susitikti, gali nesusitikti“.

Ketvirtadienio rytą premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad STT pažymoje apie V.Gedvilą pateikti kriminalinės žvalgybos surinkti faktai nekliudo V.Gedvimui užimti ministro posto ir šiuos faktus pavadino smulkmenomis.

Tuo metu D.Grybauskaitė pažymą įvertino visiškai kitaip.

„Kliūčių būti Seimo pirmininku STT neįžvelgė"

Paklaustas apie tai, kokią informaciją surinko STT, V.Gedvilas aiškino to nežinantis.

Jei aš galiu dirbti Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju, kodėl aš negaliu dirbti ministru? Čia truputėlį keistoka.

„Aš jos nemačiau. Man pačiam įdomu būtų žinoti. Gal sužinosiu, gal pasakys, nes premjeras teigė kad nieko nėra, gera pažyma, dabar prezidentė sako, kad yra bloga pažyma. Aš negaliu pasakyti, kuris iš jų teisus. Aš jaučiuosi, kad niekuo valstybei nei niekam nesu nusikaltęs. Tiesiog taip jaučiuosi, aš puikiai žinau“, – sakė jis.

V.Gedvilas atkreipė dėmesį, kad STT nematė kliūčių jam anksčiau užimti Seimo pirmininko postą.

"Aš buvau Seimo pirmininkas, gavau leidimą iš STT, kad galiu dirbti su pačia slapčiausia informacija, aš su ja dirbau, aš jos nenutekinau, tai labai keista. Ir Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas yra aukštesnės pareigos. Jei aš galiu dirbti Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju, kodėl aš negaliu dirbti ministru? Čia truputėlį keistoka“, – BNS cituoja V.Gedvilą.

V.Gedvilas nori, kad pažyma taptų vieša

Darbo partijos laikinasis vadovas Valentinas Bukauskas BNS patvirtino, jog partija prašys paviešinti STT pažymą.

Po pietų V.Gedvilas išplatino pranšimą, kuriame teigė kreipęsis į A.Butkevičių ir STT, prašydamas paviešinti pažymą apie jį.

Niekaip nesu susitepęs. Nesu padaręs jokio nusikaltimo, nesu įvykdęs kitokios veiklos, dėl kurios negalėčiau užimti tiek ministro, tiek kitų pareigų.

„Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymo 9 straipsniu prašau Jūsų pateikti visą turimą informaciją dėl mano tinkamumo eiti Švietimo ir mokslo ministro pareigas, įskaitant ir kriminalinės žvalgybos priemonėmis surinktus duomenis. Taip pat prašau ir suteikiu savo asmeninį  leidimą visą anksčiau paminėtą informaciją paviešinti“, – teigiama Seimo vicepirmininko rašte.

V. Gedvilo nuomone, tik tokiu būdu galima išsklaidyti visuomenei sukeltas abejones dėl jo patikimumo, tik taip galima įrodyti, kad nei viešojoje erdvėje minima pagrindinė, nei papildoma STT pažymos nėra pagrindas atmesti jo kandidatūrą.

„Niekaip nesu susitepęs. Nesu padaręs jokio nusikaltimo, nesu įvykdęs kitokios veiklos, dėl kurios negalėčiau užimti tiek ministro, tiek kitų pareigų. Man svarbi mano reputacija ir aš ją visomis išgalėmis ginsiu. Ne dėl vieno ar kito posto, o todėl,  kad esu pasiryžęs įrodyti savo tinkamumą bei teisybę“, – sako V. Gedvilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito