Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 02 /15:11

Vyriausybė atsisakė apriboti kavinių ir barų darbo laiką, bet bus kitų reikalavimų

Vyriausybė, vertindama COVID-19 situaciją Lietuvoje, planavo apriboti maitinimo įstaigų ir pasilinksminimo vietų darbo laiką nuo 8 iki 24 valandos, tačiau trečiadienį sprendimų dėl to nepriimta. Premjeras Saulius Skvernelis teigia, jog bus ieškoma kitų būdų, kaip šiose vietose užtikrinti saugumą, pavyzdžiui, apriboti žmonių skaičių.

„Nuspręsta, kad dar iki pirmadienio su asocijuotomis struktūromis susitiks Sveikatos apsaugos ministerija ir Ekonomikos ir inovacijų ministerija ir ieškos sprendimų, kaip neuždraudžiant, neribojant šitų įstaigų veiklos užtikrinti saugos reikalavimų, kurie bus griežtesni negu įprasta, laikymąsi“, – Vyriausybės posėdžio metu kalbėjo ministras pirmininkas.

„Jeigu tie reikalavimai bus išpildyti, matyt, sveikatos apsaugos ministras Vyriausybei teiks kitus sprendimas. Jeigu ne, tada mes turėsime ieškoti kitokių, alternatyvių būdų, kaip prevenciškai suvaldyti situaciją šitose minėtose įstaigose“, – pridūrė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Klausiamas, kodėl Vyriausybė atsisakė planų trumpinti maitinimo ir pasilinksminimo vietų darbo laiką, premjeras atsakė, jog tai privestų verslus prie užsidarymo.

„Kai kurių tokio tipo įstaigų darbo laiko trumpinimas reiškia to verslo uždarymą“, – sakė S.Skvernelis ir dar kartą pakartojo, jog bus ieškoma kitų priemonių, kaip užtikrinti žmonių saugumą jose.

„Mes kalbame apie privalomą socialinės distancijos išlaikymą – pagrindinis dalykas, siūlymas bus riboti žmonių skaičių, ar tai sieti su kvadratiniais metrais, kad tikrai nebūtų sankaupos, susibūrimo žmonių, o [būtų] distancijos laikymasis, apsaugos priemonių naudojimas – kaukių, dezinfekcijos“, – apie tai, kas galėtų laukti viešojo maitinimo ir pasilinksminimo įstaigų, užsiminė S.Skvernelis.

Taip pat, anot jo, gali būti tikrinamos įstaigų ventiliacijos sistemos.

Jeigu priemonės nepasiteisins, S.Skvernelis neatmetė galimybės, jog teiks riboti žmonių skaičių renginiuose, ar juos uždrausti visiškai.

Jei matysime, kad situacija nepasiteisina, reikės riboti skaičių arba visiškai tokius renginius drausti.

„Tikrai nesinori grįžti prie tų momentų, kai turime viską griežtai drausti, kontroliuoti, ir dar bausti. Jei matysime, kad situacija nepasiteisina, ji blogėja, o atsakomybės nėra, ji dingo, tada kito kelio nebus: reikės riboti skaičių arba visiškai tokius renginius drausti“, – kalbėjo jis.

VIDEO: S. Skvernelio komentaras po Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo

Anksčiau Ministrų kabinetas viešojo maitinimo įstaigoms, restoranams, kavinėms, barams, naktiniams klubams ir kitoms pasilinksminimo vietoms, lošimų namų (kazino), lošimų automatų ir bingo salonams planavo leisti dirbti tik nuo 8 iki 24 valandos.

Išimtis ketinta numatyti:

  • kai maistas tiekiamas išsinešti arba asmenims pristatomas kitais būdais;
  • kai viešasis maitinimas teikiamas įmonių, įstaigų ar organizacijų, kuriose vykdomas pamaininis darbas, darbuotojams tų įmonių, įstaigų ar organizacijų teritorijose, patalpose.

Siūlymą dėl įstaigų veiklos darbo laiko trumpinimo teikusi Vidaus reikalų ministerija aiškino, jog tai reikalinga siekiant jose suvaldyti COVID-19 plitimą. Teigta, jog pakeitimai derinti su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija.

Tiesa, jiems nepritarė Lietuvos barų ir kavinių asociacija bei Vilniaus naktinis aljansas. Organizacijų įsitikinimu, darbo laiko ribojimai diskriminuotų konkrečią industriją, o ir ribojimus esą derėtų taikyti tik toms įstaigoms, kuriose fiksuojami saugos reikalavimų pažeidimai.

Galimybė atvykti į artimųjų laidotuves

Visgi sprendimų, susijusių su ekstremaliosios situacijos režimu besitęsiant COVID-19 pandemijai, trečiadienį Vyriausybė priėmė. Ministrų kabinetas nustatė galimybę trečiųjų šalių užsieniečių, susituokusių ar sudariusių partnerystės sutartį su Lietuvos piliečiais, vaikams atvykti į Lietuvą, taip pat – be kliūčių užsieniečiams atvykti į artimųjų laidotuves.

„Praktikoje daugėja tokių atvejų, be to, atvykimo užtikrinimas dėl būtinųjų šeiminių aplinkybių nustatytas ir Europos Komisijos rekomendacijose dėl kelionių apribojimų COVID-19 ligos sąlygomis. Atvykimo sąlygos (išimtys dėl izoliacijos, reikalavimai dėl testavimo) sureguliuotinos operacijų vadovo sprendimais“, – teikime išdėstė VRM.

Šiuo metu trečiųjų šalių užsieniečiams į Lietuvą leidžiama atvykti tik su atskiru Vyriausybės sutikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas