Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 19

Vyriausybė „dėl kibernetinio saugumo“ slepia, ar premjero komanda klausė sunaikinto įrašo

Vyriausybės kanceliarija atsisako atsakyti į klausimą – ar premjero komanda klausė dabar jau ištrinto Vyriausybės pasitarimo įrašo. Net toks klausimas Vyriausybei virto keliančiu riziką kibernetiniam saugumui. Tai jau ne pirmas kartas, kai Vyriausybė atsisako atsakyti į žurnalistų klausimus. Seimo kontrolierius anksčiau yra konstatavęs, kad taip besielgdama Vyriausybės kanceliarija pažeidžia įstatymus.
Tomas Beržinskas ir Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tęsiasi skandalinga situacija, susijusi su Vyriausybės sunaikintu įrašu pasitarimo, kuriame premjeras pasisakė apie žiniasklaidą. 15min Vyriausybės kanceliarijai uždavė ne vieną klausimą, susijusį su įrašu ir jo sunaikinimo aplinkybėmis.

Pavyzdžiui, 15min klausė Vyriausybės, ar kai įrašas dar buvo neištrintas, jo prašė arba jį buvo perklausę kokie nors premjero patarėjai ar kiti žmonės iš Vyriausybės kanceliarijos.

Šį klausimą Vyriausybės kanceliarijai kartojome keturis kartus, tačiau atsakymo Vyriausybė taip ir nepateikė.

„Informacija yra susijusi su saugumo rizikomis, todėl yra neteiktina“, – rašoma Vyriausybės kanceliarijos laiške.

Tuomet Vyriausybės buvo paprašyta pateikti konkretų teisinį pagrindą ir įstatymą, kuriuo remiantis atsisakoma teikti minėtą informaciją. 15min klausė Vyriausybės, kuo tiksliai Vyriausybės kibernetiniam saugumui būtų žalinga, jei visuomenė sužinotų, kad įrašą buvo perklausę kažkas iš premjero komandos.

Vyriausybė paaiškinimų nepateikė, tik atsiuntė nuorodą į kibernetinio saugumo įstatymą.

„Vadovaujamės Lietuvos Respublikos kibernetinio saugumo įstatymu“, – rašoma Vyriausybės atsakyme.

Taigi klausimas, ar premjero komanda galėjo susipažinti su garsiojo pasitarimo įrašu, pasak Vyriausybės, yra susijęs su saugumu.

Seimo kontrolierius yra konstatavęs, kad Vyriausybė neatsakydama į klausimus pažeidė įstatymą

Tai nėra pirmas kartas, kai Vyriausybė atsisako atsakyti į žurnalistų klausimus. Vyriausybės kanceliarija ir premjeras prieš kelis mėnesius yra ignoravę aibę 15min žurnalistų klausimų apie ministro pirmininko susitikimus su verslininkais.

15min vasarą publikavo žurnalistinį tyrimą apie „Danpower Baltic“ įtaką LVŽS Seimo nariams. Tyrimas atskleidė, kad premjeras Saulius Skvernelis ir su juo susiję Seimo nariai jau kelerius metus skleidžia abejones dėl valstybinių atliekų deginimo jėgainių ir remiasi verslo lobistų žodžiais bei jų užsakytais tyrimais.

Vykdant šį tyrimą apie verslo įtaką politikams paaiškėjo, jog S.Skvernelis 2017-aisiais Vyriausybės rūmuose buvo susitikęs su vienu iš „Danpower Baltic“ akcininkų Artūru Rakausku. Premjeras šio susitikimo savo oficialioje darbotvarkėje nenurodė. 15min pateikė daug klausimų Vyriausybei, susijusių su šio susitikimo aplinkybėmis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas

15min klausė: kada tiksliai vyko šis susitikimas, kieno iniciatyva vyko minėtas susitikimas, kokie dar asmenys dalyvavo susitikime, kokiai organizacijai susitikimo metu atstovavo A.Rakauskas, ar verslininko apsilankymo tikslas buvo raštiškai užfiksuotas Vyriausybės kanceliarijoje.

Nė į vieną iš aukščiau nurodytų klausimų žurnalistai atsakymo nesulaukė. Vyriausybės kanceliarija teigė, kad komentarų neteiks.

Dėl to 15min kreipėsi į Seimo kontrolierių su prašymu ištirti, ar Vyriausybė, atsisakydama atsakyti į klausimus, nepažeidžia Visuomenės informavimo įstatymo nuostatų.

Seimo kontrolierius rugsėjo mėnesį pateikė sprendimą, kuriame teigiama, kad žurnalisto skundas yra pagrįstas, o Vyriausybė, atsisakydama teikti informaciją, pažeidė įstatymą.

„Tokiu būdu pažeidė ne tik pirmiau minėtas Visuomenės informavimo įstatymo <...> teisės normas, bet ir Viešojo administravimo įstatyme <...> reglamentuojamus įstatymo viršenybės, išsamumo principus <...>, taip pat gero administravimo principą“, – rašoma Seimo kontrolieriaus išvadose.

Seimo kontrolierius dar rugsėjo mėnesį Vyriausybės kancleriui buvo pateikęs rekomendacijas imtis priemonių, kad tokių situacijų ateityje būtų išvengta.

Sunaikinto įrašo istorija

Primename, kad Vyriausybė atsisakė paviešinti ir vėliau sunaikino pasitarimo garso įrašą, kurio prašė žurnalistai iš skirtingų žiniasklaidos priemonių.

Tame pasitarime buvo svarstomos Susisiekimo ministerijos ir ministro Roko Masiulio iniciatyvos atverti viešus duomenis žurnalistams po to, kai Registrų centras staiga atsisakė žurnalistams teikti duomenis ir nutraukė keliolika metų taikytą praktiką. Dalis R.Masiulio siūlymų tame pasitarime buvo grąžinti tobulinti, dalis – atmesti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausybės posėdžių salė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausybės posėdžių salė

15min žiniomis, šiame pasitarime premjeras S.Skvernelis spalvingai pasisakė apie žodžio laisvę ir pats prieštaravo susisiekimo ministro R.Masiulio siūlymams. Tai 15min patvirtino ir pasitarime dalyvavusi Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė.

Teks dar kartą aiškintis Seime

Žurnalistų sąjunga dėl Vyriausybės atsisakymo suteikti pasitarimo įrašą rengia kreipimąsi į teismą. Kompetentinga institucija – Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba yra išaiškinusi, kad žurnalistai turi teisę susipažinti su įrašu, o neteikdama informacijos Vyriausybė trukdo žurnalistams vykdyti profesinę pareigą ir informuoti visuomenę.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas yra atskleidęs tikslų laiką, kada buvo sunaikintas minėtas įrašas. Dėl šios informacijos atskleidimo Vyriausybė pradėjo tarnybinį tyrimą. Tačiau įrašo sunaikinimo laikas yra svarbi detalė, kuri rodo, kad Vyriausybė įrašą ištrynė jau žinodama išaiškinimą, kad jis yra svarbus visuomenei.

Įrašas buvo sunaikintas nepaisant ir pačios Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamento. Naujienų agentūra BNS atskleidė, kad reglamentas numato, jog Vyriausybės posėdžių ir pasitarimų skaitmeniniai įrašai turi būti laikomi duomenų saugyklos kataloguose, o pasibaigus kalendoriniam mėnesiui – perkeliami ir saugomi Vyriausybės kanceliarijos archyve. Kanceliarija teisinasi, esą kiti reglamentai yra aukščiau ir įrašų saugoti neįpareigoja.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Premjeras dėl sunaikinto įrašo ne kartą aiškinosi Seime, jis teigė, kad viskas buvo padaryta pagal teisės aktus. Tačiau premjeras neatsakinėjo į klausimus apie jo paties Vyriausybės tvarką, kuri numato įrašų saugojimą.

Opozicijos premjero atsakymai neįtikino. Opozicija jau surinko reikiamą parašų kiekį, kad kitą antradienį būtų šaukiamas neeilinis Seimo posėdis, kuriame bus aiškinamasi ir dėl premjero S.Skvernelio vaidmens sunaikinant Vyriausybės pasitarimo įrašą.

Atsisakė net atkurti įrašą

Vyriausybė pareiškė atsisakanti atkurti sunaikintą pasitarimo įrašą, nes „garso įrašo atkūrimas nėra reglamentuotas, todėl (Vyriausybė – 15min) neturi pagrindo spręsti dėl jo atkūrimo.“

Vyriausybės kanceliarija teigė, kad garso įrašai susinaikina automatiškai. Tačiau atsisakė parodyti, kaip įrašai yra naikinami, nes tai, pasak Vyriausybės, susiję su kibernetiniu saugumu. Vyriausybė žurnalistams nebeteikia jokių detalių apie įrašo sunaikinimo aplinkybes, motyvuodama, jog tai – saugumo klausimas.

Po kilusio skandalo Vyriausybė patvirtino laikinus sprendimus, kuriais Lietuvos žurnalistams sugrąžinama neatlygintina prieiga prie dalies Registrų centro duomenų. Taip pat įstatymo projektas yra pateiktas Seime.

Tačiau didelė dalis svarbių duomenų, kurie anksčiau buvo prieinami žurnalistams, lieka po užraktu. Žurnalistai negalės gauti archyvinių duomenų apie nekilnojamąjį turtą ir įmonių akcininkus. Šie duomenys žurnalistiniams tyrimams yra labai svarbūs. Politikai žada dėl to peržiūrėti teisės aktus, bet nėra aišku, kada tai bus padaryta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas