Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 08 /16:57

Vyriausybė linkusi pritarti karantino atlaisvinimo planui: kaukių lauke nereikės dėvėti tik pasiekus itin mažą sergamumo rodiklį

Pirmadienį paskelbta, kad Vyriausybė pritarė karantino atlaisvinimo strategijai, kurią pasiūlė Valstybės ekstremalių situacijų komisija (VESK). Karantino švelninimo planas galutinai bus patvirtintas Vyriausybės posėdyje trečiadienį. Pagal naujausią plano variantą, kurį gavo 15min, visos Lietuvos mastu judėjimo ribojimai galiotų iki tol, kol pasieksime mažesnį kaip 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų sergamumo rodiklį. Tačiau nuo kovo ribojimus bus galima švelninti atsižvelgiant į padėtį konkrečioje savivaldybėje. Iš plano matyti, kad kaukes lauke dėvėsime dar ilgai.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybei pateiktame plane siūloma priimti su karantino atlaisvinimo susijusius sprendimus, atsižvelgiant į sergamumo rodiklį per 14 dienų 100 tūkstančių gyventojų.

Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu šis rodiklis yra 350,1.

„Kai kurias priemones galime svarstyti priemones savivaldybių lygiu“, – Vyriausybės pasitarime pirmadienį naujovę pristatė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Jo teigimu, taikomos priemonės galėtų būti svarstomos kiekvieną savaitę.

„Planas nėra automatinio veikimo, kiekvieną kartą ruošiame konkretų Vyriausybės nutarimą, įgyvendiname kokį nors pokytį ar neįgyvendiname“, – kalbėjo jis.

I.Šimonytė: plane nėra datų – yra principai

Anot premjerės Ingridos Šimonytės, su rodikliais „leidžiamės į žemesnį tašką“.

I.Šimonytės teigimu, pirmadienį apsitarta dėl principų, o planas bus patvirtintas trečiadienį.

„Jis nebus iškaltas akmenyje, situacija yra kintanti – turime būtų labai atidūs ir stebėti, kaip kinta teigiamų testų skaičius, kokia situacija aplink Lietuvą. Yra kriterijai, bet nėra datų“, – paaiškino ji.

I.Šimonytė pirmadienį pabrėžė tai, ką po VESK posėdžio sakė komisijos pirmininkė, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė – sprendžiant atlaisvinimus konkrečiose savivaldybėse stengiamasi nepadaryti jų traukos centrais.

„Kalbant apie savivaldybių ir nacionalinį mastą, mes negalime nustatyti tokių reikalavimų, kurie labai patrauktų žmones judėti į konkrečią savivaldybę tik todėl, kad joje yra koks nors ypatingas traukos punktas. Tie sprendimai, kurie bus priimti trečiadienį, priimami nacionaliniu mastu, būtent tam, kad nebūtų tokio nebūtino judėjimo į kitą savivaldybę, kad ir kirpyklas, ir mažas parduotuvėles žmonės rastų savo savivaldybių ribose“, – teigė premjerė.

„Kai mes kalbame, ką savivaldybės galėtų, pavyzdžiui, būdamos aukštesnėje, geresnėje epidemiologinėje situacijoje daryti kitaip negu likusi Lietuva, pavyzdžiui, tai galėtų būti intensyvesnis namų ūkių bendravimas negu leidžiama visoje šalyje, neformalus moksleivių ugdymas“, – sakė ji.

15min gavo naujausią VESK Vyriausybei pasiūlytą karantino ribojimų mažinimo plano variantą.

Žmonių bendravimas

Pagal VESK siūlomą planą, visos Lietuvos mastu namų ūkio kontaktai draudžiami, išskyrus vadinamuosius socialinius burbulus bus iki tol, kol per 14 dienų sergančiųjų rodiklis nukris iki 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Pasiekus šį skaičių, kontaktus galėtų palaikyti du pastovūs namų ūkiai (įskaitant asmenines šventes, bendrus pasivaikščiojimus ir kt.).

Esant mažesniam nei 25 atvejų rodikliui per 14 dienų, bendravimo apribojimai Lietuvoje būtų panaikinti.

Savivaldybių mastu reikalavimai išliktų tokie patys, tačiau pasiekus 50 atvejų sergamumo rodiklį – bendrauti jau galėtų du pastovūs namų ūkiai (įskaitant asmenines šventes, bendrus pasivaikščiojimus ir kt.) tol, kol galioja žmonių judėjimo šalies viduje ribojimai.

Judėjimas tarp savivaldybių

Judėjimo apribojimų nacionaliniu mastu bus atsisakoma tik tada, kai sergamumo rodiklis 14 dienų bus mažesnis nei 25.

Plane teigiama, kad iki kovo mėnesio judėjimo ribojimai tarp savivaldybių galios su mažomis išimtimis.

Vėliau numatyta galimybė judėjimo priemones taikyti savivaldybių lygiu atitinkamai pagal kiekvienos savivaldybės sergamumo rodiklius ir (arba) nacionaliniu lygmeniu. Tai bus galima daryti pasiekus 500 atvejų rodiklį.

Maitinimo paslaugos

Maistas, kaip ir dabar, bus ruošiamas tik išsinešimui.

Sumažėjus atvejų skaičiui ir pasiekus 50 atvejų rodiklį per 14 dienų, galės atsiverti lauko kavinės, o sumažėjus iki 25 – galės atsidaryti ir maitinimo įstaigos.

Žmonių susibūrimai

Iki tol, kol bus pasiektas 150 atvejų rodiklis, susibūrimai, kaip ir dabar, būtų draudžiami. Tačiau jam sumažėjus, būtų leidžiamas galerijų, muziejų, kitų ekspozicijų erdvių lankymas, bibliotekų skaityklų veikla, paliekant ribojimą dėl grupavimosi (2 asmenys, šeima arba vienas namų ūkis) ir užtikrinant testavimą bei operacijų vadovo reikalavimų vykdymą. Leidžiami renginiai, kai neišlipama iš automobilio. Tais atvejais, kai veikla vykdoma uždaroje erdvėje, užtikrinamas ne mažesnis kaip 20 kv. m vienam žmogui reikalavimas (atvejais, kai bendras plotas iki 20 kv. m – vienas žmogus).

Pasiekus 100 atvejų rodiklį, būtų leidžiamos individualios treniruotės su treneriu, laisvalaikio veiklos atvirose erdvėse, užtikrinant operacijų vadovo reikalavimus. Viešose vietose būriavimasis ribojamas iki 5 asmenų.
Tais atvejais, kai veikla vykdoma uždaroje erdvėje, turėtų būti užtikrinamas ne mažesnis kaip 15 kv. m vienam žmogui reikalavimas (atvejais, kai bendras plotas iki 15 kv. m – vienas žmogus).

Sumažėjus iki 50 atvejų – būtų leidžiamos individualios treniruotės su treneriu, laisvalaikio veiklos atvirose erdvėse, užtikrinant operacijų vadovo reikalavimus. Viešose vietose būriavimasis ribojamas iki 5 asmenų. Tais atvejais, kai veikla vykdoma uždaroje erdvėje, turėtų būti užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m. vienam žmogui reikalavimas (atvejais, kai bendras plotas iki 10 kv. m. – vienas žmogus).

Pasiekus mažesnį kaip 25 atvejų rodiklį, būtų leidžiami renginiai uždarose erdvėse iki 50 žmonių, atvirose – iki 100. Taip pat būtų leidžiamos kitos sporto ir laisvalaikio veiklos. Neribojamas būriavimasis.

Kaukių dėvėjimas

Vyresniems nei 6 metų žmonėms kaukes visur teks dėvėti iki tol kol bus pasiektas mažesnis nei 25 atvejų rodiklis, bet ir tada uždarose patalpose kaukes dėvėti bus privaloma.

Pirmadienį paklaustas, ar vis dar reikia kaukes dėvėti ir lauke, sveikatos apsaugos ministras sakė, kad dėl to ekspertai turi įvairių nuomonių.

„Yra toks argumentas: tai yra gana pigi ir efektyvi priemonė. Bet, kaip jau minėjau, priemonių svarstymas bus intensyvesnis. Neatmetu galimybės, kad kai matysime skaičių dinamiką, diskusijos dar gali sugrįžti“, – sakė jis.

Darbas

Nuotolinis darbas tiek viešajame tiek privačiame sektoriuje, nebent jo neįmanoma atlikti iš namų, galios, kol nepasieksime 25 ir mažesnio atvejų rodiklio. Pasiekus šį rodiklį bus galimas mišrus darbas atliekant darbuotojų testavimą.

Ugdymas

Numatyta, kad esant bet kokiems rodikliams, ikimokyklinis ugdymas vyks, užtikrinant operacijų vadovo nustatytas sąlygas.

Sergamumo rodikliui nukritus iki 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų, galėtų būti organizuojamas pradinis ugdymas kontaktiniu arba mišriu būdu, iki 150 atvejų – vykdomas I–IV gimnazijos klasių ugdymas, o nukritus iki 100 – ir 5–8 klasių. Grįžusieji į mokyklas privalės būti testuojami.

Aukštasis mokslas

Iki tol, kol sergamumo rodiklis pasieks 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, profesinis mokymas ir aukštojo mokslo studijos vykdomi nuotoliniu būdu, išskyrus pirminį profesinį mokymą, vykdomą kartu su socialinių įgūdžių programa, privalomąsias praktikas, praktinius mokymus ar kompetencijų vertinimą, kurių neįmanoma įgyvendinti nuotoliniu būdu pagal operacijų vadovo sąlygas.

Sergamumo rodikliui nukritus iki 50 atvejų – leidžiamas mišrus mokymasis, atliekant reguliarius testavimus.

Sveikatinimo paslaugų centrai, teikiantys poilsio paslaugas

Veikla galėtų būti leidžiama, kai bus pasiektas rodiklis – 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų Tuomet veikla bus galima, bet tik paisant OV nustatytų sąlygų, vykdant infekcijų kontrolę ir testavimą.

Neformalus vaikų ir suaugusiųjų švietimas

Pasiekus 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklį, galimas praktinio vairuotojų mokymo ir vairavimo egzaminų atnaujinimas, kartu derinant su vairavimo mokymo atnaujinimu, užtikrinant operacijų vadovo sprendimų laikymąsi ir testavimą.

Pasiekus 100 atvejų rodiklį, leidžiamas neformalus ugdymas mažose (ne daugiau kaip 5 asmenų) grupelėse, užtikrinant testavimą, o atvejų skaičiui nukritus iki 50 – galima atnaujinti visą neformaliojo vaikų ir suaugusiųjų švietimo veiklą, bet tik užtikrinant operacijų vadovo nustatytų reikalavimų laikymąsi ir testavimą.

Įkalinimo įstaigos

Kai pasiekiamas 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų rodiklis, leidžiami trumpalaikiai pasimatymai, o dar labiau sumažėjus rodikliui, vėliau galimi ir ilgalaikiai pasimatymai. Visais atvejais būtinas testavimas ir operacijų vadovo reikalavimų laikymasis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas