Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 10 /14:26

Vyriausybė nusprendė: karantinas baigsis, bet ribojimai nesibaigs

Vyriausybė nusprendė nuo kito trečiadienio, birželio 17 dienos, atšaukti karantiną. Tačiau ekstremali situacija neatšaukiama – dalis ankstesnių ribojimų buvo tiesiog perkelti į ekstremalią situaciją apibrėžiantį dokumentą. Trečiadienį naujai nustatyta tvarka dėl renginių lauke ir viduje organizavimo – ji galios iki liepos 16 dienos. Tačiau jei reiks, ribojimai tęsis ir po to.
Vilnius
Vilnius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nutarimą atšaukti karantiną ministrų kabinetas priėmė vienbalsiai.

„Čia tiems, kurie kūrė sąmokslo teorijas, kad ministras niekada nesiūlys atšaukti karantiną (...) Tačiau nėra taip, kad pereitume į laisvą gyvenimą“, – po balsavimo kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis.

VIDEO: Valdžia nusprendė atšaukti karantiną, jaunimas siūlo neskubėti

Ribojimus iš vieno dokumento perkėlė į kitą

Vyriausybė trečiadienį taip pat balsavo už naują nutarimo projekto, apibrėžiančio ribojus esant ekstremaliai situacijai, redakciją.

Anksčiau paskelbtas trečias – visiškos parengties, civilinės saugos sistemos parengties lygis išliko nepakeistas.

Dokumentas įsigalios nuo birželio 17 dienos, kai baigs galioti karantino režimas.

Jame numatyti panašūs ribojimai, kokie buvo nutarime dėl karantino.

Dokumente įtvirtinama, kad nuo birželio 17 dienos iki liepos 16 dienos pratęsiama laikina vidaus sienų kontrolė tikrinant į Lietuvą atvykstančius asmenis oro uostose, Klaipėdos jūrų uoste, nutraukiamas vykimas per visą eilę pasienio punktų, atvykimas per dalį punktų ribojamas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbas biure
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbas biure

Atvykimo į Lietuvą ribojimai šiame nutarime panašūs, kokie buvo nutarime, apibrėžusiame karantiną.

Nutarime numatyta, kad užsieniečiams į Lietuvą leidžiama atvykti iš Europos valstybių, kuriose pastarąsias dvi savaites koronaviruso atvejų skaičius neviršijo 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Valstybių sąrašą A.Veryga skelbia kiekvieną pirmadienį.

Viešą gyvenimą reguliuos A.Verygos sprendimai

Pagal ekstremalios situacijos reguliavimą, prekybos, laisvalaikio, maitinimo įstaigų, lošimo namų ir panašių vietų veikla liks reguliuojama operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimais.

Vienas jų, apibrėžiantis maitinimo įstaigų veiklą, galioja ir dabar. Pagal jį tokios įstaigos viduje gali dirbti tik iki 23 valandos, darbo laikas lauke neribojamas. Taip pat sprendime nurodomi atstumai, kurių būtina laikytis sėdint prie stalo.

Trečiadienį prieš posėdį A.Veryga žurnalistams sakė, kad peržiūrės savo sprendimus, tačiau jis dar negalėjo pasakyti, kurie sprendimai bus keičiami.

Trečiadienį Vyriausybė numatė ribojimus renginiams:

  • Nuo birželio 17 d. iki birželio 30 d.:atvirose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau nei 700 žiūrovų, uždarose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau nei 150 žiūrovų.
  • Nuo liepos 1 iki liepos 16 d.: atvirose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau nei 1 000 žiūrovų, uždarose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau nei 200 žiūrovų.

Numatyta, kad nuo birželio 17 d. iki liepos 16 d. ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas bei neformalusis vaikų švietimas vykdomi mokyklose ir kitų švietimo teikėjų, jei yra aprūpinama apsaugos priemonėmis, kitu atveju jis tęsiamas nuotoliniu būdu.

Trečiadienį priimtame dokumente taip pat nustatyta, kad teikiant ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, prioritetas teikiamas nuotoliniam asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo būdui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

S.Skvernelis posėdyje klausė, ar negalima būtų leisti teikti paslaugas taip, kaip jos teikia, tik kai kuriais atvejais leisti taikyti nuotolinį būdą.

„Ši rekomendacija gali būti vėl suprasta, kad net ir esant galimybei teikti paslaugas įprastu būdu, bus daroma nuotoliniu būdu“, – siūlė premjeras.

A.Veryga sakė, kad situacija yra nebloga, paslaugos nuotoliniu būdu teikiamos gerai. Nuspręsta, kad dėl nuotolinio ar tiesioginio būdo spręstų pačios gydymo įstaigos užtikrinant paciento interesus.

Vyriausybė taip pat pritarė, kad įstaigos, kurios priklauso Lietuvos nacionalinei sveikatos sistemai, visus paciento duomenis tvarkytų per e.Sveikatą.

S.Skvernelis trečiadienio posėdyje neatmetė, kad jei reiks, ribojimai bus pratęsiami ir po liepos 16 dienos.

S.Skvernelis: rekomenduojame dėvėti kaukes, vengti nebūtinų kontaktų

Savo feisbuko paskyroje S.Skvernelis pranešė, kad nors karantinas baigsis, akivaizdu, kad šiandien mes dar negalime visiškai atsipalaiduoti.

„Apie tai signalizuoja tiek mūsų šalies epidemiologai ir mokslininkai, tiek situacija pasaulyje. Todėl karantiną keičiame į valstybės lygio ekstremalią situaciją. Tai reiškia ir atitinkamą pasirengimo lygį, ir tam tikrus išliekančius ribojimus“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Anot S.Skvernelio, pagrindiniai ribojimai: lieka dalinė judėjimo kontrolė, draudimas atvykti iš tų šalių, kur ligos plitimas yra didelis. Lieka masinių renginių atvirose ir uždarose erdvėse reguliavimas, tam tikri saugumo reikalavimai, kurių reikės laikytis sveikatos bei socialinės priežiūros įstaigose, privalomumas izoliuotis žmonėms, jei pasireiškia ligos požymiai.

„Esant būtinybei lieka galimybė karantiną skelbti ne visoje šalyje, o atskiroje teritorijoje. Tam, kad prireikus galėtume efektyviai suvaldyti galimą ligos plitimą. Galiausiai labai daug kas – kaip ir iki šiol – priklauso nuo mūsų visų sąmoningumo ir atsakingumo. Didžioji dalis žmonių tai demonstravo nuo pat karantino pradžios. Manau, tai yra vienas iš pagrindinių Lietuvos sėkmės kovojant su virusu veiksnių“, – rašė jis.

Todėl, anot S.Skvernelio, vis dar rekomenduojama dėvėti kaukes: bent tose vietose, kur daug žmonių, kur didesnė rizika ir tikimybė galimam užsikrėtimui. Žinoma, reiktų ir toliau kruopščiai laikytis higienos reikalavimų, vengti nebūtinų kontaktų, susibūrimų.

Motyvavo mažėjančiu sergamumu

Karantino atšaukimas motyvuotas tuo, kad nuo 17 šių metų kalendorinės savaitės pastebima sergamumo COVID-19 liga mažėjimo tendencija, o sergamumo rodiklis ypač sumažėjo 22 savaitę.

Nuo birželio 1 dienos užregistruota tik 18 naujų COVID-19 ligos atvejų. Taip pat pažymėtina, kad jau 41 savivaldybėje trečia savaitė nėra registruojama naujų COVID-19 ligos atvejų, o nuo 2020 m. birželio 1 d. nauji atvejai nustatyti tik 8 administracinėse šalies teritorijose. Be to, dauguma atvejų susiję su registruotais vietiniais infekcijos židiniais. Pastarosiomis savaitėmis vidutiniškai registruojama apie 5 įvežtinius atvejus, o vidutiniškai per savaitę teigiamų naujų nustatytų COVID-19 ligos atvejų dalis neviršija 0,5 proc., palyginti su visais atliktais laboratoriniais tyrimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas