Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 02

Vyriausybė siūlo paprastinti tvarką, kaip nutraukti grėsmę saugumui keliančius pirkimus

Vyriausybė trečiadienį leido kai kuriose srityse lanksčiau spręsti, kada perkančiosios organizacijos gali atmesti pasiūlymus ir nutraukti viešųjų pirkimų sutartis, kai to reikia norint sumažinti grėsmę nacionaliniam saugumui.
Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono pratybos „Pasirengęs ulonas“
Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono pratybos „Pasirengęs ulonas“ / Ievos Budzeikaitės / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigė, jog Viešųjų pirkimų, Pirkimų, atliekamų vandentvarkos, energetikos, transporto ar pašto paslaugų srities perkančiųjų subjektų ir Viešųjų pirkimų, atliekamų gynybos ir saugumo srityje, įstatymų pakeitimai Seimui bus teikiami skubos tvarka.

Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius sakė, kad dabartinė viešųjų pirkimų sistema verčia kiekvieną atvejį vertinti individualiai, tačiau siūloma pagal tam tikrus kriterijus leisti vertinti pačioms perkančiosioms organizacijoms.

„Dabar kiekvienas pirkimas, jei vertinama, kad nepatikimas gamintojas, eina iki Vyriausybės ir ji priima sprendimą. Tai ir didelis krūvis, ir negalima užtikrinti, kad visus galus surenkame“, – posėdyje sakė viceministras.

Pasak jo, reguliavimas būtų taikomas institucijoms, kurios dirba nacionalinio saugumo, gynybos srityje, priklauso saugiam tinklui ir ypatingos svarbos. Būtų vertinami technologiniai, programinės įrangos pirkimai, kurie gali kelti riziką, be to, būtų draudžiama pirkti iš grėsmę keliančių valstybių.

„Mes tą filtrą, kuris filtruoja, nuleidome į patį žemiausią lygį, į perkančiąsias organizacijas. Tai reiškia, kad jos bus įgalintos vertinant labai objektyvius kriterijus atmesti iš karto pasiūlymus iš Kinijos, Baltarusijos, Rusijos ir panašiai“, – sakė viceministras.

Pasak jo, pakeitimai turėtų įsigalioti šių metų liepą.

Be to, Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo išplėsti reguliavimo apimtį, kad nepaprastosios, karo padėties atvejais, atsižvelgiant į saugumo situaciją, būtų galima nutraukti jau sudarytas sutartis.

„Esmė yra suteikti teisinį pagrindą perkančiosioms organizacijoms nustatyti galimybę atmesti pasiūlymus ir nutraukti sudarytas sutartis. Siekiame nutraukti visus saitus ir galimybes prisidėti savo pačių pinigais prie agresorių veiklos. Rusija, Baltarusija bus tos šalys, kurios atsidurs Vyriausybės tvirtinamame šalių sąraše“, – posėdyje sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ministerijos siūlymu, perkančiosios organizacijos mobilizacijos, karo ar nepaprastosios padėties atveju galėtų atmesti pasiūlymus, kai tiekėjas, subtiekėjas ar ūkio subjektai ar juos kontroliuojantys asmenys yra registruoti Vyriausybės nurodytose valstybėse arba prekių kilmė bei paslaugos teikiamos iš sąraše nurodytų valstybių.

Pasiūlymus atmesti būtų galima ir Vyriausybei priėmus sprendimą, kad reikia taikyti atitinkamas nuostatas atsižvelgiant į ypatingą grėsmę nacionaliniam saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai