Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 14

Vyriausybei dėl karantino pataręs V.Zemlys-Balevičius: buvo laikomasi protingumo ir solidarumo kriterijaus

Sekmadienį Vyriausybės posėdyje dėl karantino griežtinimo dalyvavęs Prezidento Gitano Nausėdos suburtos Sveikatos ekspertų tarybos narys, „Euromonitor International“ duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius „Facebook“ rašė, kad naujosios valdžios sprendimai — pagrįsti ir skamba įtikinamai. Vis dėlto, anot jo, tik nuo mūsų pačių elgesio priklauso, kiek laiko karantinas truks.
Vaidotas Zemlys-Balevičius
Vaidotas Zemlys-Balevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šiandien teko garbė sudalyvauti pirmajame naujos Vyriausybės posėdyje“, — pradėjo jis ir paaiškino, kad posėdis buvo neeilinis, sušauktas sekmadienį, nes ir padėtis — neeilinė. Anot jo, Lietuvos epidemiologinė situacija yra labai sudėtinga, nes pastarosiomis savaitėmis rekordai viršyti tiek vertinant atvejų, tiek ir mirčių skaičių.

„Situacija vienodai bloga visoje Lietuvoje. Palyginus su kitomis šalimis, Lietuva patenka tarp šalių, kuriose epidemiologinė situacija yra prasčiausia. Epidemija plinta per žmonių kontaktus, todėl priimti sprendimai buvo skirti maksimaliai juos mažinti.

Visos veiklos, susijusios su žmonių kontaktu, yra draudžiamos paliekant tik būtiniausias.

Pagrindinis naujo karantino principas yra, kad visos veiklos, susijusios su žmonių kontaktu, yra draudžiamos paliekant tik būtiniausias. Toliau prasideda techninės detalės kaip tai pasiekti. Turint omenyje, kad žmonių veiklų yra labai daug, detalių derinimas ir užėmė daugiausiai laiko. Buvo laikomasi protingumo ir solidarumo kriterijaus, leidžiamos veiklos, kurių uždraudimas paralyžiuotų valstybės gyvenimą, bet visos kitos veiklos leidžiamos tik tokiu atveju, jeigu galima užtikrinti, kad jos vyktų be kontakto.

Taigi, dirbs maisto parduotuvės, vaistinės, veterinarijos, optikos ir ortopedijos priemonių parduotuvės. Dirbs visos sveikatos įstaigos, įskaitant odontologijos, bei psichologinę pagalbą teikinčias įstaigass. Taip pat notarai ir antstoliai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Zemlys-Balevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Zemlys-Balevičius

Visos kitos veiklos leidžiamos, jeigu galima užtikrinti, kad nebus kontakto. Tam, kad būtų užtikrintas kontaktų mažinimas, bus ribojamas judėjimas ir bendravimas tarp skirtingų namų ūkių. Tai reiškia, kad negalima susitikinėti su žmonėmis, kurie kartu su jumis nuolatos negyvena. Tai, deja, reiškia, kad Kalėdas ir Naujus metus teks sutikti vieniems.

Šventiniu laikotarpiu papildomai bus ribojimas ir judėjimas tarp savivaldybių. Išeiti iš namų bus galima tik vykstant į darbą, parduotuvę, sveikatos priežiūros įstaigą, einant pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru. Atsižvelgiant į tai, kokios veiklos yra leidžiamos, tai daug priežasčių išeiti iš namų nelabai ir yra. Visi apribojimai bus taikomi iki sausio 31 d.

Kol kas net modeliuoti tokią situaciją dar pakankamai sudėtinga.

Reikia suprasti, kad apribojimai reikalingi siekiant suvaldyti epidemiją ir, deja, vienintelis būdas ją sustabdyti yra kontaktų mažinimas. Pagal kitų šalių patirtį, deja, apribojimai pradeda veikti savaitę-dvi po apribojimų ir kol atvejai nukrenta iki tokio lygio, kai galima kalbėti apie epidemijos suvaldymą — praeina dar kelios savaitės. Todėl buvo pasirinktas kelias karantiną nustatyti ilgesniam laikui. Jeigu epideminė situacija leis apribojimus atšaukti anksčiau — taip ir bus padaryta. Kol kas net modeliuoti tokią situaciją dar pakankamai sudėtinga. Kažkokius preliminarius skaičiavimus galima padaryti, bet patikimesnės prognozės bus galimos, kai pamatysim pirmuosius apribojimų veikimo požymius. Todėl labai svarbu suprasti, kad tai, kiek karantinas truks, priklauso nuo to, kiek kiekvienas iš mūsų jo laikysis.

Visuomenė viena epidemijos nesuvaldys. Jai turi padėti valdžia. Numatoma ekonominė ir socialinė pagalba. Kokias formas tai įgaus dar nėra visiškai aišku, nes per šį posėdį tiesiog nebuvo laiko tai aptarti.

Vis dėlto, reikia suprasti, kad beveik nėra valstybės sričių, kurios išliks nepaliestos įvedamų apribojimų. Visas detales sudėlioti yra didžiulis darbas, kurį dar reiks padaryti. Prieš jį darant reikia sutarti dėl esminių principų. Tas šiandien ir buvo padaryta. Posėdis man paliko gerą įspūdį. Sprendimų priėmėjai gavo kokybišką duomenų analizę ir moksliniais argumentais paremtą ekspertų nuomonę. Tai, kad pirmame Vyriausybės posėdyje argumentai buvo grindžiami straipsniais iš „Lancet“ ir „Nature“ nuteikia optimistiškai. <…>

Vyriausybės laukia didžiulis darbas sudėlioti visus likusius akcentus ir detales.

Kaip sakoma, gera pradžia yra pusė darbo. Jo dar liko labai daug. Vyriausybės laukia didžiulis darbas sudėlioti visus likusius akcentus ir detales, ir viską iškomunikuoti. Tai, ką mačiau šiandien, mane nuteikia optimistiškai.

Visa, ką čia surašiau, yra mano asmeniniai pastebėjimai ir nuomonė. Aš neišvengiamai kažką praleidau ir kažką parašiau ne taip. Visos klaidos yra mano. Oficialios informacijos reikia ieškoti oficialiuose šaltiniuose, o ne „Facebook“ postuose. Pagrindiniu informacijos šaltiniu tikriausiai išliks koronastop.lt, tik jis bus pertvarkytas, kad visą reikalingą informaciją būtų galima lengvai rasti, o svarbiausi punktai, ką reikia žinoti, bus aiškiai surašyti“, — rašė V.Zemlys-Balevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas