Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 07 27 /14:27

Vyriausybės trečiadienį spręs dėl kaukių dėvėjimo – viešose uždarose vietose jos bus privalomos

Pasaulyje ir Lietuvoje daugėja užsikrėtimų naujuoju koronavirusu atvejų, tad Vyriausybės COVID-19 valdymo komitetas pirmadienį nusprendė siūlyti Vyriausybei trečiadienį nuspręsti, jog veido kaukes vėl bus privaloma dėvėti uždarose viešose vietose. Naujausiais duomenimis, sekmadienį Lietuvoje nustatyta dar 11 užsikrėtimo atvejų, penki iš jų susijęs su ligos židiniais, penki – įvežtiniai, dėl dar vieno užsikrėtimo dar aiškinamasi.

Į parduotuvę – tik su kauke

Po pirmadienį įvykusio Vyriausybės COVID-19 valdymo komiteto posėdžio spaudos konferencijoje dalyvavęs teisingumo ministras, kuris šią savaitę pavaduoja ir sveikatos apsaugos ministrą, Elvinas Jankevičius teigė, kad nuspręsta siūlyti Vyriausybei gražinti prievolę dėvėti veido kaukes.

Jas greičiausia teks būtinai dėvėti uždarose vietose – viešajame transporte, prekybos centruose, parduotuvėse ir pan. Gali būti pasiūlymas įvesti privalomas kaukes ir kavinėse, dėl to dar žadama tartis su kitomis institucijomis.

Tai bus privalomumas, ne rekomendacija.

„Siekdami mūsų žmones apsaugoti nuo viruso, siekdami nesuardyti ekonomikos, siekdami, kad mūsų žmonės neprarastų darbo vietų, siūlysime trečiadienio posėdyje pataisyti nutarimą ir įvesti keletą papildomų nedidelių reikalavimų viešose uždarose vietose dėvėti kaukes ir laikytis tam tikrų kitų saugos reikalavimų – atstumų vienas nuo kito. Tai lems, mes tikimės, kad susirgimų skaičius Lietuvoje vis tiktai nedidės ir mes galėsime toliau vystytis ir gyventi.

Tai bus privalomumas, ne rekomendacija. Nes delsti nėra ko, susirgimų skaičius didėja, nėra ko delsti“, – sakė E.Jankevičius.

Sprendimas, jeigu bus priimtas Vyriausybės posėdyje trečiadienį, įsigalios tą pačią dieną arba ketvirtadienį, nes esą tiek įstaigos, tiek žmonės yra pasiruošę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Moteris su kauke
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Moteris su kauke

Pasiekė beveik 5 atvejus 100 tūkst. gyventojų

Šalies vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė teigė, kad penktadienio duomenimis, Lietuvos rodiklis buvo 3,7 atvejai šimtui tūkstančių gyventojų, tačiau ji atkreipė dėmesį, kad pirmadienio duomenimis jau bent aštuonias dienas sergamumo rodiklis buvo didesnis nei trys.

„Šios dienos duomenimis, jis jau siekia 4,9 šimtui tūkstančių per 14 dienų“, – apie sergamumo rodiklį sakė L.Ašoklienė, paklausta, ar jau Lietuva pasiekė tą penkių atvejų ribą šimtui tūkstančių gyventojų, kai įvedama prievolė nešioti kaukes.

Tam, kad Lietuva pasiektų penkių atvejų 100 tūkst. ribą, keturioliką dienų turėtų būti kasdien po 7 susirgimo atvejus.

E.Jankevičius teigė, kad matoma tendencija, kaip susirgimų skaičius didėja tiek Lietuvoje, tiek Europoje ir pasaulyje, todėl esą nėra reikalo laukti. Esą nebūtina laukti, geriau anksčiau atlikti tam tikrus veiksmus ir taip saugotis.

„Trečiadienio posėdyje bus diskutuojama dėl dar vieno papildomo kriterijaus įvedimo, kada reikia dėvėti kaukes. Kalbu apie tai, kai susirgimų skaičius yra nenustatytas, iš kurio šaltinio jie. Jeigu neturime tikslios informacijos, kaip užsikrėtė žmogus, jeigu tokių atvejų Lietuvoje daugės, jie pasieks tam tikrą ribą, tai būtų papildomas kriterijus ir būtų privalomai įvestas kaukių dėvėjimas“, – teigė teisingumo ministras.

Ekonomika turi gyvuoti, darbo vietos turi likti, žmonės turi dirbti, eiti į darbą. Todėl mums reikia išmokti gyventi su apsaugos priemonėmis, tą mes ir darysime, – sakė E.Jankevičius.

Verslo neuždarinės

Ministras taip pat sakė, kad delsti nenorima ir dėl to, jog kitu atveju vėliau gali tekti uždarinėti verslą, jeigu susirgimų skaičius vėl išaugs.

„To mes tikrai nedarysime, ekonomika turi gyvuoti, darbo vietos turi likti, žmonės turi dirbti, eiti į darbą. Todėl mums reikia išmokti gyventi su apsaugos priemonėmis, tą mes ir darysime“, – sakė E.Jankevičius, tvirtindamas, kad klausimas dėl nuobaudų už pažeidimus yra šiuo metu antraeilis: „Mums svarbu pažadinti žmonių sąmoningumą ir aš tikiu, kad visi priims šias prievoles teigiamai, nes jos reikalingos apsaugoti mus pačios ir mūsų Lietuvos ekonomiką.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

Daugiau privalomų priemonių kol kas ministras nežada, esą bus stebima situacija ir reaguojama, ar susirgimų skaičius mažės, ar didės.

Dėl Lenkijos neprognozuoja

Paklausta, ar viena artimiausių Lietuvos kaimynių Lenkija nepateks artimiausiu metu į šalių, iš kurių grįžus teks karantinuotis, sąrašą, L.Ašoklienė teigė, kad penktadienį ten buvo 12 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų – tad riba nepasiekta.

„Pažiūrėjus į Lenkijos kreivę nėra, kad jį būtų kaip Bulgarijos, Rumunijos ar Kroatijos, tokia staigiai kylanti. Ji yra pakankamai pastovi, todėl prognozuoti, kad gali perkopti artimiausiu metu 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų truputį rizikinga. Panašu, kad jie stabiliai laikosi ties tuo 11-12-13 atvejų 100 tūkst.“, – kalbėjo vyriausioji šalies epidemiologė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Loreta Ašoklienė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Loreta Ašoklienė

Nuo penktadienio išsiplėtė paveiktų šalių sąrašas ir dabar paveiktomis šalimis laikomos tos šalys, kur yra 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų 14-ą dienų. Į tokių šalių sąrašą patenka 11 Europos šalių.

„Artėja prie to sąrašo pagal sergamumo rodiklius ir Jungtinė Karalystė, ir Prancūzija, Slovėnija, Lenkija, kurių sergamumo rodikliai yra virš 10-ies. Sunku prognozuoti, kaip per savaitę pasikeis šių šalių sergamumo rodikliai, bet planuojant bet kurią kelionę šiuo metu reikia atkreipti dėmesį ne tik į tą šalį, kur vykstate ir kokie reikalavimai taikomi toje šalyje, bet ir per kurias vykstama. Juo labiau ir Lietuvoje išvykstant atrodo, kad situacija ramesnė, o grįžus jau privaloma izoliacija“, – kalbėjo L.Ašoklienė.

Prioriteto nuotolinėms konsultacijoms atsisakys

Jis taip pat teigė, kad komiteto posėdyje kalbėta ir apie tai, jog būtina didinti sveikatos paslaugų prieinamumas savivaldybėse, nes pacientai nori patekti pas gydytojus, o tam tikromis aplinkybėmis paslaugų teikimas stringa.

„Todėl mes Vyriausybės posėdyje keisime nutarimą ir nebebus teikiamas prioritetas nuotolinei konsultacijai. Tai mes keisime ir žmonės galės patekti į įstaigas greičiau, paprasčiau ir tik antrinė ar vėlesnė konsultacija galės vykti nuotoliniu būdu. Tas tikrai nuims įtampas savivaldybėse“, – kalbėjo E.Jankevičius.

Tomo Preikšos nuotr./Ligoninė
Tomo Preikšos nuotr./Ligoninė

Ministro teigimu, siekiant didinti paslaugų prieinamumą bus peržiūrimos ir kitos rekomendacijos gydymo įstaigoms: „Bus peržiūrėtos ir kitos rekomendacijos, kur yra nustatytas tam tikras laikas tarp vieno paciento apžiūros ir kito. Tas laikas galėtų būti nustatytas tik tarp karščiuojančių pacientų, o jei nėra kitų simptomų, tas laikas galėtų trumpėti.“

Kaip praneša BNS, Valstybinės ligonių kasos duomenimis, šių metų birželį apsilankymų pas šeimos gydytoją buvo beveik 60 proc. mažiau nei tą patį mėnesį pernai. Maždaug 68 proc. paslaugų mažiau suteikta viešosiose sveikatos priežiūros įstaigose, privačiose – 45 proc. mažiau.

Gydytojų specialistų konsultacijų birželį, palyginti su pernai tuo pačiu metu, ligoninėse suteikta 42 proc. mažiau, poliklinikose – beveik 47 proc. mažiau. Privačiose sveikatos priežiūros įstaigose skirtumas buvo mažesnis – 29 procentai.

Birželį daugiau kaip 80 proc. stacionarinių paslaugų apimčių atnaujinusios buvo 14-a šalies ligoninių. 70–80 proc. paslaugų apimčių pasiekė 19 ligoninių, 50–70 proc. – 26, o devynios ligoninės teikė mažiau nei pusę stacionarinių paslaugų.

Viešose vietose kaukės nėra privalomos nuo birželio 17 dienos, tačiau buvo rekomenduojama jas dėvėti.

Pirmadienį pranešta, kad sekmadienį nustatyta dar 11 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai.

Plačiau skaitykite čia: Lietuvoje nustatyta 11 naujų koronaviruso atvejų, 5 iš jų – įvežtiniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas