Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 22

Vyro smurtą patyrusi plungiškė atsigriebė prieš dvimetę dukrą – jos nebeaugins

Plun­gės kri­zių cen­tre daž­nai at­si­du­ria ma­mos su vai­kais, bė­gan­čios nuo smur­tau­to­jų. Šis at­ve­jis iš pra­džių bu­vo pa­na­šus: spru­ku­si nuo siau­tė­jan­čio su­gy­ven­ti­nio 28 me­tų plun­giš­kė Lau­ra V. su 2 me­tų duk­ry­te pa­si­pra­šė prie­globs­čio šio­je įstai­go­je, ta­čiau vė­liau pa­aiš­kė­jo, jog jau­na mo­te­ris ir pa­ti yra lin­ku­si smur­tau­ti.
Plungės moterų krizių centras
Plungės krizių centras / „Plungės žinių“ nuotr.

Tie­sa, ne prieš su­au­gu­siuosius, o prieš sa­vo vai­ką. Spa­lio 20-ąją ji bu­vo už­da­ry­ta į areš­ti­nę, o mė­ly­nė­mis „iš­gra­žin­ta“ mer­gy­tė po me­di­kų ap­žiū­ros pa­lik­ta Kri­zių cen­tro dar­buo­to­jų glo­bo­je. Ki­tą die­ną ar­ti­mie­siems ne­rei­ka­lin­gą ma­žy­tę bu­vo ruo­šia­ma­si iš­vež­ti į Plun­gės vai­kų glo­bos na­mus.

Pa­gal po­li­ci­jos pra­ne­ši­mą – Plun­gės kri­zių cen­tre, mo­te­rų kri­zių sky­riaus pa­tal­po­se, Lau­ra V. (gim. 1987 m.) kumš­čiais į gal­vos sri­tį mu­šė sa­vo ma­ža­me­tę duk­rą, gi­mu­sią 2013 m. Smur­tau­to­ja pri­sta­ty­ta į Plun­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to il­ga­lai­kio su­lai­ky­mo ka­me­rą, dėl įvy­kio pra­dė­tas iki­teis­mi­nis ty­ri­mas.

Spa­lio 21 d. prieš pie­tus dėl šio įvy­kio kal­bin­tas Plun­gės kri­zių cen­tro di­rek­to­rius Gin­ta­ras Ar­ma­lis sa­kė, jog mer­gai­tė te­bė­ra pas juos, pri­žiū­ri­ma so­cia­li­nių dar­buo­to­jų, o jos ma­ma sė­di areš­ti­nė­je.

„Plungės žinių“ nuotr./ Plun­gės kri­zių cen­tro di­rek­to­rius Gin­ta­ras Ar­ma­lis
„Plungės žinių“ nuotr./ Plun­gės kri­zių cen­tro di­rek­to­rius Gin­ta­ras Ar­ma­lis

Di­rek­to­rius pa­sa­ko­jo, jog mo­te­ris su duk­ra jų įstai­go­je gy­ve­no jau an­trą sa­vai­tę. Pa­bė­go nuo smur­tau­jan­čio su­gy­ven­ti­nio. Pas­ta­ra­sis bu­vo at­vy­kęs jos ieš­ko­ti, bet ag­re­sy­vaus vy­riš­kio nie­kas ne­įlei­do. Lau­ra ne­gir­ta­vo, rū­pi­no­si sa­vo at­ža­la kaip su­ge­bė­jo, ta­čiau so­cia­li­niai dar­buo­to­jai pa­ste­bė­jo, kad ma­mai bū­din­gi el­ge­sio su­tri­ki­mai: pa­si­tai­kė pyk­čio pro­trū­kių, keis­tai el­gė­si, trū­ko so­cia­li­nių įgū­džių.

Dar­buo­to­jų aki­vaiz­do­je prieš vai­ką ji ne­smur­ta­vo, ta­čiau ant mer­gy­tės kū­no at­si­ra­du­sios mė­ly­nės kė­lė ne­ri­mą. Bu­vo ne­aiš­ku, ar vai­kas kur nors su­si­tren­kė, ar tai ma­mos dar­bas. Mo­te­ris bu­vo ste­bi­ma ati­džiau.

Nu­tai­kę mo­men­tą, dar­buo­to­jai Lau­rą „nu­tvė­rė“, kai pri­siš­la­pi­nu­sią duk­rą mo­te­ris puo­lė auk­lė­ti dau­žy­da­ma ją per gal­vą. Pa­ste­bė­ję, kad ant kū­ne­lio yra ir dau­giau su­mu­ši­mų, spa­lio 20 d. vai­ką iš­ve­žė į li­go­ni­nę. Me­di­kai in­for­ma­vo po­li­ci­ją, ir Lau­ra at­si­dū­rė be­lan­gė­je.

Nu­tai­kę mo­men­tą, dar­buo­to­jai Lau­rą „nu­tvė­rė“, kai pri­siš­la­pi­nu­sią duk­rą mo­te­ris puo­lė auk­lė­ti dau­žy­da­ma ją per gal­vą.

Mer­gai­tė po ap­žiū­ros bu­vo iš­leis­ta. Jai, anot G.Ar­ma­lio, bu­vo su­mu­ši­mų krū­ti­nės sri­ty­je, ant ko­jos, taip pat vei­do sri­ty­je, ant au­sies. Rent­ge­no nuo­trau­kos rim­tes­nių trau­mų ne­pa­ro­dė.

Par­si­ve­žę į Kri­zių cen­trą, dar­buo­to­jai vai­ką to­liau pri­žiū­rė­jo pa­tys. Vai­ko tei­sių ap­sau­gos sky­rius esą ža­dė­jo iki dar­bo die­nos pa­bai­gos mer­gai­te pa­si­rū­pin­ti, ta­čiau dvi­me­tė taip ir li­ko pas juos nak­čiai.

„Mer­gai­tė la­bai ge­ra, gra­ži, džiau­gia­mės ja vi­si, pri­žiū­ri­me, bet jos li­ki­mas kol kas – tarp že­mės ir dan­gaus. Jos tė­ve­lis ne­ži­no­mas, bet gal mo­čiu­tė pa­si­ims, gal į Vai­kų glo­bos na­mus pa­teks – dar ne­aiš­ku“, – tre­čia­die­nį prieš­piet kal­bė­jo įstai­gos va­do­vas. – Tai pir­mas toks at­ve­jis mū­sų įstai­go­je, ku­riam, pa­na­šu, ne­sa­me pa­si­ruo­šę.“

Di­rek­to­rius gai­lė­jo ir vai­ko ma­mos, ku­riai, aki­vaiz­du, rei­kia rim­tos spe­cia­lis­tų pa­gal­bos, o ne lai­ky­ti už­da­ry­tą areš­ti­nė­je kaip bai­siau­sią nu­si­kal­tė­lę. Ta­čiau po to­kių įvy­kių smur­tau­to­ja ne­be­ga­li bū­ti ša­lia au­kos, tad, kol vai­kui bus su­ras­tas prie­globs­tis, iš ka­me­ros ji ne­iš­eis.

Mo­te­ris tu­ri dar vie­ną at­ža­lą, ku­ria rū­pi­na­si tė­vas.

Be­je, mo­te­ris tu­ri dar vie­ną at­ža­lą, ku­ria rū­pi­na­si tė­vas.

Vai­ko tei­sių ap­sau­gos sky­riaus ve­dė­ja Al­do­na Striau­kie­nė pa­tvir­ti­no, jog mer­gai­tė šian­dien (spa­lio 21-ąją) bus pa­im­ta iš Kri­zių cen­tro ir nu­vež­ta į Plun­gės vai­kų glo­bos na­mus. Ko­dėl „pro­ce­dū­ros“ už­tru­ko be­veik pa­rą?

Ve­dė­jos tei­gi­mu, in­for­ma­ci­ja iš Kri­zių cen­tro juos pa­sie­kė 20 die­ną, jau prieš dar­bo pa­bai­gą. Rei­kė­jo su­si­rink­ti daug in­for­ma­ci­jos – iš me­di­kų, po­li­ci­jos, vai­ko ar­ti­mų­jų – ir tik ta­da pri­im­ti spren­di­mą, ką da­ry­ti. Be to, Kri­zių cen­tras 20-osios va­ka­re net ne­pra­šė spręs­ti vai­ko pa­ė­mi­mo klau­si­mo. Mer­gai­tę pri­žiū­rė­jo pa­tys so­cia­li­niai dar­buo­to­jai. Bū­tų pra­šę – vai­kas bū­tų iš­vež­tas tą pa­tį va­ka­rą.

„Be to, man ky­la klau­si­mas, kaip ma­ma ga­lė­jo su­muš­ti vai­ką to­kio­je įstai­go­je, kur gy­ven­to­jus pri­žiū­ri so­cia­li­niai dar­buo­to­jai? Tai kur jie žiū­rė­jo?“ – net pyk­te­lė­jo ve­dė­ja.

„Plungės žinių“ nuotr./Plungės rajono savivaldybės Vai­ko tei­sių ap­sau­gos sky­riaus ve­dė­ja Al­do­na Striau­kie­nė
„Plungės žinių“ nuotr./Plungės rajono savivaldybės Vai­ko tei­sių ap­sau­gos sky­riaus ve­dė­ja Al­do­na Striau­kie­nė

A.Striau­kie­nė ap­gai­les­ta­vo, jog ki­tos iš­ei­ties mer­gai­tei nė­ra.

„Su­si­rin­kom in­for­ma­ci­ją, ma­tom, jog ki­to ke­lio, kaip ins­ti­tu­ci­nė glo­ba, ne­tu­ri­me. Ar­ti­mie­ji jos ne­ima“, – sa­kė ve­dė­ja. Mo­čiu­tė iš kai­mo bu­vo at­va­žia­vu­si pa­si­kal­bė­ti, bet anū­kės pa­si­im­ti ne­su­ti­ko. Esą ga­lin­ti ne­tek­ti dar­bo, nes anks­ti tu­ri kel­tis ir iš­ei­ti į ūkį kar­vių melž­ti... 

A.Striau­kie­nė pri­ta­rė G.Ar­ma­lio iš­sa­ky­tai min­čiai, jog vai­ko ma­mai taip pat rei­kia pa­gel­bė­ti.

„Gal­būt, su­tei­kus pa­gal­bą ma­mai, pa­vyk­tų mer­gai­tę jai grą­žin­ti“, – svars­tė ve­dė­ja. Dar pri­dū­rė, jog anks­čiau į Vai­ko tei­sių ap­sau­gos sky­riaus aki­ra­tį ši mo­te­ris ne­bu­vo pa­kliu­vu­si.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai