Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 01 08 /17:30

Ypatingo dėmesio sulauks ir „Grigeo“ Grigiškėse – stebėti žada nuotekų kiekius

Antradienį paaiškėjus, kad „Grigeo Klaipėda“ nevalytas nuotekas leido į Kuršių marias, susirūpinta situacija ir Vilniuje. Čia, Grigiškėse, veikia UAB „Grigeo“ ir dar kelios grupės įmonės. Vilniaus savivaldybės meras Remigijus Šimašius ir vicemeras Valdas Benkunskas paskelbė, kad bus atidžiau prižiūrimos šių įmonių nuotekų trasos. Bendrovė yra „Vilniaus vandenų“ klientė.
„Grigeo“
„Grigeo“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Spaudos konferencijoje, kurią surengė Klaipėdos prokurorai, antradienį paskelbta, kad nevalytas nuotekas įmonė tiesiog išleisdavo į Kuršių marias. Sutarties su bendrove „Klaipėdos vanduo“ „Grigeo Klaipėda“ neturėjo, nors per jos įrengimus išvalyti nuotekas jai kainuotų apie 1,5 mln. eurų per metus. Dabar aplinkos ministras Kęstutis Mažeika mini, kad žala gali siekti 60 mln. eurų, o teršta nuo 2012-ųjų metų.

Kilus skandalus „Gregeo“ paskelbė prisiimanti visą atsakomybę, taip pat – sudariusi vidinį tyrimą atliksiančią komisiją, kuri tirs visas aplinkybes, susijusias su galima įmonės vykdyta Kuršių marių tarša.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grigeo Klaipėda
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grigeo Klaipėda

Tačiau visa tai nenuramino Vilniaus vadovų. R.Šimašius tvirtina, kad prieš du mėnesius formuodamas šių metų tikslus „Vilniaus vandenims“ pavedė griežčiau užsiimti galimų pažeidėjų kontrole ir nepasikliauti, kad viską atliks Aplinkos apsaugos agentūra.

„Į didžiuosius vandens naudotojus, o ypač „Grigeo“ Grigiškėse, be abejo, nurodžiau žiūrėti atidžiausiai. Šiandien „Vilniaus vandenų“ vadovybei taip pat pavedžiau nieko nelaukiant imtis priemonių, kurios leistų atlikti pilną „Grigeo“ Grigiškėse nuotekų tvarkymo auditą. Įmonės vadovybė, jei neturi ko slėpti, turės įsileisti mūsų specialistus ir nesidangstys už įstatyminių saugiklių“, - feisbuke rašė meras.

Jam ten pat antrino ir vicemeras Valdas Benkunskas, tvirtindamas, kad ši istorija Klaipėdoje yra sunkiai suvokiama, o jei pasitvirtins įtarimai, tai gali tapti vienu didžiausiu ekologiniu nusikaltimu Lietuvos istorijoje. Todėl nerimo kelia ir gamykla sostinės pakraštyje.

Nuotekas valomos, tik ar visos?

„Vilniaus vandenys“ 15min nurodė, kad „Grigeo“ yra jų klientė: „Jai teikiame nuotekų valymo paslaugą. Per „Vilniaus vandenų“ nuotekų tinklus į Vilniaus nuotekų valyklą „Grigeo“ 2019 m. perdavė tvarkyti 603 170 kubinių metrų nuotekų. Į „Vilniaus vandenų“ tinklus išleidžiamų „Grigeo“ nuotekų kontrolę vykdome kiekvieną mėnesį imdami nuotekų mėginius.

Remiantis šių nuotekų mėginių gautais tyrimais, bendrovei „Grigeo“ kiekvieną mėnesį yra taikomas papildomas mokestis už padidintos taršos nuotekų valymą. „Vilniaus vandenys“ priimtas nuotekas išvalo iki bendrovei TIPK leidimu nustatytų reikalavimų.“

Į Vilniaus nuotekų valyklą „Grigeo“ 2019 m. perdavė tvarkyti 603 170 kubinių metrų nuotekų.

V.Benkunskas savo ruožtu tvirtina, kad atsakymo, ar visas Grigiškių gamykloje sugeneruojamų užterštų nuotekų kiekis yra atiduodamas į „Vilniaus vandenų“ tinklus, šiandien neturima.

Stebės kiekius

„Nežinome ir to, ar šioje gamykloje yra alternatyvių nuotekų valymo įrenginių ar kažkokių alternatyvių vamzdynų. (…) Todėl šiandien su „Vilniaus vandenų“ vadovybe sutarėme nedelsiant magistralinėje nuotekų trasoje įrengti mobilų debitmatį, kuris leistų įsitikinti, ar nuotekų kiekis nėra mažinamas nakties metu. Tai pat kreipėmės į Aplinkos apsaugos departamentą, kad kartu su „Vilniaus vandenų“ ir savivaldybės aplinkosaugos specialistais nedelsiant būtų atliktas neplaninis patikrinimas dėl nuotekų Grigiškių gamykloje šalinimo“, – rašė vicemeras.

„Grigeo“ Grigiškėse yra įsikūrusi netoli Neries.

Apie tai, kad aplinkosaugininkai ketina tikrinti ir Grigiškėse esančią „Grigeo“ gamyklą, BNS sakė aplinkos ministras K.Mažeika: „Aplinkosaugininkams duotas pavedimas atlikti neplaninius patikrinimus artimiausiu metu.“ Tą patį 15min studijoje patvirtino ir aplinkos viceministrė Justina Grigaravičienė.

VIDEO: „Grigeo Klaipėda“ teršalus mariose pamatė prokurorai, bet ne aplinkosauga, kodėl?

15min į Aplinkos apsaugos departamentą su klausimu dėl galimų patikrinimų Grigiškėse kreipėsi trečiadienio rytą. Prieš pat darbo dienos pabaigą buvo gautas atsakymas, tačiau apie neplaninius patikrinimus departamentas neinformavo.

Tik pranešė, kad 2019 m. skundų dėl AB „Grigeo“ veiklos Vilniuje nebuvo gauta.

„Paskutinis planinis patikrinimas atliktas 2019 m. lapkričio 12 d. dėl gaminių ir (ar) pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančių dokumentų išrašymo teisėtumo už 2018 metus (dokumentų išrašyta nebuvo). Aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimų nenustatyta.

2020 m. taip pat planuojama tikrinti AB „Grigeo“ veiklą Vilniuje planine tvarka. Detalesnė informacija apie patikrinimo terminus, patikrinimo apimtį ir jį atliksiančius pareigūnus bus nurodyta Aplinkos apsaugos departamento metiniame 2020 m. patikrinimų plane“, – teigiama Aplinkos apsaugos departamento komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi