Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 20 /19:25

Bendra tvarka yra kitokia, bet Ž.Pinskuvienė sako – Širvintos skiepys tik savus

Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė feisbuke paskelbė, kad kitą savaitę, gegužės 24–28 d., pasiskiepyti šiame rajone bus kviečiami tik vietos gyventojai. Esą pirmosiomis dienomis slaugytojos dirba iki vakaro, tačiau vakcinos atitenka atvykusiems iš visos Lietuvos – Vilniaus, Ukmergės ir net Nidos, tik ne saviems. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pabrėžia, kad tvarka galioja kitokia.
Živilė Pinskuvienė
Živilė Pinskuvienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

95 proc – ne vietiniai

„Suprantu, kad dėl tokių sprendimų galime sulaukti stipraus pagrūmojimo iš centrinės šalies valdžios. Ką gi – prie to jau esame įpratę. Aukcionų, loterijų tikrai nebus, bet SUDARYTI VISAS SĄLYGAS pasiskiepyti norintiems savo rajono žmonėms jaučiu pareigą.

Noriu atsiprašyti visos Lietuvos. Tačiau situacija, kokia yra šią savaitę startavus bendrai registracijos COVID-19 vakcinai sistemai, mūsų rajonui nėra priimtina. Šią savaitę gavome „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinų. Būtent šių gamintojų vakcinų širvintiškiai labiausiai nori ir pageidauja. Vakar vakcinacijos centre slaugytojos dirbo iki vakaro. Po devintu prakaitu. Ką matome?

Revakcinuoti 221 žmogus. Pirmąja „Prizer“ vakcinos doze paskiepyta 106, „Moderna“ – 43 žmonės. Iš jų 95 procentai – ne Širvintų rajono gyventojai. Vakar mūsų slaugytojos skiepijo iš visos Lietuvos, Vilniaus, Ukmergės, net iš Nidos atvykusius žmones“, – feisbuke rašo Širvintų rajono merė.

Jos teigimu, savivaldybės, poliklinikos, ir net jos asmeninis telefonas netyla, žmonės skundžiasi, prašo padėti, nes esą prisiskambinti 1808 nepavyksta.

Tad ir užsiregistruoti skiepui Širvintose nėra kaip, nes viskas sistemoje jau pirmomis valandomis užpildyta.

Įveda savo tvarką

„Kreipiasi žmonės, kurie nedirba dangoraižiuose ar ofisuose prie kompiuterių ir negali ištisą dieną kabėti „online“, laukdami, kada bendroje sistemoje atsiras nauja eilutė ir jiems bus leista užsiregistruoti. Yra daugybė dirbančių pas ūkininkus, grybyne, braškynuose, galų gale – parduotuvėse, kurie kasdien mums parduoda duoną, ir daugybė kitų...

Prisiimu atsakomybę už sprendimą. Tačiau turiu galvoti ir sudaryti sąlygas pasiskiepyti to norintiems pirmiausiai ŠIRVINTŲ RAJONO GYVENTOJAMS. Todėl kitą savaitę – gegužės 24–28 d. pasiskiepyti kviesime tik Širvintų rajono gyventojus“, – sau būdingu stiliumi su daug raudonų šauktukų rašo Ž.Pinskuvienė.

Kitą savaitę Širvintos planuoja gauti „Pfizer“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“ vakcinų, o registruoti joms bus galima telefonu nuo gegužės 21 d. (darbo valandomis).

Tai, anot merės, gali padaryti „norintieji pasiskiepyti 35+ ir vyresnio amžiaus širvintiškiai“, jiems tereikia skambinti nurodytais telefonais.

„Bendroje sistemoje atviros visai Lietuvai registracijos eilutės nebus formuojamos“, – pareiškė Ž.Pinskuvienė.

Gyvenamoji vieta nebuvo svarbi

Iki šiol pagal galiojančią tvarką gyvenamoji vieta nebuvo svarbi registruojantis vienoje ar kitoje savivaldybėje skiepui.

Todėl ne kartą buvo girdima, kaip kuriam nors rajonui paskelbus, kad, tarkim, savaitgalį skiepys visus norinčius, ten plūstelėdavo vakcinuotis žmonės iš kitur.

Taip buvo tiek mažesnėse savivaldybėse, tiek Vilniuje, kuris vienu metu dėl prastos epidemiologinės situacijos gavo kur kas daugiau vakcinų, jas paimant iš kitų savivaldybių.

Tai, kad bendra galiojanti tvarka yra kitokia, 15min dar kartą patvirtino ir sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šukšta.

„Visa Lietuva yra prisijungusi prie vieningos registravimosi sistemos, tuo ir skiriasi etapinė vakcinacija nuo prioritetinių grupių vakcinavimo. Bet teisybės dėlei reikia pripažinti, kad visuomet buvo galima pasirinkti savivaldybę, kurioje vakcinuosies.

Dėl to, kad yra asmenų, kuriems darbo metu ar iškart po darbo patogiau tame mieste. Arba – dirba kitame mieste, nei yra registruoti, studijuoja. Yra daugybė sąlygų, kurios daro įtaką žmogaus apsisprendimui, kur yra patogiau atlikti šią procedūrą. Visada buvo galima rinktis savivaldybę, kur vakcinuosies“, – teigė A.Šukšta.

Ž.Pinskuvienės sprendimo SAM atstovė nekomentavo, tai pavadinusi „merės sugalvota iniciatyva“.

Pirmadienį Lietuvoje startavo bendra elektroninė registracijos sistema vakcinacijai nuo koronaviruso.

Visi šalies gyventojai kviečiami registruotis interneto svetainėje www.koronastop.lt.

Šią savaitę skiepijimas atverti gyventojams nuo 45 metų amžiaus, nuo gegužės 24 dienos galės skiepytis 35 metų ir vyresni žmonės, o visi likę skiepus galės gauti nuo gegužės 31-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas