Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 25

Ž.Pinskuvienė – pikta: vakcinacija pagal gyvą eilę Širvintose atšaukiama – dabar 350 „AstraZeneca“ dozių laikysime šaldytuve

Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė teigia, kad dėl sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio pakeistų skiepijimo prioritetų teko atšaukti šeštadienį numatytą vakcinavimą gyvąja eile, į kurią buvo kviečiami kasininkai, vairuotojai, paštininkai ir kitoms grupėms, dėl darbo dažnai kontaktuojančioms su kitais žmonėmis, priklausantys asmenys. Sveikatos apsaugos ministro patarėja Aistė Šuksta 15min teigė, kad kasininkai bus skiepijami per masinę vakcinaciją, o dalis prioritetinių grupių pasislinko į apačią nusprendus skiepyti pedagogus, dvyliktokus, kitas svarbias grupes.
Živilė Pinskuvienė
Živilė Pinskuvienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į šeštadienį Širvintų kultūros centre planuotą masinę vakcinaciją pagal gyvą eilę skiepytis buvo kviečiami prekybos įmonių darbuotojai – kasininkai, salės, apsaugos darbuotojai, maisto pramonės darbuotojai, autobusų vairuotojai, švietimo įstaigų darbuotojai, policininkai, ugniagesiai gelbėtojai, dar nepasiskiepiję vyresnio amžiaus gyventojai.

Tai būtų buvusi antroji tokia akcija. Ž.Pinskuvienės duomenimis, pirmosios metu buvo paskiepyta apie 300 širvintiškių.

Tačiau ketvirtadienį nuspręsta, kad akcijos nebus.

„Antros tokios akcijos nebus, ką tik ją atšaukėme“, – 15min ketvirtadienį sakė Širvintų rajono merė.

Anot jos, trečiadienį galiojusiame prioritetinių skiepijimo grupių sąraše buvo nurodyta, jog galima skiepyti žmones, kurie vykdo ypatingai svarbias funkcijas.

„Mes pagal tai ir kvietėme žmones pagal sąrašą“, – teigė ji.

Ž.Pinskuvienė pasakojo, kad ketvirtadienio rytą buvo gautas naujas A.Dulkio įsakymas, kuriame prioritetai buvo pakeisti.

„Pas mus Lietuvoje Seimo nariai yra daug svarbiau, jie viršuje. Ir kasininkų, pardavėjų mes skiepyti negalime. Todėl ir atšaukėme akciją“, – pasipiktinimo neslėpė ji.

Ž.Pinskuvienės teigimu, rajone griežtai laikomasi nustatytų skiepijimo prioritetų.

„Visi įvairiausiomis sunkesnėmis ligomis sergantys žmonės yra apskambinti – jie nenori skiepytis „AstraZeneca“, jie nori „Pfizer“ arba „Moderna“ vakcinų“, – pasakojo merė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Širvintų rajono savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Širvintų rajono savivaldybė

Tačiau, jos teigimu, per savaitę rajonas gauna vos apie 30 „Pfizer“ vakcinos dozių, o vakcina, kurios retas nori, kaupiasi.

Ž.Pinskuvienė teigė, kad pamačius naują ministro įsakymą, kuriame apibrėžiami skiepijimo prioritetai, ją ištiko šokas.

„Žmonėms suskambinta... Autobusų vairuotojai – jie visą dieną kontaktuoja su žmonėmis, žmonės keičiasi, kasininkai kontaktuoja su tūkstančiais žmonių“, – kalbėjo ji.

Dabar 350 dozių laikysime šaldytuve.

Ž.Pinskuvienė sakė, kad Širvintose dabar vakcinuosis tie, kurie patys per savo šeimos gydytoją išreikš tokį norą.

„Mums taip puikiai išėjo – mes išlaikėme prioritetus su ta eile – niekur nenusižengėme. Ir dabar... Gal pavydas paėmė ir uždraudė, nes čia tuoj daug žmonių paskiepysime. Svarbiausia, žmonės ateina savo valia skiepytis su „AstraZeneca“. Dabar 350 dozių laikysime šaldytuve“, – kalbėjo ji.

A.Dulkio patarėja: iniciatyvas sveikiname, bet reikia laikytis tvarkos

Sveikatos apsaugos ministro patarėja A.Šuksta 15min sakė, kad kasininkai „nusileidžia prioritetų sąraše iki masinio vakcinavimo“.

„Bet kaip matote iš naujo įsakymo, daugelis prioritetų tiesiog pasislinko į apačią, dėl to, kad buvo įtraukti pedagogai, įtraukti dvyliktokai ir kiti asmenys, kuriems šiuo metu yra ypač svarbu būti paskiepytiems, tikriausiai, dėl visuomenei absoliučiai suprantamų priežasčių“, – kalbėjo ji.

SAM nuotr./Aistė Šuksta
SAM nuotr./Aistė Šuksta

A.Šukstos teigimu, ministerija laikosi tokios pozicijos, kad visos iniciatyvos yra labai sveikintinos, bet svarbu laikytis galiojančių teisės aktų.

Leisti skiepyti kasininkus trečiadienį dar planavo

Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys Vyriausybės nariams pristatė planuojamus prioritetinių grupių sąrašo pokyčius.

Ministro planuose buvo sąraše palikti gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas vykdančių asmenų prioritetinėje grupėje esančius darbuotojus, dirbančius mažmeninės prekybos įmonėse, kurie kontaktuoja su klientais: kasininkus, salės darbuotojus, apsaugos darbuotojus.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Arno Strumilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Taip pat – darbuotojus, dirbančius maisto tvarkymo subjektuose, tiesiogiai susijusius su maisto produktų gaminimu; kitus gyvybiškai svarbias valstybės ir visuomenės funkcijas, išskyrus bendrąsias, vykdančius darbuotojus, kontaktuojančius su kitais asmenimis, kai funkcijų negalima vykdyti nuotoliniu būdu.

Tačiau šio punkto galiausiai nuspręsta neįtraukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas