Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 07 01

Žaliūkių kaime parvažiuoti į namus gali kainuoti – kelio savininkas pastatė užtvarą

Visai prie pat Šiaulių esančios Žaliūkių gyvenvietės Neries gatvės gyventojai skundžiasi, kad kelio savininkas stato užtvaras ir grasina be pinigų neįleisti. Dabar vyksta ginčas tarp namų ir gatvės savininkų, bet panašu, kad visiems teks kažkaip susitarti.
Užtvaras Žaliūkių gatvėje
Užtvaras Žaliūkių gyvenvietėje / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Žaliūkių kaimo Neries gatvės gyventojai skundžiasi, jog kenčia nuo Vido Mikužio „teroro“. Žmonės tikina, kad visa ši painiava galėjo atsitikti per Šiaulių rajono savivaldybės aplaidumą.

Neries gatvė buvo parduota privačiam asmeniui. Tai jau keletą metų iš eilės kelia ginčus tarp gyventojų ir gatvės savininko V.Mikužio.

Gatvės savininkas pastatė pakeliamą užtvarą, kuris dar nėra nuleistas ir įjungtas. Pakils jis tik įmetus žetoną, kainuojantį du eurus. Žetonų galima įsigyti pas patį V.Mikužį. Žetonų atvežimas – 10 eurų.

„Kol kas gatvėje stovi tik vienas toks užkardas. Jis apsaugotas vaizdo stebėjimo kamerų. Sumokėti turėtų ir norintys išvažiuoti iš gatvės. Savivaldybė šiuo atveju mums nenori padėti“, – skundėsi Neries gatvės gyventojai.

Savivaldybė niekuo dėta?

Alvydas Žirgulis, Šiaulių rajono savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotojas, pasitikslinęs situaciją, pareiškė, kad gatvė iš tiesų priklauso privačiam asmeniui. Ši problema, anot jo, būdinga naujos statybos rajonams.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Užtvaras Žaliūkių kaime
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Užtvaras Žaliūkių kaime

„Ten viskas yra privatu. Įsivaizduokite, turėjo žmogus hektarą ir jį skaldė į sklypus, keitė paskirtį, darė detalųjį planą, formavo sklypus. Jis savo nuosavybėje taip pat suformavo gatvę. Kažkas nusipirko sklypus, o kažkas – pačią gatvę“, – konstatavo pavaduotojas.

A.Žirgulis tvirtina, kad savivaldybė šioje vietoje – niekuo dėta. Jo nuomone, svarbiausias klausimas yra – kokiomis sąlygomis sklypų savininkas viską pardavė. Reikia atidžiai skaityti sutartis.

„Aš tų žmonių vietoje kreipčiausi į prokuratūrą, kad gintų viešąjį interesą. Tuomet taps aišku, ar kažkas vienas savivaliauja, ar tiesiog visi nevykdo bendrų įsipareigojimų, susitarimų. Savivaldybė niekada nebuvo ir negalėjo būti šios gatvės savininke“, – pabrėžė A.Žirgulis.

Savininkas nori investuoti

Gatvės savininkas A.Mikužis atsiliepė nurodytu telefonu. Jis pabrėžė, kad gatvę nusipirko aukciono būdu, kuriame galėjo dalyvauti ir visi gatvės gyventojai.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Užtvaras Žaliūkių kaime
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Užtvaras Žaliūkių kaime

Jo žiniomis, apie aukcioną gyventojai žinojo. Taip pat jie žino, už kokią sumą gatvė buvo nupirkta. Sumos savininkas neatskleidė.

Už surinktas lėšas pagerinsiu kelio dangą. Vėliau pastatysiu šviestuvus. Kur tas „teroras“?

„Ši gatvė yra mano nuosavybė ir turi unikalų numerį. Rinksiu pinigus ne sau į kišenę, o į bendrovės sąskaitą. Už surinktas lėšas pagerinsiu kelio dangą. Vėliau pastatysiu šviestuvus. Kur tas „teroras“? Kol kas užtvaras nenuleistas, nes su gyventojais vyksta ginčai“, – kalbėjo gatvės savininkas.

A.Mikužis pabrėžė, jog retas supranta, kad gatvė gali būti lygiai tokia pat privati kaip ir miškas ar tvenkinys. Jo žiniomis, sostinėje yra panašių pavyzdžių. Tokiais atvejais gatvėmis rūpinasi patys žmonės, o ne savivaldybė.

Ar logiškas dviejų eurų mokestis už atvažiavimą prie savo namų? A.Mikužis siūlo pasidomėti, kiek kainuoja gatvės danga, apšvietimas. Taip pat pabrėžė, kad gatvę reikės prižiūrėti net tuomet, kai viskas bus įrengta – sniegas, lapai, priežiūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas