Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 27

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas: mano klaidos nėra įvardijamos

Dalis žemdirbių ir ūkininkų nepatenkinti žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko darbu ir garsiai reikalauja jo pasitraukimo. Apie tai, kad K.Navickui šios pareigos per sunkios, kalba ir opozicija, ir dalis valdančiosios koalicijos partnerių bei jį delegavusių konservatorių. Ką apie tai mano pats ministras? Apie tai su juo 15min portalo videolaidoje „15/15“ kalbėjosi Aistė Čiučiurkaitė.

– Ministre, nepasitikėjimą jūsų darbu reiškia žemdirbiai, ūkininkai, opozicinė Regionų frakcija. Liberalų sąjūdžio atstovas, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad buvo klaida jus pasirinkti ministru, konservatoriai su jumis kalbėsis frakcijoje. Tad tiesiai šviesiai klausiu – ar jūs trauksitės iš ministro pareigų?

Tikrai nematau jokių sąlygų trauktis. Tai, ką jūs susakėte, viskas yra teisinga, taip natūraliai ir vyksta, visą laiką taip būna. Jeigu yra siekis sukelti įtampą, kad ministras atsistatydintų, tai paprastai tokie dalykai ir vyksta. Iš pradžių socialiniai veiksniai, paskui politikai įsijungia, tai žiūrėsime. Aš sakiau ir galėčiau tik pakartoti, kad klaidos, dėl kurių aš turėčiau trauktis ar būčiau kaltinamas, nėra įvardijamos. Kitas dalykas – esminis kaltinimas, kad aš atstovauju ir žaliajam kursui. Manau, kad tai trumpo laiko klausimas, kada Lietuva su visu pasauliu judės link žaliojo kurso taip pat.

– Svarbi detalė dar ta, ir ji yra nauja, kad valdančiųjų atstovai, jūsų kolegos, irgi reiškia nepasitikėjimą. Ar jums tai nieko papildomo nesako – kad jūsų kolegos, kurie turėtų lyg ir eiti kartu, turiu minty šiuo atveju Viktorą Pranckietį, reiškia nepasitikėjimą jūsų darbu?

– „Kolega“ reikia vartoti vienaskaita, aišku, tai nemalonus precedentas, jis yra retas mūsų politikos kultūroje, kai valdančiųjų koalicijos partneris taip sako, juo labiau dar ir Kaimo reikalų komiteto pirmininkas. Tai iš tikrųjų, neslėpsiu, tikrai nemalonus precedentas, bet yra vėlgi vieno žmogaus nuomonė, taip, turinčio įtakingą postą. Tai turi vertinti aukštesniame lygmenyje Politinė taryba, politiniai partneriai, ir aš manau, kad apie tai bus kalbama.

– Tai jūs pats sprendimo nepriimsite, tiesiog lauksite, ką nuspręs Vyriausybė, ministrė pirmininkė, galbūt prezidentas?

– Aš galėčiau priimt sprendimą, jeigu būčiau kaltinamas už klaidas arba būčiau suklydęs kažką darydamas. Mano atstovaujamas arba ginamas dalinis žaliojo kurso įvedimas į žemės ūkį yra mūsų rinkiminėje programoje, yra Vyriausybės programoje. Galų gale, diskusija, judesys atsiranda ir dėl to, kad Europos Komisija skiria finansavimą. Mes turime pateikti iki Naujųjų metų naują strateginį planą žemės ūkio sektoriuje, ten yra net ir privalomieji dalykai. Ir tie privalomieji dalykai dėl žaliojo kurso nukris augalininkystės ūkiams, kurie specializuojasi, tai monoūkiai, ne mišrūs ūkiai, nes mišriuose ūkiuose žaliasis kursas yra daugumoje įgyvendintas ir ten tik labai maži pokyčiai galimi.

– Tai jūs iš esmės sakote, jog ne dėl jūsų klaidų, o dėl to, kas, pavyzdžiui, yra privaloma – iš Europos Komisijos pusės, jūs esate kaltinamas?

Aš kitų prielaidų negaliu daryti. Nes, kaip ir sakiau, sąraše klausimų, kuriuos išsiuntė Žemės ūkio taryba, nėra konkretumo, nėra įvardinta, kuris sprendimas buvo (blogai) padarytas. Kitas dalykas yra keistas, kurį galima taip pat pabrėžti – kai mes kalbame apie žaliojo kurso įgyvendinimo priemones, kalbamės ir tiesiogiai su ūkininkais , ir viena ar kita asociacija, tas sprendimas yra randamas, bet atsistatydinimo tema kažkodėl yra užkelta į politinį lygmenį (...).

– Vieną klaidą, kurią įvardija Žemės ūkio tarybos vadovas Jonas Vilionis, aš matau. Po jūsų susitikimo su taryba jis piktinasi, kad konkuruojanti organizacija, tai yra Žemės ūkio rūmai, gauna valstybės paramą, o taryba negauna. Čia viena iš tų įvardijamų klaidų, kuri labai aiškiai apibrėžta.

– Reikia pabrėžti, kad Žemės ūkio rūmai gauna finansavimą nuo nepriklausomybės pradžios, tai čia ne mano padaryta klaida. Mano klaida gal padaryta, kad nepakeista ta tvarka.

– Sprendimų nepriėmimas irgi yra sprendimas.

– Bet aš pradėjau dirbti prieš pat Naujus metus, kai finansavimas ir biudžetas yra daromas truputėlį anksčiau. Mano sprendimas bus kitais metais ir bus galima vertinti, koks jis bus. O tai, kad kažkas kažkur nepasikeitė – yra daug tikrai užsisenėjusių problemų žemės ūkyje ir jos vienaip ar kitaip dreifavo į vieną ar kitą pusę, o kaltinimai metami už tai, kas buvo nepadaryta per dešimtmečius. Tai toks mano ir vertinimas.

– Jeigu jūs liksite ministro poste, ar ketinate skirti valstybės paramą Žemės ūkio tarybai?

Tikrai svarstysime. Mano dabartinis matymas ir siūlymas būtų, kad jeigu tas finansavimas žemės ūkio asociacijoms liks biudžete, jis turėtų būti paskirstytas proporcingai pagal dalyvių skaičių.

– Kas, jūsų manymu, tai kelia į politinį lygmenį, kodėl tai kažkam yra patogu?

Taip turi būti, opozicija turi visą laiką kelti (klausimus) į politinį lygmenį.

– Bet ne tik opozicija.

– Yra tik vienas V.Pranckietis, mes jau jį aptarėme ir turbūt nereikėtų prie jo grįžti. Nes svarstymas Konservatorių frakcijoje yra svarstymas, tai nėra sprendimas. Jeigu būtų sprendimas, tada galėtume komentuoti, bet situacijos aptarimas ir svarstymas yra normali praktika ir taip turi būti. Ir aš net esu dėkingas, kad šita tema yra keliama į partijos politinį lygmenį. O opozicijos toks darbas visada – ieškoti klaidų pozicijos darbuose, jas kelti į viešumą ir taip pagrįsti savo buvimą ir parodyti, kur jie galėtų būti geresni kituose rinkimuose.

– Konservatorius K.Starkevičius svarsto, kad būtų vienas būdas, kaip jūs galėtumėte dar susitaikyti su žemdirbiais, sako, kad jeigu sutelktų ministras nevyriausybines žemės ūkio organizacijas ir pasiektų nacionalinį susitarimą dėl ateities darbų ir krypties, tai galėtų būti vienintelis kelias, kuris išgelbėtų jus ir išlaikytų ministro poste. Ar sutinkate?

– Visiškai sutinku ir netgi plėsčiau, nes tokius susitarimus turi Vakarų Europos Sąjungos valstybės. Tai tas, kas yra programoje, matyt, yra per silpna, reikia dar kartą patikslinti prioritetines kryptis Vyriausybės programoje ir koalicijos sutartyje. Ir tada jau tartis plačiau su socialiniais partneriais (...).

– Kaip manote, ar tai vienintelis kelias jums išlikti ministro poste?

Nėra tikslas man išlikti poste. Mano tikslas yra pagrįsti ir apginti tas idėjas ir tą žaliąjį kursą, apie kurį mes kalbame, nes kas iš esmės keičiasi? Kalbame plačiomis frazėmis, bet žaliasis kursas įveda keletą dalykų ir vienas iš jų yra tai, kad dirvožemiui per sėjomainą bus būtina pailsėti nuo intensyvaus ūkininkavimo (...).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas