Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 10

Kova dėl „Žibutės“: tildomi darbuotojai renka parašus, o žymus gydytojas klausia – eurai ar vaikai?

Iškilo grėsmė 60 metų Kačerginėje gyvuojančiai vaikų sanatorijai „Žibutė“ – skyrių neva svarstoma perkelti į miestą, o pastatus pušyne – parduoti. Kauno ligoninės vadovybė tikina, kad jokie sprendimai dar nepriimti, tačiau darbuotojai pasakoja apie šokiravusį susirinkimą bei patiriamą mobingą. „Negalima spręsti ekonominių klausimų vaikų sąskaita“, – tvirtą nuomonę apie šį planą rėžė gerbiamas vaikų gydytojas prof. Rimantas Kėvalas.
Vaikų reabilitacijos skyrius „Žibutė“
Vaikų reabilitacijos skyrius „Žibutė“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Neseniai, lyg audros iš giedro dangaus, „Žibutės“ darbuotojai sulaukė žinios, jog svarstoma šią ilgametę vaikų reabilitacijai skirtą įstaigą pušyne uždaryti ir perkelti dalį jos paslaugų į LSMU Kauno ligoninės Šilainių padalinį mieste.

Sausio 13 dieną, informavę apie susirinkimą tik išvakarėse, į „Žibutę“ atskubėjo LSMU Kauno ligoninės vadovybė (su generaliniu direktoriumi Albinu Naudžiūnu priešakyje). Susirinkimo metu demonstruotos skaidrės ir kalbėta, kad, norint atnaujinti „Žibutės“ pastatus, reiktų 2 mln. eurų, o tiek ligoninė skirti negali. Neva paprasčiau viską perkelti į ligoninės Šilainių padalinį Kauno mieste.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Albinas Naudžiūnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Albinas Naudžiūnas

Darbuotojai, kurių daugelis gyvena Kauno rajone – Kačerginėje, Zapyškyje, Ežerėlyje, liko šokiruoti.

Bijo kalbėti

Vienas po kito 15min kalbinti su „Žibute“ susiję žmonės sakė apie savotišką mobingą – apie šį planą diskutuoti viešai nevalia, žiniasklaida sanatorijoje taip pat nelaukiama. Darbuotojai įsibauginę, tad daugelis jų savo emocijas perteikė anonimiškai.

„Visiškas mobingas, neleidžia darbuotojams kalbėti, neleidžia įsileisti žurnalistų, parašų rinkti, kad neuždarytų „Žibutės“. „Jei rinksite parašus, atleisime. Jei netylėsite, išeisite be kompensacijų“, – sako. Darbuotojai įbauginti. Girdėjau gandus, kad nori į turto fondą atiduoti „Žibutės“ pastatus, o jų jau galimai laukia vienas Kauno verslininkas (moteris nurodė konkrečią pavardę – aut. past.), turintis savo žmogų Turto banke. Nori statyti kotedžus. Tai – neoficialios žinios. Čia toks pletkas iš pačių darbuotojų“, – teigė viešai prisistatyti nepanorusi žinoma kačerginietė (redakcijai vardas ir pavardė yra žinomi).

Ne vienam „Žibutės“ darbuotojui, anot jos, iki pensijos liko metai ar pusantrų. Įvykdžius planuojamą reorganizaciją, retas kuris sutiktų važinėtis į Kauną, nes toli, o ir alga menka. Daugelis sanatorijos darbuotojų – Kačerginės ar apylinkių gyventojai.

„Slaugutės, seselės atvažiuoja ir iš Zapyškio, ir iš Ežerėlio. Nuostabus, inteligentiškas kolektyvas. Mums, kaip miesteliui, tai yra ir istorinė vieta – vis dėlto 60 metų „Žibutė“ veikia. Kiek žinau, per metus apie 500 vaikučių sulaukia joje reabilitacijos. Suprantu, kai A.Naudžiūnas pasako, kad medicina yra verslas, bet vaikai, jų sveikata, negali būti verslas. Specialiai neremontavo „Žibutės“, neskyrė pinigų, link to ėjo“, – piktinosi kačerginietė.

Jos žiniomis, po susirinkimo „Žibutės“ darbuotojai ėmė rinkti parašus, kad reorganizacija neįvyktų. Surinkta jų apie 30. Tiesa, vieni darbuotojai vieną dieną savo parašą padeda, tačiau kitą dieną, tikėtina, įkalbėti ar pagąsdinti, jį ima ir užtušuoja.

Cukrinis diabetas – ne liga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas