Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2021 05 23 /16:40

Baltarusijos opozicija: režimas nutupdė į Vilnių skridusį lėktuvą, kad suimtų žurnalistą

Baltarusijos opozicija skelbia, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas sekmadienį nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą tam, kad galėtų suimti juo skridusį Baltarusijos žurnalistą, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją ir buvusį vyriausią redaktorių Romaną Protasevičių. Vilniuje šiuo metu esančios opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos teigimu, vyrui Baltarusijoje gresia mirties bausmė. R.Protasevičius jau sulaikytas. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda reikalauja sulaikytą R.Protasevičių paleisti ir grąžinti į Vilnių. G.Nausėda sako, kad kreipsis į NATO ir ES sąjungininkus kviesdamas nedelsiant reaguoti į Baltarusijos režimo keliamą grėsmę tarptautinei civilinei aviacijai.
„Ryanair“ lėktuvas, Romanas Protasevičius (Ž.Gedvilos, S.Cichanouskajos štabo nuotr. 15min koliažas)
„Ryanair“ lėktuvas, Romanas Protasevičius (Ž.Gedvilos, S.Cichanouskajos štabo nuotr./15min koliažas)

„Režimas privertė nutūpti „Ryanair“ lėktuvą Minske, kad suimtų žurnalistą ir aktyvistą Romaną Protasevičių. Jam Baltarusijoje gresia mirties bausmė“, – paskelbė S.Cichanouskaja.

Jos patarėjas Franakas Viačiorka BNS sekmadienį detalizavo, kad Vilniuje turėjęs leistis „Ryanair“ kompanijos lėktuvas buvo perimtas A.Lukašenkos režimui pakėlus naikintuvą.

Anot S.Cichanouskajos štabo, R.Protasevičius anksčiau dirbo fotografu Baltarusijos žiniasklaidoje, buvo Vaclavo Havelo žurnalistikos programos narys, o 2019 turėjo palikti Baltarusiją dėl darbo su „Nexta“ informaciniu kanalu.

Svaitlanos Cichanouskajos štabo nuotr./Romanas Protasevičius
Svaitlanos Cichanouskajos štabo nuotr./Romanas Protasevičius

„Jis aktyviai nušvietė 2020 m. rinkimų kampanijos įvykius ir po jų vykusius protestus. Baltarusijos saugumo pajėgos prieš jį pradėjo keletą baudžiamųjų bylų, Baltarusijos KGB įtraukė Protasevičių į asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje, sąrašą“, – 15min informavo S.Cichanouskajos štabas.

Anot S.Cichanouskajos, Baltarusijos valdžios režimas sukėlė grėsmę lėktuvo keleivių saugumui ir visai civilinei aviacijai, siekdamas susidoroti su žmogumi, kuris buvo visų stambiausių baltarusiškų nepriklausomų informacinių telegram-kanalų redaktoriumi.

„Tik už tai jį įvardino teroristu ir už tai jam dabar Baltarusijoje gresia mirties bausmė“, – rašoma S.Cichanouskajos pareiškime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

Kiek anksčiau BNS skelbė, kad kad lėktuve iš viso buvo 120 keleivių.

S.Cichanouskajos štabas jau pranešė apie įvykį „Ryanair“ biurui ir Tarptautinei civilinės aviacijos organizacijai (ICAO), reikalaudami pradėti tyrimą dėl įvykio ir imtis priemonių – iki Baltarusijos pašalinimo iš ICAO.

„Nuo šiandien nė vienas žmogus, skrendantis virš Baltarusijos, negali būti tikras dėl savo saugumo. Juk režimas piktnaudžiauja aviacijos taisyklėmis, kad pagrobtų tuos, kas galvoja kitaip“, – sako S.Cichanouskaja.

Jos patarėjas F.Viačiorka BNS sekmadienį patvirtino, kad Minske nutupdytame lėktuve skridęs R.Protasevičius jau yra sulaikytas.

„Tai yra šokas, tai yra siaubas. Lėktuvas, skirdęs iš Atėnų į Vilnių, buvo užgrobtas pakėlus naikintuvą MiG -29“, – sekmadienį sakė F.Viačiorka.

G.Landsbergis: žinios kelia nerimą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis feisbuke rašo, kad rūpinamasi lėktuvu keliavusiųjų saugiu grįžimu į Vilnių.

„Nerimą keliančios žinios apie priverstinį tarptautinio skrydžio iš Atėnų į Vilnių nutupdymą Minske. Su tarptautiniais partneriais dirbame, kad užtikrintume saugų visų keliavusiųjų grįžimą į Vilnių“, – rašo jis.

Į įvykį sureagavo ir buvęs Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Visa ši neapgalvota ir neteisėta Baltarusijos specialiųjų tarnybų „operacija“ nusipelno stipraus atsakymo, o ne tik pasmerkimo. Negalima naudotis režimo nusikaltėlių kontroliuojama oro erdvė“, – savo „Twitter“ paskyroje rašė L.Linkevičius.

G.Nausėda: reikalauju, kad Baltarusijos režimas nedelsiant paleistų sulaikytą asmenį

Lietuvos prezidentas į įvykį sureagavo feisbuke.

„Šiandien Baltarusijos režimui pavaldžios tarnybos prievarta nutupdė Minske keleivinį lėktuvą, skridusį reisu į Vilnių. Pirminiais pranešimais, Baltarusijos režimo pajėgos sulaikė į Vilnių skridusį Baltarusijos opozicijos atstovą Romaną Protasevičių, kuriam Lietuvoje suteiktas prieglobsčio statusas.

Reikalauju, kad Baltarusijos režimas nedelsiant paleistų sulaikytą asmenį ir leistų jam tęsti kelionę į Vilnių. Kreipiuosi į NATO ir ES sąjungininkus kviesdamas nedelsiant reaguoti į Baltarusijos režimo keliamą grėsmę tarptautinei civilinei aviacijai. Tarptautinė bendruomenė turi skubiai imtis veiksmų, kad panašūs incidentai nebegalėtų pasikartoti. Apie tai kalbėsiu jau rytoj Briuselyje prasidėsiančioje Europos Vadovų Taryboje“, – feisbuke rašė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Buvo pranešimų apie konfliktą ir sprogmenį

Laineris Vilniuje turėjo nusileisti 13 val., tačiau skrydžių stebėjimo platformoje „Flightradar“ matyti, kad lėktuvas jau buvo priartėjęs prie Lietuvos sienos ir staiga pasuko į Baltarusijos sostinę.

Lietuvos oro uostų komunikacijos projektų vadovė Lina Beišinė informavo BNS, kad lėktuvas pasuko į Minską dėl konflikto tarp keleivių ir įgulos narių, lėktuve buvo 120 keleivių.

Minsko oro uosto spaudos tarnyba naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė, kad lėktuvas Minske turėjo leistis dėl pranešimo apie padėtą bombą, šiuo metu orlaivį tikrina išminuotojai.

Tuo metu Lietuvos oro uostų atstovė teigė, kad informacijos apie pranešimą dėl bombos kol kas neturima.

„Tut.by“ feisbuke rašė, kad į oro uostą atvyko ugniagesių mašinos, greitosios pagalbos automobiliai.

Anot „Tut.by“, kaip „onliner.by“ sakė oro uosto spaudos tarnyba, pilotai pranešė apie galimą sprogmenį. Oro uoste dirba kareiviai, imamasi saugumo priemonių, iš naujo vykdoma keleivių patikra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius