Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 21 /15:49

Santaros klinikose pagimdė koronavirusu užsikrėtusi nėščioji, ji izoliuota, kūdikis bus tiriamas

Santaros klinikose pagimdė COVID-19 užsikrėtusi nėščioji, antradienį patvirtino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Anot jo, gimdymas praėjo gerai, moteris yra izoliuota. Ar kūdikis yra užsikrėtęs COVID-19, esą nežinoma, ministras abejojo, kaip naujagimiui imamas mėginys, tačiau tikino, kad tai bus padaryta, kai tik medikai galės.
Medikai, kovojantys su koronavirusu
Medikai, kovojantys su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr. (VUL Santaros klinikos)

Mama izoliuota

„Turiu informaciją, kad gimdymas sėkmingai įvykęs. (...) Kol kas viskas yra gerai. Ligoninė ėmėsi visų saugumo priemonių. Mama yra izoliuota atskirai. Kol kas blogų naujienų, su tuo susijusių, nėra“, – kalbėjo A.Veryga.

Pasak ministro, ekspertų vertinimu, naujagimiui mėginys greičiausiai bus paimtas po paros.

Apie šį gimdymą pranešusios LRT duomenimis, moteris gyvena Ukmergėje, virusas jai buvo diagnozuotas Vilniaus gimdymo namuose, kur ji buvo atvežta gimdyti.

Šiuo metu visos gimdyvės tiriamos dėl koronaviruso.

Kūdikio būklė gera, jis bus tiriamas dėl koronaviruso

Gimdymas praėjo sklandžiai, gimdyvė ir naujagimis jaučiasi gerai, spaudai išplatintame pranešime nurodė Santaros klinikos.

Anot Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro vadovės prof. Dianos Ramašauskaitės, kolektyvas yra pasiruošęs tokiems atvejams. Nuo pat gimdyvės atvykimo į klinikas, ji neturėjo jokio kontakto su kitomis pacientėmis, o personalas dirba naudodamas visas tokioje situacijoje reikalingas asmens apsaugos priemones.

Kol kas motina su naujagimiu lieka Akušerijos skyriuje, specialiai įrengtame bloke. Jiems priskirtas atskiras personalas, kuris rūpinasi ir prižiūri tiek mamą, tiek su ja esantį kūdikį.

Anot medikės, motina turės galimybę kūdikį žindyti, laikydamasi visų higienos reikalavimų. Po gimimo naujagimis apžiūrėtas, jo būklė gera. Per 24 valandas nuo gimimo vaikui bus atliktas COVID-19 testas iš nosiaryklės, o per dvi paras iš viso jam bus atlikti du pakartotiniai tyrimai. Naujagimiui bus atliktas ir kraujo tyrimas, kuris parodys, ar jis nėra užsikrėtęs dar iki gimimo.

Vilniaus gimdymo namuose – vienintelis atvejis kol kas

Kaip 15min sakė Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė, šiuo metu galioja tvarka pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą – visos gimdyti atvykstančios moterys, nėščiosios į Patologijos skyrių, pacientės į Ginekologijos skyrių tiriamos dėl koronaviruso.

Tada paimamas tyrimas dėl COVID-19 PGR metodu, ji izoliuojama atskiroje palatoje, būna ten iki tol, kol ateina atsakymas iš laboratorijos, – teigė K.Mačiulienė.

„Pirmiausia matuojama temperatūra, moteris užpildo lapą, kad ji nebuvo išvykusi, neturėjo jokių kontaktų su parvykusiu kokiu nors asmeniu ir ar neturėjo su sergančiais asmenimis kontaktų. Moteris pasirašo ir perskaito, kokios yra administracinės baudžiamosios atsakomybės.

Šita moteris taip viską eilės tvarka ir padarė. Tada paimamas tyrimas dėl COVID-19 PGR metodu, ji izoliuojama atskiroje palatoje, būna ten iki tol, kol ateina atsakymas iš laboratorijos“, – teigė direktorė.

Gimdyvės izoliuojamos atskiroje gimdykloje: „Mes su kiekviena moterimi elgiamės kaip su potencialia, galima COVID-19 ligone. Atskirose palatose guli po gimdymo, atskirose – gimdymo metu ir atskirose yra Nėštumo patologijos skyriuje.“

Pasak K.Mačiulienės, vos gavus teigiamą tyrimo atsakymą, moteris buvo pervežta į Santaros kliniką pagal nustatytą tvarką.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kornelija Mačiulienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kornelija Mačiulienė

„Pas mus kol kas vienintelis. Mes vykdome ministro įsakymą ir kiekvienai imame ir imsime tyrimą. Kai gauname atsakymą, tada žinome, kad ta moteris yra užsikrėtusi“, – kalbėjo direktorė.

Saugumo priemonių pakanka

Paklausta dėl galimų darbuotojų kontaktų, direktorė tvirtino, kad laikomasi labai griežtų saugumo reikalavimų, naudojamos tinkamos asmens apsaugos priemonės, atvykstančioms moterims, jeigu pačios neturi, pirmiausia uždedamos veido kaukės.

K.Mačiulienė tikino, kad Vilniaus gimdymo namai turi pakankamai asmens apsaugos priemonių personalui: „Visko, ko mums reikia, yra. Mes turime pakankamai ir kaukių, ir chalatų, ir kepurių, visko, ko reikia visiems tiems atvejams.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus gimdymo namai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus gimdymo namai

Santaros klinikose moteris buvo izoliuota, gimdė užtikrinant ypatingą personalo saugumą. Speciali priežiūra bus taikoma ir naujagimiui, praneša LRT.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė neturintis duomenų, ar Lietuvoje yra daugiau COVID-19 sergančių besilaukiančių moterų.

15min primena, kad koronavirusas antradienį Lietuvoje diagnozuotas dar 24 žmonėms, iš viso šalyje patvirtinti 1350 ligos atvejai, antradienio rytą pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Per parą ištirta 4401 ėminių. 298 žmonės laikomi pasveikusiais, iš jų – 55 medikai. Nuo koronaviruso šalyje mirė 38 žmonės. Pastaroji mirtis užfiksuota koronaviruso židiniu tapusiame „Klaipėdos hospise“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas