Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 27

Ž.Pinskuvienė turi pasiūlymą dėl paminklo J.Marcinkevičiui: Širvintose jam vietos tikrai yra

Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė pareiškė, kad jeigu Vilniuje nėra vietos Justinui Marcinkevičiui, tai Širvintose jos tikrai atsiras. Taip ji sureagavo į jau kurį laiką skambančius ginčus dėl paminklo šiam poetui.
Justinas Marcinkevičius ir Rotonda Širvintų jaunimo sode
Justinas Marcinkevičius ir Rotonda Širvintų jaunimo sode / Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos rinkinio ir Ž.Pinskuvienės feisbuko nuotr.

Lietuvos rašytojų sąjunga pernai paskelbė architektūrinio-skulptūrinio objekto J.Marcinkevičiui atminti konkursą, kurį laimėjo „Architektūros linijos“ architektų projektas „Trilogija“.

Diskusija dėl J.Marcinkevičiaus įamžinimo neseniai atsinaujino eseistui Vytautui Toleikiui leidinyje „Šiaurės Atėnai“ publikavus straipsnį „Justinas Marcinkevičius – iškiliausias tarybinis lietuvių poetas“, viešojoje erdvėje iniciatyvą dėl paminklo šiam poetui komentavo ir daugiau viešųjų intelektualų, vadindami jį pertekliniu ar per ankstyvu.

Vilniaus meras Valdas Benkunskas tvirtino, kad savivaldybė prieš uždegdama žalią šviesą tokiam menininko įamžinimui lauks visuomenės sutarimo.

Į tai sureagavo ir Širvintų rajono merė Ž.Pinskuvienė. Ji parašė feisbuke: „Justinui Marcinkevičiui vietos Vilniuje nėra? Širvintose ir širvintiškių širdyse – tikrai yra. Ir daug.

Ko mus moko pastarųjų metų Vilnius?

Rietenų, purvo pylimo, susiskaldymo. Ir tai – meno, kultūros dalykuose, kurie, atrodytų, turi kalbėti taikos kalba. Ar paimtume J.Basanavičių, ar Vytį, ar A.Smetoną. Dabar – Just.Marcinkevičių.

Ačiū už pamokas!

Bet mes, prieš 8 metus sėkmingai ir vieningai pasistatę paminklą Ignui Šeiniui, tikrai rasime Širvintose puikią vietą ir tautos dainiui Justinui Marcinkevičiui.“

https://www.15min.lt/mod/photos/edit/9061828

Anot merės, pradžia jau yra: „2019 m. rekonstruotame jaunimo sode pastatytai rotondai širvintiškių balsavimu buvo išrinkta būtent Justino Marcinkevičiaus citata, todėl meninis akcentas – skulptūra – bus logiška šios idėjos seka.“

Merė taip pat informavo, kad ketvirtadienio tarybos posėdyje pristatys „paminklo tautos dainiui Justinui Marcinkevičiui pastatymo idėją“, esą bus kreipiamasi ir į Lietuvos rašytojų sąjungą.

„Bet kuriam dideliam ar mažam Lietuvos miestui, miesteliui, gyvenvietei tai – garbė“, – pareiškė Ž.Pinskuvienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Živilė Pinskuvienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Živilė Pinskuvienė

Tarybos posėdyje merė pristatė šį sumanymą, teigdama, kad jis kilo stebint „rietynes“. Tarybos nariai pritarė šiai idėjai – 20 balsavo už, vienas susilaikė. Dabar ketinama kurti iniciatyvinę grupę, kuri imtųsi šio projekto.

„Jūs kiekvienas būsite istorijos dalelė, to, ką padarysime Širvintose“, – teigė Ž.Pinskuvienė.

Ji pabrėžė, kad kalba ne apie tą projektą, kuris jau išrinktas statyti Vilniuje. Esą tas projektas buvo numatytas konkrečiai vietai, tad Širvintose būtų galvojama apie kitą idėją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas