Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 31

Žmonės alpsta net iš skausmo ar streso, bet internautai skuba apkaltinti skiepus

Vakcinavimo nuo COVID-19 proceso pradžioje tariamai nuo skiepų alpstančiųjų vaizdai grįžta į socialinius tinklus. Jau kurį laiką platinamas filmukas, kuriama matyti keliolika sąmonę prarandančių ar traukulių ištiktų žmonių, bandant sudaryti įspūdį, esą jų sveikata pablogėjo dėl skiepų. Tačiau dauguma šių sveikatos sutrikimų turėjo visai kitą priežastį.
Galvos svaigimas
Galvos svaigimas / 123RF.com nuotr.

Pirma vakcinuota slaugė nemirė

Maždaug pusantros minutės trukmės įrašą sudaro atskirų kadrų rinkinys, skelbiamas be jokio pavadinimo ar paaiškinimo, kas jame užfiksuota.

Tačiau iš lakoniško komentaro „Naujas pasiskiepijusių „bajeris“…“ vienoje „Facebook“ paskyroje galima suprasti, esą omeny turimos vakcinos nuo COVID-19.

Per mažiau nei mėnesį jis spėtas peržiūrėti 69 tūkst. kartų.

Filmukas pradedamas Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono žodžiais, kuriuos jis ištarė 2020 m. kovo 10 d. „Esame pačioje šios epidemijos pradžioje“, – pasakė jis po netikėto vizito vienos Paryžiaus ligoninės pagalbos skambučių centre.

Tuomet vienas po kito rodomi alpstantys žmonės. Pirmoji – amerikietė slaugė, kuri išties sąmonę prarado netrukus po skiepo nuo COVID-19. Tai davė peno priešininkams piktintis dėl neigiamo vakcinų poveikio.

Dar daugiau – socialiniuose tinkluose iškart pasklido įrašai, esą ji mirė. Tačiau atsipeikėjusi jauna moteris žurnalistams prisipažino panašiai nualpusi ne pirmą kartą – tokia jos organizmo reakcija, pavyzdžiui, į skausmą.

30-metė Tiffany Dover su keliais kolegomis skiepo sulaukė prieš metus. Po tiesiogiai per vietos televiziją transliuotos procedūros slaugė pradėjo bendrauti su žurnalistais, bet netrukus prisipažino jaučianti svaigulį ir parkrito.

Nesiaiškindami, kas iš tiesų nutiko, internautai pradėjo dalintis vaizdo įrašu su komentarais, esą moteris mirė. Tačiau ji ne tik netrukus atsigavo, bet ir paaiškino, kad tokie sveikatos sutrikimai jai būdingi: „Esu patyrusi pernelyg aktyvų vagalinį atsaką, ir taip, jei man dėl ko nors skauda – atplyšus nagui, susimušus kojos pirštą, galiu tiesiog nualpti.

Vagalinis atsakas yra organizmo reakcija į klajoklinio nervo (lot. nervus vagus) stimuliaciją. Ją, be kita ko, gali sukelti sukelti stresas, baimė, skausmas, net kraujo ar adatos vaizdas. Dėl to žmogų gali pradėti pykinti, apimti svaigulys, jis gali apalpti.

Kiti kartu su T. Dover paskiepyti ligoninės darbuotojai nepatyrė jokių sveikatos sutrikimų.

Apalpęs išsaugojo gyvybę

Vėliau filmuke rodoma, kaip aikštelėje per pertraukėlę parkrenta krepšininkas. Per kelias sekundes internete galima išsiaiškinti, kad tai buvo Floridos universiteto komandos žaidėjas Keyontae Johnson.

Po poros mėnesių duodamas pirmą interviu apie šį įvykį sportininkas prisipažino, jog gali jaustis esąs palaimintas, kad liko gyvas. Jis atsigavo tik ligoninėje, kur iš viso praleido 10 dienų.

Žaidėjas sąmonę prarado pernai gruodžio 12-ąją, likus dviem dienoms iki amerikiečiai buvo pradėti vakcinuoti nuo koronaviruso. Tad neįmanoma, kad jo sveikatos pablogėjimą nulėmė skiepai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ligoninė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ligoninė

K.Johnsonui ir nemažai kitų „Florida Gators“ žaidėjų dar vasarą buvo nustatyta COVID-19, bet gydytojai patikino, esą apalpimas su šia liga nebuvo susijęs.

Vėliau įraše matyti panašiomis aplinkybėmis nualpstantis krepšinio rungtynių dalyvis. Tai buvo NCAA teisėjas Bertas Smithas. Jis sąmonę prarado šiemet kovo 31-ąją, vos prasidėjus vyrų turnyro atkrintamųjų varžybų susitikimui tarp „Gonzaga Bulldogs“ (komandos, kurioje yra žaidęs Domantas Sabonis) ir „Southern California Trojans“.

Gonzagos komandos treneris iškart pripuolė prie aikštės pakraštyje parkritusio trenerio ir išsigando pamatęs jo pražiotą burną bei plačiai atmerktas akis. Tačiau tai tetruko kelias akimirkas – B.Smithas atsigavo ir neštuvais buvo išgabentas.

Tąkart jam pavyko išsisukti be ligoninės, tačiau vėliau apsilankęs pas medikus išgirdo baugią diagnozę – kraujo krešulys plautyje. Šis nutikimas, kaip prisipažino kone trijų dešimtmečių patirtį turintis teisėjas, jam išgelbėjo gyvybę. B.Smithui teko porą dienų pagulėti ligoninėje, kur vaistais kraujas jam buvo suskystintas ir krešulys dingo.

56-erių vyras vėliau pasakojo prieš nualpimą pajutęs vos vieną pavojaus signalą – išvakarėse po kelionės pasiekus viešbutį jam buvo kiek sunkiau kvėpuoti. Šiaip jis nuo jaunystės buvo sportiškas – mokykloje bėgiojo trumpas distancijas, žaidė krepšinį, iki šiol beveik nesinaudoja liftu ir net laiptais ne lipa, o bėga.

123RF.com nuotr./Plaučiai
123RF.com nuotr./Plaučiai

Tad iš kur atsirado kraujo krešulys? Net gydytojai negalėjo to pasakyti. Pernai rugpjūtį B.Smithas buvo susirgęs COVID-19, bet negalavimas su šia liga nesusietas.

Žurnalistų būrys sukėlė stresą

Prieš gerą mėnesį Mursijoje (Ispanija) nualpo daugiau nei triskart jaunesnis motociklininkas Pedro Acosta. 17-metis blogai pasijuto per susitikimą su regiono vadovu, kuris norėjo jį pagerbti laimėjus pasaulio čempionatą „Moto3“ (250 kub. cm) klasėje.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš streso apalpęs motociklininkas Pedro Acosta tapo melagienos herojumi
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš streso apalpęs motociklininkas Pedro Acosta tapo melagienos herojumi

Dėkodamas vietos žmonėms už paramą (P.Acosta yra kilęs iš šio regiono) vaikinas pajuto svaigstant galvą ir ėmė kristi. Regiono prezidentas Francesco Lopezas Miras sportininką sulaikė nuo pargriuvimo, jis netrukus atsigavo ir užbaigė kalbą.

Vietos žiniasklaidos teigimu, P.Aosta prieš renginį turėjo karščio, taip pat nesitikėjo renginyje pamatyti tokios daugybės žurnalistų.

Apkaltino negautą skiepą

Vaizdo įrašo pabaigoje parodomi keli traukulių ištikti žmonės. Juos greičiausiai yra ištikęs epilepsijos priepuolis. Tai – dar vienas skiepų nuo COVID-19 priešininkų „mėgstamas“ tariamas šių vakcinų šalutinis poveikis.

Galiausiai matyti, kad viena moteris nualpsta per spaudos konferenciją. Šis kadras figūravo spalio viduryje aktyviai platintoje vienoje melagienoje. Buvo teigiama, esą keliais mėnesiais anksčiau prastai po skiepo pasijuto Europos vaistų agentūros vadovė Emer Cooke.

„Scanpix“/AP nuotr./EVA vadovė Emer Cooke
„Scanpix“/AP nuotr./EVA vadovė Emer Cooke

Nors prie mikrofono stovinti moteris iš toliau vizualiai tikrai panaši į šią pareigūnę, tai buvo Danijos vaistų kontrolės tarnybos farmakologinio budrumo skyriaus vadovė Tanja Erichsen.

Tuomet ji kartu su Danijos sveikatos tarnybos vadovu Sorenu Brostromu spaudos konferencijoje pranešė, kad ši šalis stabdo „Astra Zeneca“ vakcinų naudojimą. Balandžio 14 d. vykusi spaudos konferencija buvo trumpam sustabdyta.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašu bandoma sudaryti įspūdį, esą žmonės alpsta po skiepų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašu bandoma sudaryti įspūdį, esą žmonės alpsta po skiepų

Nors socialiniuose tinkluose pasipylė ir pranešimai, esą T.Erichsen mirė, tai buvo dar viena melagiena. Vaistų kontrolės tarnyba paskelbė, kad jų pareigūnė, atsižvelgiant į aplinkybes, jaučiasi gerai, tačiau detalesnei apžiūrai buvo nuvežta į ligoninę.

Po kelių dienų pati T.Erichsen savo paskyroje „Twitter“ prisipažino, kad gavo „stiprų smūgį“, bet jau buvo pavykę atsigauti.

Jos darbovietė kartu patikino, kad nualpimas nebuvo susijęs su vakcinomis, mat moteris dar nebuvo pasiskiepijusi.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas