Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 01 09

Žmonių maitinamos gulbės neskuba palikti ledo

Pora tikrai šaltų dienų ir naktų tapo pirmuoju šios žiemos išbandymu. Užšalę vandens telkiniai jau vilioja žvejus, tačiau su ledu niekaip negali susitaikyti gulbės – daug kur jos neapsisprendžia ir neskuba išskristi, tupi ant ledo ir kažko lūkuriuoja. Tokios jų elgsenos priežastis – paukščius maitinę žmonės.
Gulbė ant ledo
Gulbė ant ledo / S.Paltanavičiaus nuotr.

Paukščiai priprato prie „lengvos duonos“, jos tikėdavosi kasdien. Kai kas lesalą neapsisprendusiems išskristi paukščiams neša ir dabar.

Tačiau nemažai stebėtojų skambina aplinkos apsaugos pareigūnams ir tvirtina, kad gulbės yra prišalusios prie ledo, kad jas būtina kuo skubiau gelbėti. Įtikinėjimai, kad nereikia nieko daryti ir geriau leisti paukščiams patiems apsispręsti, paprastai nesulaukia pritarimo. Todėl tolesni veiksmai būna tokie: atskuba gyvosios gamtos inspektoriai ar gyvūnų globėjai, rizikuodami gyvybėmis eina ant ledo, o gulbės pakyla ir nuskrenda arba pėsčios pasitraukia kuo toliau nuo žmonių. Koks rezultatas? Jokio. Tik panaudotas transportas, užimti pareigūnai.

Todėl norime paprašyti visų, iki šiol globojusių ir maitinusių gulbes – jei jos lūkuriuoja ant ledo, neskubėkite skambinti ir skelbti apie prišalusius bejėgius paukščius. Jie tikriausiai yra sveiki. Tuo įsitikinti galite jiems nuo kranto pasiūlę batono.

Skambinti gelbėtojams ir bendruoju pagalbos telefonu 112 pranešti apie gulbes reikėtų tik pastebėjus sužalotus, tikrai prie ledo prišalusius (tai įvyksta labai retai) paukščius. Taip mes tikrai padėsime sparnuočiams, o specialistus apsaugosime nuo bereikalingų laiko ir materialinių išlaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas