Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 16

Žvėryne gyvenančios vienuolės apstulbo: jų patvory sustatė svetimus konteinerius

Vilniaus Žvėryno Pušų gatvėje gyvenančios vienuolės sako itin nustebusios, kai šalia jų namo susodino krūmelius. Kaip paaiškėjo, šie sodinukai esą turės joms užstoti atliekų konteinerius, kurie buvo atitempti į jų patvorį, nors iki šiol gyventojai laikė juos savo kiemuose, kadangi dauguma turėjo tik jiems skirtus. Tačiau savivaldybė į pastabas atsižvelgti neketina ir konteinerių netrauks.
Konteineriai Žveryne, Pušų gatvėje
Konteineriai Žveryne, Pušų gatvėje / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Tiesiog išdygo šiukšliadėžės

Pušų gatvėje vienuolijos pasistatytame name gyvenanti vienuolė15min pasakojo, kad maždaug prieš mėnesį priešais jų sklypą buvo pastatyti ženklai, įspėjantys, kad čia negalima statyti automobilių.

O po savaitės atvykę darbininkai pasodino krūmelius. Nuėjusi pasikalbėti su darbininkais ji sako išgirdusi, kad žemė čia valstybinė ir šioje vietoje stovės šiukšlių konteineriai.

„Kaip taip – be jokio pranešimo, pasitarimo? Man buvo atsakyta, kad jeigu tai valstybinė žemė, niekas nieko klausti ir neprivalo. Priešais vienuolyną...

Viena iš dirbusių moterų pajuokavo, kad esą krūmeliai uždengs tuos konteinerius. Bet tie krūmeliai mažyčiai ir tikrai nieko nepaslėps. Konteineriai stovės, o ir šalia jų neabejotinai šiukšlių atsiras. O kur dar kvapai“, – nusivylusi pasakojo vienuolė.

Savo konteinerį turi

Išties – kai šioje Žvėryno vietoje lankėsi 15min fotografas, šalia vienuolijos darželio, prie gatvės, stovėjo trys dideli konteineriai, vienas mažesnis ir vienas visai mažas. Taip pat numesti buvo dar du maišai su šiukšlėmis. Kitą dieną atsirado dar vienas didelis konteineris.

Su 15min bendravusios vienuolės teigimu, skaudžiausia seserims buvo tai, kad savo konteinerį jos turi nuo seno, laiko jį kieme. Kaip ir kaimynai visą laiką darydavo.

Tačiau esą kitoje gatvės pusėje esantys daugiabučiai galbūt nenorėjo bjauroti savo teritorijos, todėl ir išsikovojo kažkokiais būdais vietą konteineriams. Toliau nuo savo namų.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Konteineriai Žveryne, Pušų gatvėje
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Konteineriai Žveryne, Pušų gatvėje

Šie konteineriai – buitinių atliekų, neskirti rūšiuoti, nėra jie ir įkasti, kokie dabar daugiausia statomi Vilniaus mieste.

Į vienuolių nuomonę neatsižvelgs

Vilniaus miesto savivaldybei tokie vienuolių skundai – nė motais.

Energetikos skyriaus vedėjo Iljos Karužio, kurio komentarą 15min perdavė savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyrius, teigimu, konteineriams šioje Pušų gatvės dalyje buvo būtina rasti vietą.

„Šioje Pušų g. dalyje, tarp Kęstučio ir Birutės gatvių, komunalinių atliekų konteineriai netvarkingai stovi gatvės važiuojamojoje dalyje, daugeliu atveju išrieda į gatvės važiuojamą dalį, dėl konteinerių stumdymo nėra išlaikytas minimalus 10 metrų atstumas iki gyvenamųjų namų langų ir durų.

Įvertinus susidariusią situaciją, tam, kad būtų užtikrintas gyventojų bei visų eismo dalyvių saugumas, išlaikytas minimalus 10 metrų atstumas iki gyvenamųjų namų langų ir durų bei tvarka važiuojamojoje gatvės dalyje, buvo parinkta komunalinių atliekų konteinerių stovėjimo vieta“, – priežastis, kodėl teko ieškoti vietos konteineriams, vardijo I.Karužis.

Taip pat nuo pėsčiųjų tako vieta yra apželdinta plačia augalų juosta, įrengtas priėjimas prie konteinerių saugiam atliekų išmetimui.

Jo teigimu, vieta konteineriams suprojektuota laikantis saugaus eismo reikalavimų – suderinta su atitinkamomis eismo saugumui užtikrinti reikalingomis institucijomis ir padaliniais. Esą šiais konteineriais naudosis Pušų g. 39, 41, 42, 43, 48 daugiabučių namų gyventojai.

Nors būtent Pušų g. 42 gyvenančios vienuolės tvirtina turinčios savo konteinerį.

„Taip pat nuo pėsčiųjų tako vieta yra apželdinta plačia augalų juosta, įrengtas priėjimas prie konteinerių saugiam atliekų išmetimui“, – tikino I.Karužis.

Ar toji augalų juosta plati, gali įsitikinti patys skaitytojai – nuotraukoje ką tik pasodinti augalėliai puikiai matosi.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Konteineriai Žveryne, Pušų gatvėje
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Konteineriai Žveryne, Pušų gatvėje

Viso Žvėryno problema

Žvėryno bendruomenės atstovai 15min sakė, kad problema dėl konteinerių aktuali visame rajone.

„Žvėryne ši problema ypač opi, nes čia beveik nėra laisvos žemės – arba privati, arba po langais, arba želdiniai, arba inžineriniai tinklai. Dėl to nepavyksta rasti tinkamų vietų požeminių konteinerių aikštelėms, didelės problemos su rūšiavimu.

Daugeliui rūšiavimo konteineriai yra toli nuo namų, o ir tie – senieji „varpeliai“, į kuriuos mesti nepatogu, kyla triukšmas ir pan. Tad kad ir kur būtų statomi konteineriai, visuomet randasi nepatenkintų“, – teigė bendruomenės atstovai.

Bendruomenė teigia ne kartą siūliusi tokiuose rajonuose kaip Žvėrynas, kur vyrauja individualūs namai ir maži daugiabučiai, apskritai atsisakyti daugelio konteinerių aikštelių.

Geriau būtų ne tik nuosaviems namams, bet ir nedideliems daugiabučiams skirti mažus rūšiavimo konteinerius kiekvienam kiemui – taip esą būtų daugiau rūšiuojama, nekiltų pykčio dėl vietų, nebūtų metama šalia konteinerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas