Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 22

Žydų paveldo įamžinimas Vilniuje: paminklai tik projektuose, net lentą suderinti sudėtinga

Ši savaitė išskirtinė: minima Lietuvos žydų genocido atminimo diena ir Vilniaus geto likvidavimo 80-osios metinės. Tačiau sostinėje sunkiai skinasi kelią ženklai, skirti šios tautos atminčiai įamžinti. Miesto viešose vietose vietoj šaligatvių plytelių buvę antkapiai guli krūvoje senosiose Žydų kapinėse. Didžiosios sinagogos vieta irgi laukia savo eilės. O paminklo Pasaulio teisuoliams konkursas nutrūko neradus tinkamos idėjos.
Senųjų žydų kapinių teritorijoje Užupyje sukrauti antkapiniai paminklai
Senųjų žydų kapinių teritorijoje Užupyje sukrauti antkapiniai paminklai / Tomo Seikalio nuotr.

Įamžinimą vadina vangiu

Po miestą su fotoaparatu mėgstantis vaikščioti buvęs sostinės tarybos narys, dabar, kaip pats sako, tiesiog vilnietis Tomas Seikalis neslepia nusivylimo, matydamas, kaip vangiai Vilniuje atsiranda žydų tautos atminimo ženklai.

Jo maršrutas šįkart vedė per Užupio žydų kapines, Vilniaus Didžiąją sinagogą ir Šnipiškių žydų kapines. Visur lyg norėtum atrasti tą tikrąjį atminties ženklą, tačiau jo nėra.

„Užupio žydų kapinės. Vilniaus Didžioji sinagoga. Šnipiškių žydų kapinės. Per ketvirtį amžiaus Vilniuje taip ir nesugebėta tinkamai sutvarkyti sunaikintas žydų kapines, įamžinti litvakų atminimą, pastatyti paminklą Pasaulio tautų teisuoliams – žydų gelbėtojams.

Privalome labiau įamžinti litvakų palikimą Vilniuje. Ir sudaryti sąlygas lankyti šias vietas, pristatyti visa tai pasauliui“, – kalbėjo T.Seikalis.

Per ketvirtį amžiaus Vilniuje taip ir nesugebėta tinkamai sutvarkyti sunaikintas žydų kapines, įamžinti litvakų atminimą, pastatyti paminklą Pasaulio tautų teisuoliams – žydų gelbėtojams.

Lentos J.Heifecui taip ir nepakabino

Žydų bendruomenės „Vilnius – Lietuvos Jeruzalė“ pirmininkas Algirdas Malcas dar griežtesnis Vilniaus miesto savivaldybei. Ši bendruomenė rūpinasi kultūriniu paveldu, rengia daugybę renginių, tad, kaip sako pirmininkas, jis galįs kalbėti tik apie šią sritį, nesikišdamas į politinius klausimus.

Tačiau esą ir čia iniciatyvos stringa. A.Malcas priminė jų bendruomenės norą įamžinti pasaulinio garso smuikininką, virtuozą, Vilniuje gimusį Jašą Heifecą, minint jo 120-ąsias gimimo metines 2021 metais.

Vilniauszydai.lt nuotr./Atminimo lenta Jašai Heifecui
Vilniauszydai.lt nuotr./Atminimo lenta Jašai Heifecui

Žinomo skulptoriaus Mindaugo Šnipo atminimo lentą norėta pakabinti ant namo Maironio g. 27, kuriame, kaip teigia A.Malcas, nuo gimimo iki pat išvykimo į Sankt Peterburgą gyveno legendinis muzikantas.

„Jį galima drąsiai vadinti vienu labiausiai pasaulyje išgarsėjusių litvakų.

Tačiau galų gale po ilgų diskusijų – dažniausiai beprasmių – su Vilniaus savivaldybe šią lentą pakabinome Lietuvos žydų bendruomenės patalpose, greta Jašos Heifeco salės“, – sakė A.Malcas, pabrėždamas, kad susitarti dėl lentos pakabinimo mieste nepavyko ir dėl „Vilniaus miesto savivaldybės valdininkų nesugebėjimo suvokti, kokių kultūrinių tradicijų mieste jie gyvena“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas