Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 01

Žygaičių tragediją lydi melagiena: internautai svarsto, esą moksleivė mirė nuo skiepų

Paauglės mirtis per kūno kultūros pamoką tapo proga COVID-19 skiepų priešininkams atgaivinti ir platinti sąmokslo teorijas apie tariamai pragaištingą jų poveikį. Socialiniuose tinkluose imtas platinti gandas, esą moksleivės gyvybę galėjo nusinešti šios vakcinos. Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) specialistai nėra patvirtinę nė vienos mirties nuo šių skiepų, juoba vaiko.
Skiepijama mergaitė
Skiepijama mergaitė (asociatyvinė nuotrauka) / 123RF.com nuotr.

Mėgino gaivinti

Tragedija įvyko ketvirtadienį, Žygaičių miestelio (Tauragės r.) gimnazijos sporto salėje, vykstant kūno kultūros pamokai.

„Vasario 24 d. apie 10.54 val. medikai informavo policijos pareigūnus, kad mokyklos sporto salėje mirė gaivinama mergaitė“, – portalui 15min sakė Tauragės apskrities Vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Lina Banienė.

Nuvykę į mokyklą pareigūnai rado paauglės (gim. 2009 m.) kūną be išorinių smurto žymių.

Taip pat skaitykite: Prieš skiepus vaikams – sunkieji ginklai: platinama istoriją apie mirusią mergaitę

Gimnazijos direktorė Daiva Gabietaitė teigė negalinti plačiau komentuoti įvykio, nes moksleivė buvo nepilnametė.

„Žiniasklaidoje mačiau pateikta informacijos tiek, kiek jos turiu ir pati, daugiau komentarų kaip ir neturėčiau, – 15min sakė ji. – Vaikas nepilnametis, tad ir detalių jokių daugiau pateikti negaliu. Galiu patvirtinti, kad šis tikrai skaudus įvykis nutiko mūsų įstaigoje, bet daugiau jokios informacijos suteikti negaliu.“

L.Banienės žodžiais, moksleivė pamokos metu sukniubo. Buvo bandoma ją atgaivinti, bet nesėkmingai, teko konstatuoti mirtį.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai ėmė dalytis prielaidomis, esą moksleivė galėjo mirti nuo COVID-19 skiepų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai ėmė dalytis prielaidomis, esą moksleivė galėjo mirti nuo COVID-19 skiepų

„Pirminiais duomenimis, mergaitė jautėsi gerai, sveikatos problemomis nesiskundė. Nėra duomenų, kad mirusi mergaitė būtų vartojusi narkotines medžiagas, prie jos ir tarp jos daiktų nebuvo rasta jokių draudžiamų daiktų ar draudžiamų medžiagų“, – tvirtino pareigūnė.

Užvirė diskusija dėl skiepų

Nepaisant tokios skurdžios informacijos apie nelaimę, socialiniuose tinkluose pasipylė diskusijos, dėl ko galėjo mirti paauglė.

„Maratonas „krito be smurto žymių“ tęsiasi“, – lakoniškai pakomentavo vienas „Facebook“ vartotojas. Jis pridėjo nuorodą į tekstą apie įvykį.

Tai yra užuomina į vieną populiariausių su COVID-19 susijusių sąmokslo teorijų, kurios herojais ne savo noru tapo netikėtai dėl vienų ar kitų priežasčių mirę ar nualpę žmonės, ypač – jauno amžiaus ir vaikai.

Taip pat skaitykite: Žmonės alpsta net iš skausmo ar streso, bet internautai skuba apkaltinti skiepus

Vakcinų nuo koronaviruso priešininkai šias mirtis ir sunegalavimus sieja su šiais skiepais. Tokios prielaidos dažniausiai neturi jokio pagrindo, mat daromos nepateikiant informacijos apie žmonių sveikatos būklę, mirties ar apalpimo aplinkybes.

Kaip vakcinų tariamai daromos žalos įrodymas kartais pateikiamos žūtys dėl išorinių priežasčių (pavyzdžiui, per avariją, nukritus nuo laiptų), dar gerokai iki pandemijos įvykusios mirtys ar net sunegalavimai, po kurių žmonės greitai atsigavo.

Taip pat skaitykite: „Mirė staiga“: sparčiai išpopuliarėjęs filmas yra sąmokslo teorijų ir melagienų kratinys

Būtent tokias prielaidas po įrašu ėmė daryti komentatoriai. „Kodėl neparašyta, ar buvo mergaitė vakcinuota velnio lašais??? Gal kas žinote? Tada daugiau nekiltų klausimų…“ – tiesiai šviesiai klausė viena „Facebook“ vartotoja.

„Ne nuo fizinių krūvių, o nuo to dvimečio reikalo“, „Mergaitės tėvai tikėjo mokslu… Užuojauta…“ – aiškino kiti, greičiausiai turėdami omeny skiepus.

Į įrašą sureagavęs vienas vyras buvo kategoriškas: „Tegul patikslina, ar skiepyta, o tada kuo skiepyta! Ir priežastis kokia tos nelaimės... Labai panašu, kad marmalas (taip jų skeptikai vadina vakcinas – red. past.) bus vienas iš pagrindinių priežasčių!!!“

Atkreipė dėmesį į sportininko mirtį

Kita „Facebook“ vartotoja savo paskyroje publikavo trumpą vaizdo įrašą su šešių, kaip galima suprasti, mirusių vaikų nuotraukomis ir trumpa informacija apie juos.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pandemijos metu staigios vaikų mirtys dažnai susiejamos su skiepais nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pandemijos metu staigios vaikų mirtys dažnai susiejamos su skiepais nuo COVID-19

„Įdomu, kaip ta trylikametė mergaitė, mirusi kūno kultūros pamokos metu... skiepyta? – tokį klausimą greta parašė ji. – Ir dar – kur dingo su vaikų skiepijimo reklama usoniai visokie su kėvalais.... Jei toks gėris tie skiepai – tegu toliau karštai ragina. Jei suprato, jog tai – nuodai, tegu viešai atsiprašo…“

Moteris dar pridėjo kelias pastraipas rusų kalba iš „Telegram“ kanalo „Pasaulinis perkrovimas“: „Tūkstančiai sveikų paskiepytų vaikų iš Kanados mirė „staiga ir netikėtai“.

iRNA vakcinos nuo COVID-19 smarkiai pažeidžia mažų vaikų imuninę sistemą ir širdį. Šiai žalai visiškai pasireikšti gali prireikti 6-12 mėnesių.

Taip pat skaitykite: Policijos suvestinėse skiepų priešininkai „rado“ žalos patvirtinimą, nors mirčių dėl jų nenustatyta

Nenuostabu, kad Kanados sveikatos priežiūros institucijos bando apsimesti, jog tokių staigių jauniausių Kanados sportininkų mirčių nepasitaiko.

Tačiau ignoruoti šią rimtą problemą jie gali tik kol kas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pandemijos metu staigios jaunų žmonių mirtys dažnai susiejamos su skiepais nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pandemijos metu staigios jaunų žmonių mirtys dažnai susiejamos su skiepais nuo COVID-19

Įdomu tai, kad 2023 m. sausį Kanados vyriausybė nustojo skelbti 5-11 ir 12-17 metų amžiaus kanadiečių vaikų skiepijimo (ir stiprinamųjų skiepų) grafikus.“

Prieš porą savaičių jos paskyroje buvo pasirodęs panašus įrašas – straipsnio apie belgų futbolininko Arne’o Espeelio mirtį varžybų metu. 25-erių vartininkas sukniubo vos atmušęs baudinį.

Pandemijos metu itin padaugėjo tokių įrašų, kuriuose įvairių žmonių staigios mirtys susietos su vakcinomis nuo COVID-19.

Taip pat skaitykite: Sportininkų mirtis ir ligas sieja su skiepais: dėl ko iš tiesų mirė jauni žmonės?

Pasiskiepiję – kas ketvirtas

Po tragedijos Žygaičiuose buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas moksleivės mirties priežasčiai nustatyti.

Naujienų portalas tv3.lt pakalbino paauglės močiutę. Moters liudijimu, anūkė per pamoką bėgdama sukniubo, tačiau mokytoja jai liepė keltis ir bėgti.

„Mergaitė buvo tokia apkūni, stamboka, ji nevaliodavo bėgti, vis tiek, sakydavo, bėk, – pasakojo ji. – Anksčiau čia taip dar buvo, o vakar mergaitė bėgo, vieną sykį nugriuvo, o mokytoja liepė keltis ir toliau bėgti.

Ir jau kai antrą kartą bėgo, iš to nevaliojimo nuvirto ir viskas, tada mirė. Mamai (mokykla – tv3.lt) dar net nesakė, kad mergaitė mirusi, sako, į greitąją reikia vežti.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/12-15 metų amžiaus grupėje pasiskiepijusių nuo COVID-19 kiek daugiau nei ketvirtadalis
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/12-15 metų amžiaus grupėje pasiskiepijusių nuo COVID-19 kiek daugiau nei ketvirtadalis

O kai mama nuvažiavo, jau ji buvo mirusi. Ir, svarbiausia, elektros šoko mokykla net neturėjo, kad galėtų gaivinti. Gaivino tiktai taip.“

Valstybės duomenų agentūros skelbiama informacija rodo, kad 12-15 metų amžiaus grupėje nuo COVID-19 pasiskiepiję tik 26,3 proc.

Mirčių nepatvirtinta

VVKT per daugiau nei dvejus metus, kai Lietuvoje skiepijama nuo koronaviruso, gavo 35 pranešimus apie mirtis po vakcinacijos. Nė vienu atveju, remiantis turimais duomenimis, priežastinis ryšys tarp vakcinos ir mirties nebuvo nustatytas, portalą 15min informavo tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė.

„Kiekvieno pranešimo duomenų vertinimas yra individualus, - pažymėjo ji. - Įtariamos nepageidaujamos reakcijos (ĮNR), taip pat ir mirties, priežastinis ryšys vertinamas pagal tam tikrus kriterijus. Vien fakto, kad žmogus buvo pasiskiepijęs ir jį ištiko mirtis, nepakanka priežastiniam ryšiui pagrįsti.

Kitaip tariant, vertinama, ar po skiepijimo buvo pasireiškę nepageidaujamo poveikio simptomai, ar nustatyta laboratorinių ar kitų tyrimų pakitimų, ar yra kitų duomenų, patvirtinančių, kad tai galėjo sutrikdyti asmens sveikatą ar net sukelti mirtį.

123RF.com nuotr./Vakcina nuo stabligės
123RF.com nuotr./Vakcina nuo stabligės

Jei patvirtinančių duomenų nenustatoma, svarbu įvertinti, ar yra kitų galimų mirties priežasčių ir ar mirtis tikėtina, atsižvelgiant į vakcinos veikimo būdą bei sukeliamus poveikius.

Šiais atvejais ypač svarbi informacija ir apie tai, kokiomis lėtinėmis ar kitomis ligomis asmuo sirgo iki skiepijimo bei duomenys apie kitus jo sveikatos būklės rodiklius.“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas