Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 14

Lietuviams kliūva Taivano vakcinacijos kampanija: pažėrė melagienų

Lietuvai reiškiant vis daugiau paramos Taivanui, mūsų šalies informacinėje erdvėje kyla dezinformacijos banga apie ten vykdomą vakcinacijos kampaniją. Tvirtinama, neva nuo vakcinų Taivane mirė daugiau žmonių nei nuo koronaviruso. Tai nėra tiesa.
Taivanas
Taivanas / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

„Apie tai, kad Taivane nuo vakcinų mirė daugiau žmonių nei nuo viruso, dabar kalba ir žurnalistai. Ne CNN aišku, bet irgi gerai“, – skelbiama socialinio tinklo „Faebook“ platinamoje žinutėje apie Taivano vakcinaciją.

Siužetas apie vakcinacijos eigą buvo parodytas nepriklausomos televizijos NTD eteryje.

Kaip rašoma televizijos pristatyme, NTD yra Niujorke įsikūręs pasaulinis televizijos tinklas, kurį 2001 m. įkūrė nuo komunizmo pabėgę kinai. Jie suprato, kad nepriklausoma žiniasklaida yra labai svarbi laisvai visuomenei. Taigi jie įkūrė NTD, kad pasauliui pateiktų necenzūruotą ir teisingą informaciją.

Socialiniuose tinkluose platinamo NTD televizijos reportažo metu vedėja apžvelgė Taivano farmakologinio budrumo informacinės sistemos pranešimų duomenis.

Ši sistema – analogiška Europoje „EudraVigilance“ ir JAV VAERS veikiančioms sistemoms.

Į jas vartotojai gali siųsti pranešimus apie įtariamą vakcinos arba medicininio preparato šalutinį poveikį – į šias sistemas patenkantys duomenys nėra tikrinami ar atrenkami.

Vėliau šie pranešimai atidžiai tiriami, siekiant išsiaiškinti galimas sąsajas tarp medikamentų ir šalutinių reiškinių, kuriuos šie gali sukelti.

Tai, kad apie įtariamą nepageidaujamą reakciją buvo pranešta, dar nereiškia, kad tas vaistas tikrai sukėlė pasireiškusį poveikį, nes jį taip pat galėjo sukelti gydoma liga, nauja liga, kuria pacientas susirgo, arba kitas paciento vartojamas vaistas.

Sistemų naudotojai įspėjami, kad šių duomenų, kol jie nėra patikrinti, negalima sieti su vakcinos poveikiu. Tai – tik įvykiai, nutikę po vakcinacijos, o ne nuo jos.

Reportaže rodoma Taivano farmakologinio budrumo sistemos šių metų spalio 11 dienos duomenų ekrano nuotrauka, kurioje matyti, kad nuo kovo mėnesio 22 dienos iki spalio 8 dienos iš viso pranešta apie 652 mirtis, ištikusias po vakcinacijos „AstraZeneca“ gamintojo vakcina.

Dar 184 tokie pranešimai užfiksuoti po vakcinacijos „Moderna“ gamintojo vakcina, laikotarpiu nuo birželio 8 dienos iki spalio 8 dienos.

Iš viso nuo vakcinacijos pradžios Taivano sistemoje užregistruotos 865 mirtys, apie kurias buvo pranešta po skiepo nuo COVID-19, iš kurių 499 – vyresnių nei 75 metų žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kova su koronavirusu Taivane
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kova su koronavirusu Taivane

Nepriklausomas Taivano naujienų portalas „Taipei times“ šių metų birželį pranešė, kad nė viena metų viduryje užfiksuota mirtis po vakcinacijos nesiejama su vakcinomis, nes jas gavę asmenys buvo vyresnio amžiaus ir sunkiai sirgo.

Šiuo metu Taivano gyventojams jau suleista daugiau nei 27 mln. vakcinos nuo COVID-19 dozių.

Taivane šiuo metu vakcinuojama šalyje sukurta vakcina „Medigen“.

Taip pat vakcinuojama Europoje ir JAV patvirtintomis „Pfizer-BioNTech“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“ gamintojų vakcinomis.

VIDEO: Taivaniečiai dėkoja Lietuvai už atsiųstas vakcinas nuo koronaviruso

Trūko vakcinų

Šių metų liepą Taivane dėl vakcinų trūkumo buvo paskiepyta vos 3 proc. gyventojų. Tuomet Lietuva nusprendė padovanoti šaliai 20 tūkst. „AstraZeneca“ gamintojo vakcinų.

Rugsėjo viduryje nuspręsta padovanoti dar 235 900 šio gamintojo vakcinos dozių.

Seimo parlamentinių ryšių su Kinijos Respublika (Taivanu) grupės vadovas Matas Maldeikis liepą 15min paaiškino, dėl ko šiai šaliai kiekviena dovanota vakcina yra nepaprastai reikšminga.

„Taivanas puikiai susitvarkė su koronaviruso plitimu pačioje pandemijos pradžioje. Galbūt todėl neskubėjo užsakyti vakcinų. Tuo pačiu metu pradėjo kurti savo vakciną ir tikėjosi, kad greitai galės ja naudotis, tačiau jos testavimas ir patvirtinimas užtruko.

Prasidėjus naujam protrūkiui, Taivane buvo paskiepyta tik apie 3 proc. gyventojų.

Vakcinų trūkumu pasinaudojo Kinija. Ji ėmė siūlyti Taivanui, kurį laiko savo atsiskyrusia provincija, „Sinovac“ vakcinas.

Tačiau taivaniečiai šį pasiūlymą laikė „mirtinu pabučiavimu“ ir įžvelgė už tokio „dosnumo“ Kinijos siekius dar labiau susieti Taivaną su Kinija“, – aiškino M.Maldeikis.

M.Maldeikis tuomet pasakojo, kad jau beveik įvykę sandoriai tarp Taivano vyriausybės ir „Modernos“ iš JAV, „AstraZeneca“ iš Jungtinės Karalystės ir „BioNTech“ iš Vokietijos buvo stabdomi ir galiausiai visai užblokuoti dėl Kinijos įsikišimo.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Koronaviruso valdymas Taivane
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Koronaviruso valdymas Taivane

Sukūrė savo vakciną

Taivano bendrovės „Medigen Vaccine Biologics Corp.“ pagaminta vakcina liepą buvo patvirtinta kaip tinkama naudoti esant ekstremaliai padėčiai, pasitelkus paspartintą procedūrą, kuriai įnirtingai priešinosi dalis taivaniečių medikų ir mokslininkų.

Dviem dozėmis suleidžiamos „Medigen“ aktyvusis komponentas yra viruso baltymo fragmentai, sukeliantys organizmo imuninę reakciją ir leidžiantys sparčiau ir veiksmingiau reaguoti į tikro patogeno infekciją.

Priėmus sprendimą išduoti patvirtinimą pagal naują standartą, iš patariamojo komiteto dėl imunizacijos atsistatydino vienas iš narių.

Kritikų teigimu, patvirtinimas iki išsamių klinikinių tyrimų pabaigos reiškia, kad nesurinkta pakankamai informacijos, kiek veiksmingai vakcina apsaugo nuo COVID-19 realiomis sąlygomis, nors pirminių tyrimų rezultatai ir galėtų teikti vilties.

Nustatyta, kad antikūnų kiekis kraujyje koreliuoja su apsauga nuo COVID-19 ligos, tačiau mokslininkai dar nežino, koks jų kiekis suteikia visavertę apsaugą.

Per metus nuo vakcinos patvirtinimo „Medigen“ turės pateikti surinktus veiksmingumo duomenis, pažymėjo priežiūros tarnybos.

Pasak jų, tvirtinant preparatą gamintojų pateikta informacija rodė, kad ši vakcina leidžia organizmui pasigaminti 3,4 proc. daugiau virusą neutralizuojančių antikūnų nei „AstraZeneca“ vakcina.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas