Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 13

Mokslas siūlo netikėti, skiepų priešininkai džiūgauja: mano, kad vakcinos žudo

Skiepų priešininkai manosi atradę įrodymų – socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, kur cituojamas mokslinis straipsnis, o jame neva teigiama, kad vakcinos nuo COVID-19 yra „žmogžudystė“ ir esą kenkia širdžiai. Tą neva patvirtino JAV kardiologai. Tačiau atidžiau įsiskaičius aiškėja, kad cituojamu straipsniu mokslininkai nesiūlo pasitikėti. Iš mokslo bazės „Pubmed“ publikacija netrukus buvo pašalinta.
Vilniaus skiepobuso pristatymas
Vakcina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Socialiniuose tinkluose aktyviai dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame buvęs medikas Vernonas Colemanas cituoja mokslinį straipsnį pavadinimu „iRNR COVID vakcinos smarkiai padidina endotelio uždegimo žymenis ir ACS riziką, išmatuotą PULS širdies testu: įspėjimas“.

Šis straipsnis buvo publikuotas mokslo platformoje ahajournals.org, tačiau buvo pažymėtas prierašu „Kelia abejonių“ (angl. Expression of Concern).

Jau netrukus tekstas buvo pašalintas iš mokslo darbų bazės „Pubmed“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vyras Izraelyje skiepijamas trečiąją vakcinos nuo COVID-19 doze
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vyras Izraelyje skiepijamas trečiąją vakcinos nuo COVID-19 doze

Cituoja publikacijos juodraštį

Tai reiškia, kad mokslininkų kolegija nesiūlo pasitikėti publikuotu straipsniu.

Pirmą kartą nerecenzuota šio straipsnio versija (angl. preprint) pasirodė Amerikos širdies asociacijos leidinyje „Circulation“.

Nerecenzuota mokslinio straipsnio versija publikuojama tam, kad kiti mokslininkai ir savo sričių specialistai galėtų susipažinti su medžiaga, pastebėti ir pranešti apie klaidas.

Publikacijoje melagingai teigiama, kad po vakcinacijos nuo COVID-19 padidėja tikimybė susirgti ūminiu koronariniu sindromu.

Žurnale publikuojama tik santrauka, prie kurios pridėta žyma „abstrakti“.

Prie jos nėra jokių citatų ar nuorodų į kitus tyrimus, medicinos šaltinius. Skelbiama informacija nepatikrinta.

Mokslinio pagrindo neturinčią publikaciją ėmė platinti skiepų priešininkai visame pasaulyje.

Straipsnis, kuriame teigiama, kad vakcinos gali sukelti rimtų širdies sutrikimų, tėra hipotezė, kurią aktyviai kritikavo mokslininkai ir JAV kardiologai.

Konspirologo biografija

Kaip skelbia oficiali biografija, 1970 metais V.Colemanas įgijo gydytojo kvalifikaciją ir dirbo gydytoju.

1981 metais Didžiosios Britanijos Sveikatos ir socialinės apsaugos departamentas (SADT) skyrė jam baudą už atsisakymą rašyti diagnozes nedarbingumo lapeliuose, nes tai, V.Colemano nuomone, buvo paciento privatumo pažeidimas.

Jis nebėra registruotas ir neturi licencijos verstis gydytojo praktika, nes 2016 metų kovą atsisakė medicinos licencijos.

Pastaruoju metu jis garsėja tuo, kad yra sąmokslo teorijų kūrėjas ir šalininkas, prieš skiepus nusiteikęs aktyvistas, AIDS neigėjas, taip pat tinklaraštininkas ir romanistas, rašantis temomis, susijusiomis su žmonių sveikata, politika ir gyvūnų apsaugos problemomis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./„Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./„Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso

Vakcinos saugios naudoti

Pseudomokslinėje publikacijoje nurodoma, kad širdies ir kraujagyslių susirgimų gali sukelti iRNR pagrindu gaminamos vakcinos. Tai nėra tiesa.

Skiepijant iRNR pagrindu sukurta vakcina į organizmą patenka iRNR molekulė, kuriai mokslininkai jau yra suteikę „statyboms“ reikalingą informaciją, gautą iš COVID-19 sukeliančio viruso genetinės informacijos.

Po vakcinacijos į žmogaus organizmą patekus SARS-CoV-2 virusui, imuninė sistema atpažįsta jo paviršiaus baltymą, aktyvuojamas imuninis atsakas ir virusas yra sunaikinamas.

iRNR paremtos tik dvi vakcinos – jau naudojamos kompanijų „Pfizer“/„BioNTech“ ir „Moderna“.

Europos vaistų agentūra (EVA) nurodė, kad jos ekspertų grupė „rekomendavo išplėsti nuorodą dėl vakcinos nuo COVID-19 „Comirnaty“, kad būtų apimtas vartojimas 5–11 metų vaikams“.

27 šalių Bendrijoje ši vakcina jau yra patvirtinta asmenų nuo 12 metų skiepijimui.

Vaikų, kurių amžius – nuo penkerių iki 11 metų, skiepijimą „Pfizer“ vakcina iki šiol yra patvirtinusios nedaugelis šalių, įskaitant JAV, Izraelį ir Kanadą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas