Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 25

Vartotojus įspėja saugotis ryžių iš plastiko: ar tokie tikrai egzistuoja?

Lietuvos informacinėje erdvėje pastaruoju metu daugėja žinučių apie maisto padirbinius ir priedus – po panikos dėl vabzdžių miltų atkeliauja nauja dezinformacijos banga. Skelbiama apie Kinijoje neva gaminamus ryžius iš plastiko. Vartotojai net mokomi, kaip atpažinti netikruosius ryžius, ir įspėjami jų saugotis. Tačiau iš tiesų tokių ryžių maisto pramonėje nėra.
Skalaujami ryžiai
Skalaujami ryžiai / Vida Press nuotr.

„Būsite šokiruoti sužinoję, kad iš Kinijos atkeliauja nauja tendencija – ryžiai iš plastiko! Taip, gerai perskaitėte, iš plastiko.

Ekspertai teigia, kad netikras ryžių pakaitalas pagamintas iš saldžiųjų bulvių, bulvių ir sintetinės dervos ( plastiko).

Sumaišyti visi šie ingredientai įgauna grūdų formą, primenančią ryžius. Tada jie apipurškiami chemikalais, kad įgautų kvapą ir atrodytų kaip aukštos kokybės ryžiai“, – skelbiama vienoje populiarioje interneto svetainėje, kur dalijami sveikatos patarimai ir publikuojami straipsniai apie sveiką gyvenimo būdą (kalba netaisyta).

Be to, socialiniuose tinkluose gausu trumpų vaizdo įrašų (angl. reels), kuriuose vartotojai mokomi atskirti „bloguosius“ ryžius ir neapsigauti.

Tvirtinama, kad iš plastiko pagamintus ryžius galima atpažinti juos palaikius vandenyje – esą „netikrieji“ ryžiai po kurio laiko išplaukia į paviršių, o štai išauginti natūraliai lieka ant indo dugno.

Vida Press nuotr./Skalaujami ryžiai
Vida Press nuotr./Skalaujami ryžiai

Ilgos melo ausys

Faktų tikrinimo tinklalapio snopes.com duomenimis, informacija apie iš plastiko ir bulvių mišinio pagamintus ryžius plisti pradėjo 2011 m. Informaciją anglų kalba išplatino tinklalapis rawstory.com, tiesa, šiame pažymima, kad informaciją platina Singapūro ir Vietnamo žiniasklaida.

Iki šiol nė vienas masinės dirbtinių ryžių gamybos atvejis nėra įrodytas. Pavyzdžiui, BBC 2017 m. publikavo tekstą, klausiantį, kodėl žmonės vis dar tiki plastikinių ryžių mitu, nors įrodymų jam pagrįsti niekas taip ir nepateikė.

Socialiniuose tinkluose ir internete netrūksta vaizdo įrašų, kuriuose galima matyti, kaip iš ryžių suvynioti gniutulai atšoka nuo žemės.

Tačiau, pasirinkus tinkamą ryžių rūšį bei paruošimo būdą, tą patį galima padaryti ir su natūraliai užaugintu grūdu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tailando ryžių augintojai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tailando ryžių augintojai

Tai kas tie plastikiniai ryžiai?

Maisto saugos profesorius ir Belfasto Karalienės universiteto Pasaulinio maisto saugumo instituto (PMSI) įkūrėjas Chrisas Elliottas jau kelerius metus tiria „plastikinių ryžių“ melagienos fenomeną.

„Viskas prasidėjo nuo daugybės pranešimų iš įvairių pasaulio šalių apie vadinamuosius plastikinius ryžius. Žmonės teigė, kad apyvartoje pasirodę ryžiai pagaminti iš plastiko. Šis fenomenas mane labai sudomino“, – portalui „Food Safety News“ kalbėjo Ch.Elliottas.

Mokslininkas pastebėjo, kad melagienai trūksta logikos, mat plastikas ar jo komponentai yra gerokai brangesni, nei natūraliai išauginti ryžiai, todėl tokia klastotė neapsimokėtų finansiškai.

Ch.Elliottas atskleidė, kad prireikė gana nemažai laiko ir tyrinėjimų, kol mokslininkai suprato, iš kur atsirado „plastikinių ryžių“ fenomenas.

„Plastikiniai ryžiai nėra pagaminti iš plastiko, tai yra ryžiai, kurie buvo sandėliuojami iki dešimtmečio ir ne itin geromis sąlygomis.

Tokie ryžiai buvo smarkiai užteršti pelėsiais ir vietoj gražios baltos spalvos įgavo nemaloniai žalsvą atspalvį, o sukčiai, norėdami juos parduoti, ėmėsi apgaulės.

Visų pirma, ryžius teko išbalinti, tačiau šio proceso metu prarandamas gražus, blizgus paviršius. Todėl grūdeliai buvo apipurkšti parafino vašku.

Šis parafino sluoksnis ir sukūrė iliuziją, esą ryžiai pagaminti iš plastiko.

Aukšti kokybės standartai

Jungtinėje Karalystėje ir Europos Sąjungoje tokie nekokybiški ryžiai negalėtų atsirasti dėl aukštų kokybės standartų, keliamų iš trečiųjų šalių importuojamiems maisto produktams.

Lietuvos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ne kartą iš rinkos atšaukė standartų neatitinkančius ryžių produktus, tačiau šie atvejai nebuvo susiję su „plastikiniais ryžiais“.

2016 metų kovą, gavus pranešimą iš Vokietijos Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemos (RASFF), VMVT pradėjo patikrinimą.

Ištyrus ryžius Vokietijos laboratorijoje, nustatyta, kad ryžiai yra neleistinos genetinės modifikacijos.

Patikrinimo metu nustatyta, kad UAB „Skanėja“ pagal Vokiečių įmonės „Monolith Sud Gmbh“ užsakymą supakavo ir pardavė iš viso 18 720 kg ilgagrūdžių ryžių „Žemčužina vostoka“.

Įmonei nurodyta susigrąžinti visą išplatintą nesaugių ryžių partiją iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Vokietijos rinkų.

Tais pačiais metais kitai įmonei – UAB „Sveiki produktai“ – uždrausta tiekti rinkai nesaugius produktus – ryžių dribsnius, nes, atlikus laboratorinius tyrimus, produkte aptikti negyvi suaugę aruodiniai kenkėjai.

123RF.com nuotr./Ryžių trapučiai
123RF.com nuotr./Ryžių trapučiai

Produktų kokybė nuolat tiriama

Per pastaruosius kelis mėnesius ryžių produktai pripažinti nesaugiais keletą kartų, tačiau tai taip pat nebuvo susiję su plastiku juose.

VMVT nurodo, kad praėjusių metų spalį ryžiuose iš Paragvajaus buvo aptikta pesticidų.

Tą patį mėnesį ekologiškuose pilnagrūdžių ryžių trapučiuose aptikta mikrotiksinų, o lapkritį Serbijoje gaminamuose ryžių trapučiuose „Rocky rolls coconut“ aptiktas cheminis užterštumas – padidėjęs transriebalų rūgščių kiekis.

VMVT, vykdydama oficialią importuojamų bei rinkai tiekiamų maisto produktų ir pašarų kontrolę, nuolat teikia informaciją apie nesaugius maisto, su maistu besiliečiančius produktus ir pašarus, nustatytus rinkos kontrolės ar importo kontrolės metu, apie kuriuos paskelbta RASFF sistemoje.

Informacija apie rinkos kontrolės ar importo kontrolės metu nustatytus nesaugius maisto, su maistu besiliečiančius produktus ir pašarus pateikiama VMVT skelbiamoje lentelėje ir reguliariai atnaujinama.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas