Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 22

Ne, Vanga neišpranašavo Rusijos invazijos į Ukrainą

Pastarosiomis savaitėmis bręstant karui Ukrainoje, socialiniuose tinkluose aktyviai sklido legendos, esą šį konfliktą numatė bulgarų aiškiaregė Vanga. Tačiau tokie teiginiai tėra brukalas, nes dabar jau mirusi bulgarų aiškiaregė „žadėjo“ pasaulio pabaigą dar gerokai iki Rusijos-Ukrainos konflikto.
Vanga tariamai nuspėjo konfliktą Ukrainoje
Vanga tariamai nuspėjo konfliktą Ukrainoje / 15min nuotr.

Bulgarijoje gyvenusi Vangelija Pandejeva Gušterova, arba tiesiog Vanga – legendomis apipinta asmenybė, kuriai priskiriamos „pranašystės“ cituojamos iki šiol, tvirtinant, neva jos pildosi stebėtinu tikslumu.

Pranašystės „atsiranda“ po įvykių

Šį pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad Rusija pripažįsta Donbaso separatistines „respublikas“, o netrukus dar įsakė į šias teritorijas įvesti karius, kad šie užtikrintų „taiką“.

Ginkluotojų pajėgų įvedimas reiškia faktinę šių teritorijų aneksiją. Nuo Krymo aneksijos trunkantis karinis konfliktas tarp Rusijos ir Ukrainos beveik neabejotinai komplikuosis.

Vykstant šiems procesams, socialinio tinklo „Facebook“ vartotojai dalijasi publikacija, kurioje tvirtinama, neva Vanga išpranašavo ne tik Rusijos invaziją į Ukrainą, ir karių įvedimą į separatistinius Donecko ir Luhansko regionus, bet ir tariamai kalbėjo apie nenugalimą šios šalies didybę.

„Per daug buvo paaukota. Niekas negali sustabdyti Rusijos. Ji nušluos viską iš savo kelio ir ne tik išgyvens, bet ir taps pasaulio valdove“, – tvirtinama, kad šią frazę Vanga pasakė pranašaudama ateitį 2022 metams (kalba netaisyta).

„Ir kai kurios slavų jėgos grįš į Rusiją. Tyrėjai mano, kad pranašystė nurodo 2022 metus“, – priduriama tekste.

Tačiau toks aiškiaregystės talentas turi paaiškinimą: Vanga daug metų bendradarbiavo su vietos valdžia ir taip gaudavo informacijos apie pas ją atvykstančius svečius.

Be to, dauguma jai priskiriamų naujausių laikų pranašysčių atsirado jau po Vangos mirties ir greičiausiai tėra sukurtos bulvarinių leidinių darbuotojų arba patikliais vartotojais linkusių manipuliuoti interneto svetainių.

Kontroliavo žiniuonę

Rusijos leidiniui „Argumenty i fakty“ Bulgarijos žurnalistas Vasilis Stojanovas papasakojo apie Vangos ir šalies specialiųjų tarnybų bendradarbiavimą.

„Valstybės saugumo tarnybos planuodavo jos dieną iki smulkmenų – ką ji valgys, ką gers ir ką veiks. Galbūt dėl to ją ištikdavo susierzinimo priepuoliai. Senolei neduodavo į rankas pinigų – jai pirkdavo maistą, apmokėdavo elektros ir dujų sąskaitas.

Ji buvo aktyviai išnaudojama tam, kad paliepta apreikštų „reikiamiems žmonėms jiems skirtas pranašystes“. Pavyzdžiui, kokiam valdininkui lieptų „skubiai atsistatydinti, kad išsaugotų sveikatą“.

Taigi Bulgarijos specialiosios tarnybos sumaniai manipuliavo ir ministrais, ir eiliniais pareigūnais“, – pasakojo žurnalistas.

Yandex.ru nuotr./Vangos pranašystės
Yandex.ru nuotr./Vangos pranašystės

Rusijos agresijos nenuspėjo

Daugiausia Vangai priskiriamų neva išsipildžiusių regėjimų bulvarinėje spaudoje pasirodo po reikšmingesnių įvykių ar nelaimių.

Taip Rusijos spaudoje buvo aiškinama, neva ji nuspėjo Stalino mirtį, povandeninio laivo „Kursk“ skendimą, o dabar teigiama, kad numatė ir koronaviruso pandemiją ar Rusijos įsiveržimą į Ukrainą.

Deja, nei Krymo nei Donecko ar Luhansko sričių aneksijos Vanga nenumatė, nes tarp žinomų jos pranašysčių – 2010 metais neva jau įvykusi pasaulio pabaiga, 2011 metais dėl radioaktyvių kritulių beveik išnykusi žmonija ir gyvūnija, o 2016 metais visame pasaulyje, pasak aiškiaregės, turėjo likti vos keli gyventojai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito