Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Algis Strelčiūnas: SADM iš bendruomenių ir NVO atėmė pusę metų

Pagaliau pasirašytas ir paskelbtas bendruomeninės veiklos rėmimo aprašas 2017–2019 metams. Bendruomeninių ir nevyriausybinių organizacijų (NVO) ilgai lauktas dokumentas užtikrins sklandesnį ir objektyvesnį veiklos finansavimo mechanizmą. Vis dėlto, painūs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos procesai iš bendruomenių atėmė net pusę metų. Projektus bendruomenės pradės teikti tik š.m. birželio mėnesį.
Algis Strelčiūnas
Algis Strelčiūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Gegužės 25 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministras pasirašė įsakymą „Dėl „Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 metų veiksmų plano įgyvendinimo 2.4 priemonės „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ įgyvendinimo aprašo patvirtinimo“. Dar kovo mėnesį parengtas dokumentas buvo patvirtintas tik dabar. Šiame dokumente numatyta, kad lėšos 2017 m. projektams turi būti skiriamos per 20 d. nuo dokumento priėmimo, o tai reiškia, kad projektai bus finansuojami tik nuo birželio mėnesio.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras tvirtindamas bendruomenių rėmimo savivaldybėse projektą neatsižvelgė į daugelį Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto (VVSK) bei bendruomenių pateiktų siūlymų, pavyzdžiui leisti bendruomenėms įsigyti ilgalaikį materialų turtą, kurio vertė neviršija 60% visam projektui įgyvendinti skirtos sumos. Tai ypač aktualu toms bendruomenėms, kurios vykdo viešųjų erdvių ir aplinkos kokybės gerinimo projektus – įrenginėja vaikų žaidimų aikšteles, stato suoliukus, sporto aikšteles bei kitomis priemonėmis gerina žmonių gerovę.

Ministro teigimu, bendruomenės turi orientuotis į minkštųjų projektų vykdymą – socialinių paslaugų teikimą gyventojams. Vis dėlto, derėtų pabrėžti tai, jog kokybiškų socialinių paslaugų negali pasiūlyti bendruomenės neturėdamos jokios materialinės bazės. Juolab, kad pačios bendruomenės žino prioritetus ko joms labiausiai reikia ir kas labiausiai atitinka jų poreikius. Vienoms bendruomenėms aktualios psichologų ar socialinių darbuotojų paslaugos, o štai kitoms – sporto aikštelės.

Vis dėlto, naujame apraše numatyta ir daug teigiamų pokyčių. Nuo šiol daug klausimų kėlusią finansavimo komisiją pakeis išplėstinė seniūnaičių sueiga, kurioje su sprendimo priėmimo teise dalyvauja tos seniūnijos seniūnaičiai ir tos seniūnijos aptarnaujamoje teritorijoje veikiantys bendruomeninių organizacijų deleguoti atstovai, tiesa, patariamojo balso teise gali dalyvauti tos seniūnijos teritorijoje veikiančių NVO, tradicinių religinių bendruomenių atstovai. Taigi, priešingai nei iki šiol, projektus vertins žmonės, kurie žino realius gyventojų poreikius, žino kokie projektai išties padės bendruomenėms gerinti gyvenimo sąlygas ir stiprinti pačias bendruomenes.

Svarbu ir tai, kad mažinama ir dokumentacijos našta projektų vykdytojams. Nuo šiol savivaldybių administracijos tvirtins Ministerijos parengtą pavyzdinį Savivaldybės tvarkos aprašą ir tipines paraiškas, projekto įgyvendinimo sutarties ir ataskaitos (ataskaitų) už vykdytą veiklą ir panaudotas lėšas formas.

Taigi, naujasis bendruomenių finansavimo modelis yra geresnis, negu vykdytas 2016 m. Žinoma, gaila, kad SADM neatsižvelgė į VVSK, bendruomenių siūlymus ir priėmė tvarką, kurią akivaizdu, jog reikės tobulinti. Su tuo sutinka ir pats ministras.

Kad ir kaip būtų, visoms šalies bendruomeninėms ir nevyriausybinėms organizacijos linkiu aktyviai ir sėkmingai dalyvauti teikiant projektus 2017 m., o Ministerijai – įsiklausyti į projektų dalyvius ir nedelsti su naujų pataisymų priėmimu.

Algis Strelčiūnas yra Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas