Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antanas Čepononis: Kodėl savivaldybėms investuojant ES lėšas būtina tartis su gyventojais?

Miestų ir rajonų savivaldybės yra vieni stambiausių ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamų projektų vykdytojų ir būtent savivaldos projektus gyventojai dažniausiai mato ar kitaip susiduria savo kasdienėje aplinkoje.
Antanas Čepononis
Antanas Čepononis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Siekiant efektyviai įgyvendinti ES finansuojamus projektus, gyventojų nuomonė tampa ypač reikšminga ir savivaldybės pareiga yra juos įtraukti į projekto įgyvendinimo procesą nuo pat pradžių – įsiklausant į poreikius bei konsultuojantis dar projekto rengimo etape.

Savivaldybės tikslas – ES lėšas panaudoti vietos bendruomenės gerovės užtikrinimui. Efektyviomis ES investicijos laikomos tuomet, kai įgyvendintas projektas yra reikšmingas vietos žmonėms, atliepia jų poreikius ir yra mėgstamas.

Todėl savivaldybė, planuodama, kam bus skirtos ES investicijos, turi klausytis pirmiausia ne mero ar vicemero, bet žmonių nuomonės. Gyventojai nori būti reikšmingi savo teritorijoje ir jų įtraukimas į bendros aplinkos kūrimą yra būtinas, o savivaldybės užduotis – sudaryti sąlygas žmonėms išsakyti savo nuomonę ir domėtis, kaip jų artimiausioje aplinkoje panaudojamos ES investicijos.

Išsiaiškinti gyventojų poreikius labiausiai padeda atviras bendravimas ir dialogo užmezgimas. Radviliškio gyventojai kreipiasi į savivaldybę tiek oficialiai, tiek formaliai, pavyzdžiui, per mieste vykstančius renginius ar kitus susibūrimus ir išsako savo poreikius ar siūlymus.

Kada labiausiai reikia gyventojų nuomonės? Konsultacijos ir susitikimai su gyventojais būtini dar projekto rengimo etape.

Taip savivaldybei, kaip projektų vykdytojui, per tiesioginį dialogą tampa aiškiau, kokių sričių ES finansavimas būtų tikslingiausias. Dar viena pasiteisinusi praktika – kuomet gyventojai, turintys konkrečių idėjų, inicijuoja bendras diskusijas su savivaldybės atstovais. Klausti gyventojų nuomonės būtina dar ir todėl, kad tuomet įgyvendinamas projektas neatrodo kaip kažkieno primestas iš šalies.

Per kokybišką dialogą jis tampa visos bendruomenės reikalu ir prieinama bei suprantama informacija apie įgyvendinamą projektą nepalieka klausimų, kam, kodėl ir kokiu tikslu naudojamos ES investicijos.

Kada labiausiai reikia gyventojų nuomonės? Konsultacijos ir susitikimai su gyventojais būtini dar projekto rengimo etape. Pavyzdžiui, su Šaukoto miestelio bendruomene buvo svarstytas Šaukoto miestelio centrinės aikštės atnaujinimo projektas.

Architektai pateikė brėžinius, pristatė projektą ir jis dabar koreguojamas atsižvelgiant į gyventojų siūlymus. Būtent vietos žmonės geriausiai žino teritoriją, o projektavimo stadijoje svarbu numatyti net tokias smulkmenas, kuri vieta po lietaus būna labiau apsemta ir per kur geriau tiesti taką.

Kuo daugiau ir atviriau kalbama su gyventojais – tuo kokybiškiau įgyvendinami projektai. Tokia praktika padeda užbėgti nenumatytiems įvykiams už akių ir maksimaliai gerai planuoti ES investicijas.

Savivaldos institucijos turėtų nepamiršti, jog ES investicijos – visų mokesčių mokėtojų pinigai ir įgyvendinant ES lėšomis finansuojamą projektą kartu įsipareigojama žmonėms teikti kuo išsamesnę informaciją apie atliktus darbus. Ypač tuomet, kai pačios bendruomenės domisi ir yra įtraukiamos į pokyčių aplinkoje kūrimą.

Tokios skaidrumo iniciatyvos kaip „Jonvabaliai“ yra patogus įrankis vieningoje visiems ES projektų vykdytojams platformoje suprantama kalba gyventojams atviriau papasakoti apie įgyvendintus ar šiuo metu vykdomus projektus. Galiu pasidžiaugti, kad projektų vykdytojai Radviliškio savivaldybės teritorijoje „Jonvabalių“ iniciatyvos puslapyje gyventojams yra pateikę išsamesnę informaciją apie beveik trečdalį čia įgyvendintų ES finansuotų projektų.

Skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai“ ir Lietuvos savivaldybių asociacijos inicijuotame konkurse, kurio tikslas buvo išsiaiškinti, kurioje savivaldybėje kaip teritoriniame vienete projektų vykdytojai daugiausiai gyventojams papasakoja apie ES investicijas paaiškėjo, jog Radviliškio savivaldybė yra trečia tarp atviriausiųjų.

Manau, jog toks rezultatas rodo, kad Radviliškio savivaldybės teritorijoje ES projektus įgyvendinančios organizacijos ar įmonės jau suprato dialogo su gyventojais apie investuojamas lėšas svarbą ir toliau sieks didesnio atvirumo.

Antanas Čepononis yra Radviliškio rajono savivaldybės meras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito