Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aušrinė Armonaitė: Ar savivaldybė turėtų dalyvauti viešbučių ir vandens pramogų versle?

Pastarųjų savaičių Druskininkų vandens parko ir viešbučio „Aqua“ skandalo fone daugelis aptarinėjo, kokie valstybės pareigūnai čia nemokamai nakvojo, kas ten dirba, netgi kokie piešiniai ant sienų nupiešti. Vis dėlto mažai kas viešai svarsto apie tai, ar vis tik normalu, kad savivaldybė dalyvauja vandens pramogų ir viešbučių versle.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Dar visai nesenos „Vilnius veža“ ir „Air Lituanica“ istorijos skambėjo visoje žiniasklaidoje, valstybės institucijose ir socialiniuose tinkluose. Turėjome gerą erdvę diskusijai – kokiais verslais valstybė ir savivaldybė turėtų užsiimti?

Paprastai valstybės (ir savivaldybių) dalyvavimas versle yra grindžiamas socialiniais, ekonominiais, strateginiais argumentais. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šaltinių teigimu, labiausiai valstybės ir savivaldybės linkusios dalyvauti komunalinių paslaugų ir infrastruktūros sektoriuose, pavyzdžiui, energetikos, transporto, telekomunikacijų srityse.

Tokiose srityse, kurios labai svarbios plačiam gyventojų ratui bei kitiems verslo sektoriams. Iš tiesų labai panašią situaciją matome ir Lietuvos valstybės valdomų įmonių portfelyje.

Vilniaus miesto savivaldybė, atsižvelgdama į EBPO, kurios nare Lietuva planuoja tapti, bendrovių valdymo rekomendacijas, savo įmones šiemet pradėjo grupuoti į komercines (1), komercines, vykdančias visuomeninius įsipareigojimus (2) ir nekomercines (3) įmones.

Kiekvienai įmonių grupei yra keliami atitinkami tikslai. Komercinėms (1) – verslo vertės augimo ir dividendų ar pelno įmokos pajamingumas; komercinėms, vykdančioms visuomeninius įsipareigojimus (2) – be verslo vertės augimo ir dividendų ar pelno įmokos pajamingumo, dar keliami viešųjų interesų užtikrinimo: miesto ekonominio saugumo, strateginių projektų vykdymo, kokybiškos infrastruktūros tikslai.

Nekomercinėms (3) – socialinių ir politinių tikslų įgyvendinimo ir nenuostolingos veiklos reikalavimai. Pastarosios grupės įmonės turėtų vykdyti tokią veiklą, kurios nesiimtų vykdyti kitos įmonės arba tokią veiklą vykdytų už didesnę kainą.

Druskininkuose veikiantis sveikatingumo ir poilsio centras „Aqua“ teikia ne tik vandens parko, bet ir viešbučio, ir kitokių pramogų (pavyzdžiui, boulingo) paslaugas.

Neatrodo, kad tokių paslaugų Druskininkuose nesugebėtų teikti privatus verslas, o pažvelgus į nemažas paslaugų kainas, neatrodo, kad jos yra prieinamos plačiai visuomenės daliai ar dar daugiau – socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms. Priešingai, pastarųjų savaičių įvykiai parodė, kad jos dažnai yra prieinamos tik išrinktiesiems.

Tiek Druskininkuose, tiek kitose šalies vietose savivaldybės ir valstybė teisėtai dalyvauja įvairioje komercinėje veikloje. Vis dėlto vargu, ar tai yra teisinga.

Valstybės ar savivaldybės dalyvavimas versle taip pat sukuria nesąžiningos konkurencijos sąlygas. Neretai būtent valstybė ar savivaldybė skiria specialias dotacijas savo įmonėms, prisideda prie išlaikymo, infrastruktūros bei prisiima kitas rizikas. Tame pačiame sektoriuje veikiantis privatus paslaugos teikėjas sunkiai gali atsilaikyti prieš mokesčių mokėtojų pinigais remiamą valstybinį ar savivaldybinį verslą.

Tiek Druskininkuose, tiek kitose šalies vietose savivaldybės ir valstybė teisėtai dalyvauja įvairioje komercinėje veikloje. Vis dėlto vargu, ar tai yra teisinga.

Aušrinė Armonaitė yra Vilniaus miesto tarybos narė, Savivaldos plėtojimo komiteto pirmininkė, Liberalų sąjūdžio atstovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas