Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bronislovas Matelis: Reikia pripažinti – R.Karbauskis „išdūrė“ ir opoziciją, ir mitinguotojus

Iš karto po garsiojo mitingo prie Seimo viename interviu sukritikavau Seimo opozicijos lyderių ir valdančiųjų susitarimą dėl galimybės ieškoti kompromiso. Nepaisant net to, kad pats tokiam susitarimui dar prieš mitingą buvau pritaręs.
Bronislovas Matelis
Bronislovas Matelis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Tada susitarėme, kad valdantieji leis pateikti opozicijos parengtą įstatymo projektą dėl išankstinių Seimo rinkimų, bus svarstomas nepasitikėjimas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininke L.Matjošaityte, bus pradėtas apkaltos A.Skardžiui procesas, o visi apkaltos balsavimai ateityje bus tik atviri.

Įtariau, kad šis susitarimas bus niekinis, valdantieji tiesiog sieks pasinaudoti ir išnaudoti opoziciją visuomenėje kilusioms aistroms nuraminti. Dabar aiškėja, kad neklydau.

Esu šventai įsitikinęs, kad A.Skardžius bus gelbėjamas, nes Seimo sudarytoje apkaltos komisijoje absoliučią daugumą sudaro valdantieji arba jų šešėliniai rėmėjai.

Išankstinių Seimo rinkimų svarstymas baigėsi visišku fiasko, siūlymas buvo atmestas pirmutinėje pateikimo stadijoje, o valdantieji, konkrečiai toks T.Tomilinas, net pasityčiojo, esą ko dar norite, mes juk leidžiame jums kalbėti, lyg tokia teisė nebūtų įrašyta Lietuvos Konstitucijoje. Valdantieji tikriausiai mano, kad kai kuriais atvejais jie gali Konstitucijos ir nepaisyti bei uždrausti opozicijai kalbėti?

Arba, kaip sakė „valstietė“ V.Vingrienė, siūlymas svarstyti Seimo paleidimą yra trukdymas dirbti. Nežinau, ar išdrįstų ponia Vingrienė šiuos žodžius pakartoti mitingo scenoje? Juk svarstyti šį klausimą buvo tų žmonių pareikšta valia ir teigti, kad jie su savo keistais siūlymais trukdo valdantiesiems dirbti, yra labai įžūlu.

Tą pačią dieną „valstiečių“ balsais buvo atmesta ir jų pačių nario J.Džiugelio Seimo statuto pataisa, kurią priėmus visi balsavimai dėl apkaltos Seimo nariams būtų buvę atviri. R.Karbauskio „valstiečiai“, pavertę balsavimo kabiną fotosalonu, jau išgelbėjo M.Bastį, o dabar panašiu būdu rengiasi traukti už ausų ir A.Skardžių? Priešingu atveju – kuriems galams priešintis atviram balsavimui?

Esu šventai įsitikinęs, kad A.Skardžius bus gelbėjamas, nes Seimo sudarytoje apkaltos komisijoje absoliučią daugumą sudaro valdantieji arba jų šešėliniai rėmėjai. Į komisiją neįsileido socialdemokratų ir Mišrios grupės Seimo narių.

A.Skardžių jie turėtų išteisinti dar pačioje apkaltos komisijoje, net nesiūlydami teikti išvadų Konstituciniam Teismui. Arba, spaudžiami visuomenės, apkaltinamas išvadas surašys tokias, kad Konstituciniam Teismui teliks jas atmesti kaip nepagrįstas. Bus vasaros pradžia. Ar visuomenė dar domėsis kažkokia apkalta?

Jeigu valdantieji ketino atsižvelgti į mitinguotojų nuotaikas, privalėjo iki apkaltos proceso pabaigos pašalinti A.Skardžių iš valdančiosios daugumos socdarbiečių frakcijos ir pareikšti, kad, remiantis Antikorupcijos komisijos išvadomis, juo nebepasitiki. Bet valdantieji tyli. Lyg juos kažkas laikytų nutvėręs už pakarpos.

Dabar apie paskutinį, ketvirtą susitarimo punktą. Jeigu valdantieji yra nuoširdūs ir tikrai ketina kuo greičiau tai pademonstruoti, tai kelias buvo labai paprastas – Seimo pirmininkas V.Pranckietis galėjo dar pirmadienį pasikviesti VRK pirmininkę bei paprašyti atsistatydinti. Tačiau valdantieji to nepadarė.

Pirmininkė L.Matjošaitytė liks, jai bus išreikštas pasitikėjimas, visi ją slėgę įtarimai nuo jos nusiris, tai skambės kaip išteisinimas, o opozicija praras turėtus ginklus kovai su neskaidriais VRK sprendimais.

R.Karbauskis to nedaro, kadangi jam reikia tempti laiką ir toliau žaisti savo žaidimus su visa visuomene. Niekas nesiūlė opozicijai kartu ieškoti ir naujo komisijos pirmininko. Vadinasi, visa tai yra tik akių dūmimas, kuris pasibaigs eiliniu balsavimu Seime. Pirmininkė L.Matjošaitytė liks, jai bus išreikštas pasitikėjimas, visi ją slėgę įtarimai nuo jos nusiris, tai skambės kaip išteisinimas, o opozicija praras turėtus ginklus kovai su neskaidriais VRK sprendimais.

Tai ar dabar kas nors gali tiksliai pasakyti, dėl ko opozicinės frakcijos susitarė su valdančiaisiais? Kad patampytų ir numestų A.Skardžiaus, L.Matjošaitytės, išankstinių Seimo rinkimų ir slapto balsavimo klausimus, tačiau viskas liktų kaip buvę? Juk visi keturi susitarimai metami į šiukšlių konteinerį.

Ar tik nebuvo opozicija specialiai įviliota į spąstus, kad kartu su valdančiaisiais kažką svarstytų, kalbėtų, nuramintų visuomenę, o vėliau valdantieji sakytų: štai, mes čia visi svarstėme, taip pat ir opozicija, ir kartu nutarėme, tai ko dar norite?

Manyčiau, kad situacija Seime yra šiek tiek sudėtingesnė. Valdantieji tiesiog nebegali elgtis kitaip, nes pernelyg yra priklausomi tiek nuo savo lyderio įgeidžių, tiek ir nuo užkulisinių susitarimų

Labai taikliai apie tai pasakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas V.Bakas, gal tik daugeliui jo žodžiai pro ausis praslydo. Jis pareiškė maždaug taip, kad normalius sprendimus dėl M.Basčio priimti sutrukdė valdžioje įsitaisę „bebrai“.

„Bebrais“ Seime vadiname tuos buvusius komunistus, kurie susikūrė nomenklatūrinius postus urėdijose, „Lietuvos geležinkeliuose“, ministerijose, visi kartu medžiojo, pirtelėse šnapsą gėrė. Kur dabar yra to „bebryno“ vyriausieji? Ogi jie įsitaisė valdančiojoje daugumoje ir sėkmingai vairuoja visos koalicijos vairą.

Galvoju, kad V.Bakas juos ir įvardijo. Aš suprantu V.Bako nusivylimą, jis sunkiai dirbo, rinko įrodymus, parašė išvadas, kurias Konstitucinis Teismas patvirtino, sugaišo daug laiko, o tada kažkokie „bebrai“ savo intrigomis nušluostė nosį pačiam Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui. Apmaudu.

Neseniai socdarbietis G.Kirkilas pareiškė, kad be patyrusių Seimo narių, be senbuvių, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija mažiausiai dvejus metus sėdėtų ir nežinotų, nuo ko pradėti dirbti. Ir tai tiesa, nes vienais nepasitiki R.Karbauskis, o kiti nesugeba įsilieti į aktyvią veiklą.

Vieša paslaptis, kad tie patyrę socdarbiečių parlamentarai turi labai daug galių formuojant „valstiečių“ ir viso Seimo dienotvarkę bei užkulisinius susitarimus. Juk patys pagalvokite – pasitraukus „bebrams“ iš valdančiųjų koalicijos, R.Karbauskis liktų nuogas, be jokios priedangos formuojant dienotvarkę, o daugumos toji koalicija ir dabar neturi.

Be to, „valstiečių“ frakcijoje yra nemažai politikų, ideologiškai artimų socdarbiečiams. Kitaip sakant, kai kurių „valstiečių“, ypač buvusių kolūkių vadovų, uodegos irgi šiek tiek plokščios, o dantys aštroki. Todėl „valstiečiai“ sėkmingai ir perima iš tų „bebrų“ įpročius vaikščioti pas gydytojus be eilės, mūrų stoja už savo lyderį, kuris neteisėtai tvoras gamtos kampelyje tveria ir danielius kankina.

Stukseno ir pristukseno, dabar ir ministrai, ir įtakingi „valstiečių“ seimūnai vaikšto pas gydytojus be eilės. Ir dar pyksta, jeigu kas nors pakritikuoja.

Štai nuo tokių iš pažiūros menkų dalykų ir prasideda nomenklatūrinės draugystės, vienas kito dengimas, pirtelės ir galų gale valstybės užvaldymas. Juk būtent socdarbiečių gretose yra žmogus, kuris labai aktyviai siūlo visiems gerų gydytojų paslaugas be eilės. Stukseno ir pristukseno, dabar ir ministrai, ir įtakingi „valstiečių“ seimūnai vaikšto pas gydytojus be eilės. Ir dar pyksta, jeigu kas nors pakritikuoja.

Čia panašiai išeina kaip ir su tuo chamu, kuris, atsiprašant, pasituštino tau prie durų, paskambino ir paprašė popieriaus pasturgalį nusivalyti, o kai papriekaištauji, kad netinkamai elgiasi, jis dar ir užpyksta. Todėl tartis ir susitarti su tais, kurių dauguma net nežino, kas juos valdo ir kur veda, o įžūlumo pilni žandai, tiesiog nėra galimybių.

Man tiktai keista, kad „valstiečiai“ su tais savo „bebrais“ pradėjo kovoti tokiu keistu būdu – siūlys riboti iki dviejų Seimo nario kadencijas. O jeigu dar prisiminsime grupines apkaltas, informacijos dozavimą 50x50, šiuo metu populiariausios Lietuvoje partijos uždraudimą.

Mistika, ateiviai, utopiniai siūlymai, anapusinis gyvenimas ir kosmosas – pastaruoju metu dažniausiai „valstiečius“ traukiantys reiškiniai. Juk nepradėsi vardan tos Lietuvos jų glostyti, pritariamai linksėti galva ir apsimetinėti, kad nieko nesupranti. Viskam turi būti pakantumo ribos. Ir ilgai tęstis tai neturėtų.

Jeigu Valstiečių ir žaliųjų frakciją artimiausiu metu paliktų keli jos nariai, kaip šiuo metu viešai skelbiama, tai padėtų patiems „valstiečiams“ geriau išryškinti savo ideologiją, kuri dar nėra aiški. Gal net padėtų greičiau susijungti ir su kuriama socdarbiečių partija, o „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos prisijungimas prie valdančiosios daugumos leistų visuomenei geriau suprasti pastarųjų metų politinius procesus Seime ir už jo ribų.

Bronislovas Matelis yra Seimo Mišrios grupės seniūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas