Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Asanavičiūtė: Kodėl dviguba pilietybė yra nacionalinio saugumo klausimas, arba Kada, jei ne dabar?

Kalbant apie pasaulio lietuvius ir pilietybės išsaugojimą, įgijus kitos valstybės pilietybę, daugeliui mūsų užsidega dvi lemputės – tai ištikimybė Lietuvai ir mokesčių mokėjimas. Visgi pasaulio lietuviai yra tai ir kur kas daugiau. Tarpusavio pagalba bei ryšiai tarp Lietuvos ir mūsų tautiečių visame pasaulyje netelpa į šiuos du dvigubos pilietybės aspektus.
Dalia Asanavičiūtė
Dalia Asanavičiūtė / Asmeninio archyvo nuotr.

Seime š.m. gegužės 23 d. nei vienam Seimo nariui nebalsuojant „prieš“ buvo priimtas nutarimas „Dėl privalomojo referendumo dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo paskelbimo“ , kuriame paskelbtas Pilietybės išsaugojimo referendumas, kuris vyks 2024 m. gegužės 12 d.

Vienas toks jau įvyko, ir nors tai nebuvo visiškas fiasko, tačiau laimėjimu pavadinti to taip pat negalime. Grįžtame ir su referendumu, ir nauja formuluote, ir dar platesniu politinių partijų sutarimu, tačiau esminis žingsnis bus Jūsų – visų Lietuvos žmonių, esančių tiek Lietuvoj, tiek Europoj ar už Atlanto – pritarimas.

Dviguba pilietybė – nacionalinio saugumo klausimas

Tą pačią dieną Seimo priimtoje rezoliucijoje buvo kalbama ne tik apie Seimo įsipareigojimą dėti visas pastangas siekiant sėkmingo pilietybės išsaugojimo referendumo įgyvendinimo, tačiau ir apie diasporos svarbą mūsų valstybei.

Pirmiausia, pabrėžtas reikšmingas Lietuvos diasporos indėlis siekiant mūsų valstybės išsivadavimo iš okupacinio sovietinio režimo bei mūsų, kaip nepriklausomos valstybės, pripažinimo pasaulyje. Lietuvių bendruomenės Jungtinėse Amerikos Valstijose ir kitur rašė laiškus politikams jų valstybėse, ėjo į susitikimus su parlamentų, senatų nariais ar netgi susitikdavo su valstybių prezidentais būdami neoficialiais mūsų valstybės ambasadoriais ir gindami Lietuvos laisvės siekį.

Priešas, nors ir pakeitęs savo vardą, liko. Stebėdami Rusijos pradėto karo Ukrainoje grimasas suprantame, kad okupanto veidas išliko toks pats nežmogiškas ir negailestingas.

Stebėdami Rusijos pradėto karo Ukrainoje grimasas suprantame, kad okupanto veidas išliko toks pats nežmogiškas ir negailestingas.

Pasaulio lietuvių bendruomenės, susivienijusios su nuo karo priverstais bėgti ukrainiečiais, rengia palaikymo mitingus užsienyje, skatina vietos politikus nepamiršti ir nepavargti nuo karo, o įmones pasitraukti iš teroristinės Rusijos rinkos.

Visgi vienų balsas yra girdimas aiškiai, o kitų – pasilieka elektroninio pašto „šlamšto“ dėžutėje. Asmenys, turintys valstybės, kurioje gyvena, pilietybę, sugeba praverti vietos politikų duris ir atstovauti savo tėvynės interesus ir nacionalinio saugumo klausimus. Kita vertus, mūsų Lietuvos Respublikos piliečiai, kurie negali kartu turėti ir kitos valstybės pilietybės, nes kitaip prarastų mūsiškę, beldžiasi į tas pačias duris, bet jos lieka uždaros.

Dėl šios priežasties neabejojama, kad dviguba pilietybė – nacionalinio saugumo klausimas, kuris turėtų rūpėti kiekvienam Lietuvos Respublikos piliečiui – ar gyvenančiam čia, Lietuvoje, ar bet kuriame kitame pasaulio kampelyje, tačiau širdyje nešiodamasis mūsų Lietuvą tėvynę.

Prisidėti prie Lietuvos kūrimo galime visi – pasiekime Pilietybės išsaugojimo referendumo sėkmę kartu

Lietuvos Respublikos Seimas priimta rezoliucija įsipareigojo dėti visas pastangas siekiant sėkmingo referendumo įgyvendinimo, tačiau be Jūsų balso ir prisidėjimo – tai neįmanoma. Lietuvos Respublikos Konstitucijos I-asis skirsnis numato labai aukštą balso teisę turinčių piliečių kartelę, tad norint ją perlipti būtinas visų mūsų susitelkimas – ypač Lietuvoje, bet taip pat ir užsienyje.

Bene kiekvienas lietuvis turi draugą, giminaitį ar pažįstamą, išvykusį ir kuriantį gyvenimą kitoje valstybėje. Kiekvienas šis žmogus yra Lietuvos dalis ir mes 2024 m. gegužės 12 d. galime tą įrodyti. Su Jūsų kuriamų įmonių pagalba, pasidalinimais ir paskatinimais yra įmanoma įveikti konstitucinę kartelę, tačiau turime šio tikslo siekti kartu!

Taigi kreipiuosi į visas įmones, valstybines institucijas, savivaldybes, Lietuvos ir diasporos organizacijas ir kiekvieną iš mūsų – prisidėkime ir stiprinkime Lietuvą kartu – ir kiekvieną dieną, ir ateidami bei paskatindami ateiti bei išreikšti savo balsą 2024 m. gegužės 12 d. referendume.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas