Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Darius Bagdžiūnas: www.lrs.lt – kas kaltas?

Prieš kelias dienas prasidėjo diskusija dėl naujojo www.lrs.lt. Skambėjo frazės: „tinklalapis prastesnis negu buvo“, „nedžiugina“, „mažai modulių“, „už tokį biudžetą galima buvo padaryti geriau“...
Darius Bagdžiūnas
Darius Bagdžiūnas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Vertinant interneto puslapius yra keli esminiai aspektai:

Veikimas

Ar tinklalapis veikia be klaidų? Pastabos dėl nekorektiško veikimo nebuvo nei vienos. Tai reiškia, kad produktas yra tinkamas.

Ar tinklalapis veikia taip, kaip buvo parašyta užduotyje? Šią dalį kontroliuoja klientas. Jis lygina galutinį rezultatą su technine/kūrybine specifikacija. Jei atliktas projektas neatitinka užduoties, įprastai klientas nepriima projekto iš tiekėjo ir liepia ištaisyti savo kaštais. Kai klaidų nebėra, klientas pasirašo priėmimo aktą ir publikuoja projektą viešai. Faktas, kad klientas projektą priėmė ir paleido viešai, leidžia daryti prielaidą, kad užduotį jis atitinka.

Visi pasigyrimai „aš padaryčiau geriau (nežinau ką) už 4 mln eurų“ terodo taip sakančio žmogaus išmanymo šioje srityje stoką.

Jei imi Europos finansavimą, turi atlikti tiksliai tai, kas buvo aprašyta, net jei per laiką pasikeitė technologijos ar vartotojų įpročiai. Negali aukoti nebereikalingų funkcijų, kad iškeistum jas į naujas.

„Savaime suprantamų“ funkcionalumų nėra. Yra tai, kas parašyta ir ko neparašyta specifikacijoje. Jei „mobili tinklapio versija“ nėra įrašyta užduotyje, normalu, kad neturėjo būti pagaminta. Juk specifikacija rašyta prieš daug metų, kai išmanūs telefonai nebuvo plačiai naudojami. Sutinku, kad šiais laikais tai būtina, tačiau ją galima sukurti kito projekto/versijos apimtyje.

Ar užduotis buvo korektiška? Jei Europa sutiko finansuoti projektą, didelė tikimybė, kad jis buvo parengtas tinkamai.

„Gauminos“ nuotr./Seimo interneto svetainė
„Gauminos“ montažas

Kaina

Ar už 4 mln. Eur galima padaryti geriau? Atsakyti korektiškai gali tik žmogus, kuris skaitė techninę užduotį ir žino visą projekto apimtį, nes didelė projekto dalis yra nematoma viešai.

Visi pasigyrimai „aš padaryčiau geriau (nežinau ką) už 4 mln eurų“ terodo taip sakančio žmogaus išmanymo šioje srityje stoką.

Kadangi neiškilo faktų apie tiekėjo pasirinkimo procedūros pažeidimus, reiškia, klientas gavo geriausią viešą pasiūlymą iš to, kas tuo metu buvo rinkoje.

Įvaizdis

Interneto tinklalapis vienas iš įvaizdžio kūrimo įrankių. Lankytojai matydami kokioje formoje yra pateikiamas turinys, susidaro subjektyvią nuomonę priskirdami tinklalapio šeimininko prekinį ženklą vieniems ar kitiems atributams. Šiuo atveju yra 2 pagrindinės auditorijos – LR piliečiai ir užsieniečiai, kurių nuomonė formuojama vartotojo patirties pagalba.

Kokią žinutę apie Lietuvą komunikuoja www.lrs.lt? Manau, jokios (arba aš jos nesupratau).

Kokią žinutę apie Lietuvą komunikuoja www.lrs.lt? Manau, jokios (arba aš jos nesupratau).

Kokią žinutė turi komunikuoti Seimo svetainė? Ji (kaip ir visos kitos valstybinės organizacijos) turi padėti įtvirtinti Lietuvos pozicionavimą. O koks mūsų pozicionavimas? Jo nėra. (Arčiausiai ką turime, tai turizmo strategijos šūkis, orientuotas į turistus, – „Likeable Lithuania“).

„Gauminos“ nuotr./Seimo interneto svetainė
„Gauminos“ nuotr./Seimo interneto svetainė

Kas kaltas, kad dizainas nedžiugina?

Kūrėjai? Ne, nes jie vykdė užduotį. Įprastai kūrybinėje užduotyje nurodoma, kas bus laikoma tinkamai atliktu dizainu. Jei darbas buvo priimtas iš kliento, darbas atliktas tinkamai.

Klientas? Ne, nes Lietuva neturi žinutės. Žinutę diktuoja valstybės pozicionavimo strategija. Kadangi jos nėra, nėra ir žinutės.

Vyriausybė? Taip, ji vienintelė gali priimti sprendimą dėl Lietuvos pozicionavimo, duoti instrukcijas pavaldžioms institucijoms ir kontroliuoti vykdymą.

Darius Bagdžiūnas yra interneto sprendimų bendrovės „Gaumina“ įkūrėjas bei partneris

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas