Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dzianis Kučynski: Europos humanitarinis universitetas turi gyventi pagal savo skelbiamas vertybes

Europos humanitarinio universiteto (EHU) Senatas gegužės 25 d. pritarė rezoliucijai, kurioje reikalaujama atsakomybės už neseniai atskleistus neteisėtus vadybos veiksmus. EHU Senatas pareikalavo didelių valdymo pokyčių, įskaitant dabartinio rektoriaus G.Davido Pollicko ir laikinai einančiosios universiteto Valdančiosios tarybos pirmininkės pareigas Anne Lonsdale bei vicepirmininko Dano E.Davidsono atsistatydinimų.
Dzianis Kuchynski
Dzianis Kučynski / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Savo atsakyme į Senato nutarimą ta pati A.Lonsdale į Senato reikalavimus numojo ranka, vadino kalbas apie neteisėtus vadovybės veiksmus „nepagrįstomis“.

Kadangi esu ne tik EHU Senato bet ir Valdančiosios tarybos narys, suprantu, kodėl Senatas taip nusprendė. Taip pat žinau, kad kai kurie Valdančiosios tarybos nariai žinojo apie neteisėtus vadovybės veiksmus, kurie paaiškėjo nuo to laiko, kai A.Lonsdale ir D.Davidsonas nusprendė, kad D.Pollickas turėtų tapti rektoriumi, tačiau nesugalvojo sąžiningo būdo jam sumokėti didžiulės algos, kurios jis tikėjosi.

Kadangi jau beveik visiems aišku, kad EHU vyksta negeri dalykai, Senatas visiškai pagrįstai reikalauja atsakomybės ir valdymo permainų, įskaitant atsistatydinimo tų, kas šitaip pakenkė universitetui.

Faktai paprasti.

Kai universitetas nusprendė, kad reikia įdarbinti universitetų vadybos ekspertą, kuris padėtų pagerinti mūsų universiteto valdymą, galima buvo rasti geresnį ir pigesnį kandidatą.

Anuo metu Valdančioji taryba dar galvojo, kad reiktų ieškoti kokio nors į pensiją išėjusio rektoriaus, kuris galbūt sutiktų padėti už algą, kuri būtų mažesnė nei rinkos kaina. Kažkokiu būdu šis sumanymas virto ekstravagantišku pasiūlymu įsidarbinti EHU už metinę 230 000 Eur algą jokios patirties mūsų regione neturinčiam amerikiečiui, kurio profesinė reputacija kėlė daugybę klaustukų.

Turint omeny EHU priklausomybę nuo donorų aukų, siūlyti žmogui, kuris neatitiko elementarių kriterijų, tokią algą buvo nepagarba ne tik donorams, bet ir mūsų dėstytojams, kurie, geriausiu atveju, uždirba apie vieną dešimtąją tos sumos. Donorų vardu ir su jų palaikymu Šiaurės šalių ministrų taryba, kuri valdo EHU Patikos fondą, pareikalavo, kad D.Pollicko alga būtų sumažinta. Valdančioji taryba tokį sprendimą galų gale priėmė ir dar pridūrė, kad D.Pollickas negali gauti pajamų už savo darbą mūsų universitete iš jokių kitų šaltinių.

Be to, D.Pollickas revizoriams sakė netiesą. Kai Šiaurės šalių ministrų taryba užsakė reviziją, kurią atliko patikima tarptautinė bendrovė "Deloitte", D.Pollickas pasirašė raštą, kuriame tvirtino negaunąs jokių pajamų už darbą EHU, išskyrus EHU mokamą oficialią algą. Tačiau "Deloitte" revizoriai išaiškino, kad, kaip tik priešingai, D.Pollickas papildomus pinigus gauna iš Valdančiosios tarybos vicepirmininko D.E.Davidsono organizacijos „American Councils for International Education“, galimai netgi pažeisdamas mokesčių įstatymus.

D.Pollickas atvyko į EHU praėjus kiek laiko nuo to, kai jis atsistatydino iš Birmingham Southern universiteto prezidento posto. Jam valdant šį universitetą buvo atrastos penkių milijonų dolerių vertės finansinės „klaidos“. Šios „klaidos“, kurios ne visų manymu buvo tokios nekaltos, beveik sužlugdė šį universitetą. Atsistatydinimas tokiomis aplinkybėmis blaiviems personalo paieškos vadovams sukeltų rimtų klaustukų. Mūsiškiai bent jau galėjo pasiūlyti jam gerokai mažesnę algą.

Blogiausia tai, jog, kol D.Pollickas nebuvo rektorius, EHU kasmet sutelkdavo 3–3,5 mln. Eur savo veiklai finansuoti. Nuo D.Pollicko atėjimo praradome pusę tos paramos. Tuo pat metu sumokėjome jam šimtus tūkstančių eurų algos. Sakyčiau, kad neapsimokėjo.

EHU yra unikalus universitetas. Jo bendruomenės dvasia ir studijų kokybė yra svarbios vertybės. Jis pritraukia ir, tikiuosi, toliau pritrauks gabius mūsų regiono studentus.

Dabar D.Pollickas atsistatydina neprisiimdamas jokios atsakomybės. Mums belieka svarstyti labai nemalonius sprendimus. Laikinai einanti pirmininkės pareigas A.Lonsdale toliau kalba, tarsi nieko blogo nebūtų įvykę. Senatas ne be pagrindo reikalauja paaiškinti, kodėl taip elgiamasi, ir imasi atsakomybės EHU bendruomenės vardu, svarstant universitetui gyvybiškai svarbius klausimus.

Kadangi jau beveik visiems aišku, kad EHU vyksta negeri dalykai, Senatas visiškai pagrįstai reikalauja atsakomybės ir valdymo permainų, įskaitant atsistatydinimo tų, kas šitaip pakenkė universitetui.

Donorai aukoja, dėstytojai už kuklias algas sunkiai dirba ir studentai moka mokslapinigius ne tam, kad visa tai būtų naudojama vienam asmeniui taip neproporcingai praturtinti. Senatas ir studentai taip pat ne be pagrindo piktinasi, kodėl keliems asmenims savo ydingais sprendimais leidžiama sugriauti universiteto reputaciją.

EHU yra unikalus universitetas. Jo bendruomenės dvasia ir studijų kokybė yra svarbios vertybės. Jis pritraukia ir, tikiuosi, toliau pritrauks gabius mūsų regiono studentus.

Prarastą pasitikėjimą atkurti bus nelengva. Prikelti EHU galime su mūsų dėstytojų, studentų bei rėmėjų pagalba, pradedant Lietuvos užsienio reikalų ministerija, Švedijos paramos agentūra „SIDA“ ir Europos Komisija. Tačiau turime pradėti nuo sąžiningumo. Turime pripažinti problemą ir prisiimti atsakomybę. Tokios yra EHU puoselėjamos vertybės. Metas jas įgyvendinti mūsų universitete.

Dzianis Kučynski yra EHU Valdančiosios tarybos narys, EHU Senato narys, EHU Studentų sąjungos pirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas