Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edita Gudišauskienė: Kaunas Europos moksleivių verslumo sostinė – 2021

Ketvirtadienio vakarą paaiškėjo, kad Lietuva gavo teisę organizuoti Europos mokinių mokomųjų bendrovių mugę. Kaunas 2021 metais taps Europos moksleivių verslumo sostine.
Edita Gudišauskienė
Edita Gudišauskienė / Asmeninio albumo nuotr.

Kovo 22 d. tarptautinis jaunimo verslumo skatinimo virusas trečią kartą atkeliavo į Kauną – net 43 moksleivių komandos iš 9 Europos šalių pristatė ir pardavinėjo savo mokyklos suole įkurto verslo idėjas ir pagamintus produktus tarptautinėje mokinių startuolių mugėje „Inovatyvus verslas 2018“. Būtent šios mugės nugalėtojų apdovanojimo renginyje ir buvo paskelbta ši žinia. Tai puikus švietimo įstaigų sukauptos praktinio mokinių verslumo ugdymo patirties įvertinimas, mokinių mokomųjų bendrovių pasiekimų miesto, Lietuvos ir tarptautiniame lygmenyje pripažinimas, tarptautinių renginių organizavimo patirties įrodymas.

Jau daugelį metų verslumo ugdymo plėtra ir populiarinimas išlieka vienu pagrindinių ES šalių, taigi ir Lietuvos politikos tikslų. Atrodo, kad jaunimo nedarbo, ekonomikos krizės ir greitų pokyčių, susijusių su sudėtinga žiniomis pagrįsta ekonomika ir mūsų visuomenės įvairove, universalieji gebėjimai, o ypač verslumas, yra esminiai siekiant padėti jauniems žmonėms tapti aktyviais, kūrybiškais ir versliais piliečiais.

Vis geriau suvokiamos jaunų žmonių galimybės steigti ir plėtoti nuosavas komercinio ar socialinio verslo įmones ir tapti novatoriais tose srityse, kuriose jie gyvena ir dirba. Verslumo ugdymas svarbus ne tik formuojant jaunų žmonių mąstyseną, bet ir kaupiant žinias, lavinant įgūdžius ir nuostatas, kurios turi įtakos verslumo kultūros augimui.

Europos statistika rodo, jog mokomosios mokinių bendrovės yra vienas efektyviausių būdų ugdyti verslumą: šioje programoje dalyvavę mokiniai, palyginti su tais, kurie mokėsi tik ekonomikos teorijos iš vadovėlių, tris kartus dažniau kuria savo verslą. Verslumo ugdymo programa „Junior Achievement“ (tarptautinė programa „Jaunimo laimėjimas“) Europos Komisijos pripažinta geriausia verslumo ugdymo praktika.

Praktiškai mokydamiesi verslo vadybos ir ekonomikos pagrindų, įgyvendindami sumanytą projektą moksleiviai dažniau bendrauja su tikro verslo atstovais, todėl įgyja didžiausios naudos – gyvenimiškos patirties: išmokstama dirbti komandoje, įgyvendinti idėjas ir užsidirbti pirmus pinigus bei paragauti verslininko duonos. Taigi mokiniams suteikta galimybė dar mokykloje įgyvendinti savo verslo idėjas ir kaupti praktinę patirtį Lietuvos ateities gerovei.

Kauno miesto mokyklos yra vienos aktyviausių šalyje ugdant jaunimo verslumą. Tiek ekonomikos olimpiadoje (miesto, šalies etapuose), tiek Verslumo ir ekonominio modeliavimo pratybose, tiek ir mokomųjų mokinių bendrovių mugėse 2016–2017 metais dominavo Kauno miesto ugdytiniai. Reikia pažymėti, kad mokomųjų mokinių bendrovių skaičius išaugo nuo penkių 2009 m. iki keturiasdešimt dviejų 2017 metais, kai tuo tarpu Lietuvoje buvo registruotos 177 mokomosios mokinių bendrovės.

Ketvirtadienį pramogų ir laisvalaikio centre „Mega“ šurmuliavo trečioji šalyje tarptautinė mokomųjų mokinių bendrovių mugė „Inovatyvus verslas 2018“. Šioje mugėje produktus bei paslaugas pristatė 43 mokinių bendrovės, net 20 bendrovių buvo iš užsienio – Turkijos, Italijos, Norvegijos, Danijos, Latvijos, Austrijos, Švedijos ir Šveicarijos. Mugę organizavome devintą kartą, ir per tuos devynerius metus mokomųjų mokinių bendrovių mugė tapo ne tik tradiciniu Kauno miesto verslumo ugdymo renginiu, bet ir tarptautinio lygio prezentacija, kasmet pritraukiančia ne tik didesnį dalyvių skaičių, bet ir pelniusia tarptautinį pripažinimą. Palyginimui galima paminėti, kad 2016 m. tarptautinėje mugėje Kaune dalyvavo 39 bendrovės, iš jų 14 bendrovių iš užsienio, 2017 m. – 50 bendrovių, 21 bendrovė iš užsienio.

Tarptautinės mokomųjų mokinių bendrovių mugės „Inovatyvus verslas 2018“ pirmos vietos nugalėtoja pripažinta bendrovė „Monkey“ (Juliaus Janonio gimnazija, Šiauliai), antros vietos – „Make IT Simple“ (Šv. Benedikto gimnazija, Alytus) ir trečios vietos – mokinių bendrovė iš Latvijos „HandySac“.

Tarptautines mokomųjų mokinių bendrovių muges „Inovatyvus verslas 2016“, „Inovatyvus verslas 2017“, „Inovatyvus verslas 2018“ teigiamai įvertino VšĮ Lietuvos „Junior Achievement“ atstovai, kurie kaip ir verslo bei universitetų atstovai yra ilgamečiai Kauno miesto partneriai ugdant mokinių verslumą.

Turime ir praktinių pavyzdžių kaip dalyvavęs mokinių mokomųjų bendrovių veikloje jaunimas pradėjo kurti savo verslą ir sėkmingai jį vysto – net dalyvavo Silicio slėnyje. Moksleivių svajonės virsta verslo idėjomis, sėkmingo dalyvavimo darbo rinkoje pradžia. Pasirengimas, kuris prasidėjo jau mokyklos suole generuojant idėjas, pasėjo verslumo sėklas, kurios išdygo ir subrandino vaisius.

Sukaupta mokinių praktinio verslumo ugdymo patirtis, glaudus švietimo, akademinės bendruomenės, verslo ir savivaldos atstovų bendradarbiavimas ir padėjo Kaunui tapti Europos moksleivių verslumo sostine-2021. Tikrai žinau, kad mums pavyks, nes matau, kaip žmonės, kurie dalyvauja ugdant praktinį mokinių verslumą, dega šia idėja, švietimo įstaigų, verslo ir universitetų bendruomenės, mokiniai yra tam pasirengę. Bendromis visų pastangomis populiarinsime Kauną kaip europietišką miestą mokinių verslumo ugdymo srityje, pristatydami jį ir kaip kultūros, sporto, meno, unikalios tarpukario architektūros miestą, į kurį ne kartą norės grįžti mugės dalyviai ir svečiai.

Gerai padirbėjus ir išplėtus renginio dalyvių geografiją, Europos mokinių mokomųjų bendrovių mugė gali tapti ir pasauline.

Edita Gudišauskienė yra Kauno miesto savivaldybės tarybos narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas