Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egidijus Papečkys: Masinių žudynių Las Vegase išvengti greičiausiai buvo neįmanoma

Kraupių masinių žudynių Las Vegase istorija jau visiems gerai žinoma: įtariamasis, 64 metų Stephenas Paddockas iš savo kambario 32 viešbučio aukšte pradėjo šaudyti į minią ir nukovė 59 bei sužeidė daugiau kaip 500 žmonių, dalyvavusių muzikos festivalyje.
Egidijus Papečkys
Egidijus Papečkys / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Žuvusiųjų skaičius gali didėti, kadangi dar pusšimčio sužeistųjų būklė yra kritinė. Šį kartą žudiko portretas yra išsiskiriantis ir vertas dėmesio: pensininkas multimilionierius, niekuo neišsiskiriantis kaimynas, pasiuntęs broliui žinutę, kad laimėjo kazino 250 tūkst. dolerių ir vietoje to, kad juos išleistų, be gailesčio šaudęs į minią, o vėliau ir pats nusišovęs.

Iš kitos pusės – sūnus bankų plėšiko ir reketininko, ginkluoto ir labai pavojingo, apibūdinamo kaip psichopatinė asmenybė, 1969-1977 patekusio į FTB labiausiai ieškomų nusikaltėlių dešimtuką. Galbūt čia ir slypi masinių žudynių priežastis? Nes jokių kitų, įprastų priežasčių, ideologinių, religinių, finansinių ar sveikatos – kaip ir nėra. „Kaip ir“, kadangi šį kartą kyla labai daug klausimų nors, dažniausiai, esu skeptiškas įvairių konspirologinių teorijų atžvilgiu.

Man visiškai suprantama, kad žudikas prasinešė į kambarį 23 ginklus – JAV įprasta atkeliauti su dideliu bagažu ir tai nieko nestebina. Tuo labiau, kad ginklus jis susinešė per kelis kartus, tai užfiksuota viešbučio video kamerose.

Kur kas labiau stebina didelis, milžiniškas žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius. Net jeigu didžioji jų dalis patyrė sužeidimus ne nuo kulkų, o miniai ėmus bėgti ir traiškant vienas kitą. Teisėsauga net neužsimena apie galimybę, kad žudikų galėjo būti daugiau. Kadangi JAV neįprasta slėpti tokio pobūdžio informaciją, greičiausiai tokių duomenų ir nėra.

Tačiau čia iškyla dar vienas klausimas – kodėl policija nieko nekalba apie šovinius ir tūteles įvykio vietoje? Mini keliolika tūkstančių šovinių, rastų su „Stephenu Craigu Paddocku siejamoje vietoje“, tačiau nė vienu žodeliu neužsimena apie įvykio vietą. Dar labiau stebina tai, kad ir paviešintose nuotraukose nematyti jokių iššautų tūtelių ar pabirusių šovinių. Kaip socialiniame tinkle vykstančioje diskusijoje pastebėjo Audrius Bačiulis, turėjo būti paleista bent pora tūkstančių šūvių iš vienos pozicijos, kad kilimas turėtų būti nuklotas tūtelėmis. Ir mažai tikėtina, kad juos jau spėjo surinkti teisėsaugininkai – šiuo atveju įvykio vietoje dirba FTB komanda, o jų darbo metodika man pakankamai gerai žinoma.

Dar keisčiau, kad nepateikiama bent preliminari informacija, kiek šūvių buvo iššauta, ir kiek žmonių nukentėjo nuo kulkų, o kiek – nuo bėgančioje minioje patirtų sužalojimų. Nenoriu pasakyti, kad JAV teisėsauga kažką slepia, tačiau tai nėra visiškai įprasta ir atrodo šiek tiek keistokai.

Yra dar keletas svarbių aplinkybių, kurias būtina paminėti. Pirmiausia, tai visos istorijos panašumas į Holivudo scenarijų. Tai pirmas man žinomas atvejis, kada žudikas pasinaudojo išmaniosiomis technologijomis – tai yra viešbutyje išdėstytomis kameromis, kad pastebėtų prie jo kambario artėjančią policiją. Ir tuo pasinaudojo realiai – šovė per duris ir sužeidė į koją viešbučio apsaugos darbuotoją, net neįtariantį, kad yra stebimas. Sutikite, kad tai atrodo kaip scena iš eilinio Holivudo trilerio. Nėra abejonių, kad užmaskuotos stebėjimo kameros būtų tapę siurprizu ir policijos šturmo komandai. Nors tokia galimybė visada apsvarstoma, bet šiuo atveju greičiausiai nebūtų buvę laiko jas aptikti – o tai labai svarbi pamoka ateičiai.

Ankstesnių žudynių metu pasislėpę šauliai taikėsi ne tik į gyventojus, bet, galima sakyti, „medžiojo“ į įvykio vietą atvykusius policijos pareigūnus. Šį kartą buvo šaudoma aklai į minią, nesistengiant atsirinkti policininkus. Tai taip pat svarbi aplinkybė tyrėjams, galbūt padėsianti suprasti iki šiol miglotus žudiko motyvus.

Bloga žinia doriems ginkluotiems piliečiams – po šių žudynių Las Vegase suaktyvės siekis visur, ne tik JAV, dar labiau sugriežtinti ginklų kontrolę ir dar labiau suvaržyti piliečių teises įsigyti ir laikyti šaunamuosius ginklus. Deja, nauji draudimai ir suvaržymai padėties nepagerins – žudikas visada ras galimybę įsigyti nelegalų ginklą, arba pakeis jį kitu, galbūt dar labiau naikinančiu. Kaip, pavyzdžiui, įvyko 1995 metais Oklahomoje, kur panaudojus buitines chemines medžiagas ir trąšas buvo susprogdintas federalinis pastatas, žuvo 168 ir sužeisti apie 700 žmonių. Yra ir kitų žinomų ar numanomų būdų, apie kuriuos nekalbėsiu ir nekaitinsiu potencialių teroristų ir žudikų vaizduotės.

JAV teisėsauga šiuo metu labiau koncentruojasi į Stephenas Craigas Paddockas finansinių operacijų vingius, ieškodama siūlo galo ir atsakymo apie žudynių motyvus. Deja, tenka pripažinti, kad šio beprotiško išpuolio išvengti greičiausiai buvo neįmanoma – čia nepadės jokios žvalgybos tarnybos. Tačiau viešbučiai turėtų rimtai pagalvoti, kaip ateityje išvengti tokių arsenalų sukaupimo svečių kambariuose, ir kaip sutrukdyti svečiams bėgioti koridoriais šaudant kitus viešbučio klientus.

Kol kas galime pasidžiaugti, kad Lietuva yra rami ir saugi šalis. Turime galimybę mokytis iš svetimų klaidų – ją ir išnaudokime.

Egidijus Papečkys yra kriminalinės žvalgybos, antiterorizmo ir saugumo ekspertas, dėstytojas, publicistas, Liberalų sąjūdžio atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant