Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eimantas Kiudulas: Po įstatymo pataisų – nauji iššūkiai laisvosioms ekonomikos zonoms

Nuo šių metų įsigaliojo Laisvųjų ekonominių zonų (toliau – LEZ) pagrindų įstatymų pataisa, kuri numato, kad minimali investicijų kartelė paslaugų sektoriaus įmonėms gali būti 100 tūkst. eurų, t.y. net 10 kartų mažesnė negu buvo iki šiol. Iš pirmo žvilgsnio – tai neabejotinai gera žinia Lietuvoje veikiantiems LEZ, tačiau tuo pačiu pastarųjų laukia visa aibė iššūkių, kadangi pirmiausia jie turės prisitaikyti prie kitokio investuotojo profilio, nes iki šiol absoliuti dauguma investuotojų LEZ‘uose – gamybos sektoriuje veikiančios įmonės.
Eimantas Kiudulas
Eimantas Kiudulas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Kitokiems investuotojams – kitokia infrastruktūra

Pastebiu, kad Klaipėdos LEZ susidomėjimas iš paslaugų sektoriaus įmonių jau jaučiamas. Tačiau tuo pačiu reiktų atkreipti dėmesį, kad mokestinė lengvata skirta kitokio profilio paslaugų sektoriaus investuotojams, palyginus su tais, kurie renkasi investuoti Vilniuje.

Lietuvos regionai, o ypač Klaipėda, turi didelį potencialą pritraukti mažesnius projektus. Bet vis dėlto, nereikia naiviai tikėtis, tokio paslaugų sektoriaus kalibro milžinų kaip, pavyzdžiui, „Barclays“. Maža to, ši nauja mokestinė lengvata turėtų prisidėti prie tolygesnio tiesioginių užsienio investicijų pasiskirstymo tarp Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų. Šiandien Vilniui tenka net 70 proc. visų TUI, taigi investicijų netolygumas, prisidedantis prie regionų atskirties, šiuo metu – akivaizdus. Šis įstatymų pakeitimas gali padėti sumažinti atotrūkį tarp Vilniaus ir Lietuvos regionų pagal pritraukiamus užsienio investuotojų projektus, atgyvinti regionus.

Dabar reikia galvoti, kaip tapti patraukliems ir paslaugų sektoriaus investuotojams.

Tačiau vien tik įstatymo pakeitimo nepakanka. Tam, kad investuotojai rinktųsi regionus, o ne Vilnių, pirmiausia jiems reikia patrauklios infrastruktūros. Iki šiol, vienas didžiausių Klaipėdos LEZ privalumų, kad uostamiesčio LEZ parduodami sklypai kartu su leidimais statyti. Tai gamybos sektoriaus įmonėms leidžia sutaupyti net apie pusmetį. Be to, prestižiniu laikomas tiesioginių užsienio investicijų tarptautinis žurnalas „FDI Magazine“, kuris kasmet renka investuotojams patraukliausias pasaulio LEZ teritorijas, Klaipėdos LEZ 2016 m. išskyrė, kaip vieną patraukliausią teritoriją plėtrai įmonėms, kurios čia jau veikia. Siekiant sukuri tokias sąlygas iki šiol į Klaipėdos LEZ infrastruktūrą buvo investuota daugiau nei 21,5 mln. EUR.

Tačiau dabar reikia galvoti, kaip tapti patraukliems ir paslaugų sektoriaus investuotojams. Todėl tarp ateities planų – ir biurų patalpų statybų tolimesnė plėtra. Vis tik jau ir šiandien galime pasiūlyti investuotojams daugiau kaip 5 000 tūkst. kv. m. biurų patalpų ploto trumpalaikei ar ilgalaikei nuomai.

Regionams atėjo laikas labiau susirūpinti savo įvaizdžiu

Vis tik, vien dėl gerai veikiančios Klaipėdos LEZ ir jų poreikiams adaptuotos infrastruktūros investuotojai neateis. Siekiant pritraukti naujus paslaugų sektoriaus investuotojus reikia ir miesto Savivaldybės, ir kitų svarbių miesto objektų sinergijos. Svarbu ir, pavyzdžiui, kokie yra priimami miesto logistiniai sprendimai, miesto patrauklumo didinimo klausimai ir pan.

Nauja mokestinė lengvata – tai suteikta galimybė dar labiau gyvinti Klaipėdos regioną ir tik jau nuo bendrų pastangų priklausys, ar bus pasinaudota suteikta galimybe. Klaipėdos miestas turi orientuotis ne vien tik į gamybą ir logistiką – reikia investuoti ir į mokslinius tyrimus, paslaugas – t.y. kitokią pridėtinę vertę kuriančias darbo vietas bei verslo sritis, nes šiuo aspektu Klaipėdai kyla kur kas daugiau iššūkių nei Vilniui.

Vienas pagrindinių argumentų, lemiančių paslaugų sektoriaus investuotojų pasirinkimą – kvalifikuotos darbo jėgos pasiūla. O tai – viena didesnių problemų su kuria susiduria Lietuvos regionai. Ir uostamiestyje nėra pakankamai žmonių, dirbančių IT srityje, todėl reikia galvoti, kokiomis skatinamosiomis priemonėmis bandyti išlaikyti absolventus, pavyzdžiui, iš Klaipėdos universiteto. Tiesa, net vilniečiai turėtų ko pavydėti klaipėdiečiams – uostamiesčio gyventojai negaišta laiko transporto spūstyse, nekilnojamasis turtas čia pigesnis, o atlyginimai, remiantis Statistikos departamento duomenimis, gana panašūs. Taigi potencialo regionas turi daug. Tinkamai išnaudojus mokestinę lengvatą, regionuose telktųsi smulkesni paslaugų sektoriaus investuotojai, o Vilniuje toliau koncentruotųsi sudėtingesnių kompetencijų reikalaujantys stambūs projektai.

Eimantas Kiudulas yra Klaipėdos laisvosios ekonomikos zonos vadovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas