Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eimutis Misiūnas. Ar po pasikėsinimo į D.Trumpą nereikėtų saugoti ir Lietuvos kandidatų?

Prieš maždaug penkerius metus, apie vidurnaktį atlikau svarbų skambutį – kaip vidaus reikalų ministras informavau išrinktąjį prezidentą, bet dar neprisiekusį, kad jam pagal tuomet galiojusį įstatymą nepriklauso apsauga. Tačiau, jeigu VRM būtų pateiktas prašymas, tada apsaugą galima paskirti. Prašymas buvo pateiktas ir apsauga buvo paskirta.
Eimutis Misiūnas
Eimutis Misiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tuomet dar Vadovybės apsaugos departamento (dabar tarnybos) pareigūnai nuo tos minutės nuo šalies vadovo nesitraukia nė per centimetrą.

Fizinė apsauga, pagal įstatymą, priklauso ir Seimo pirmininkei bei premjerei, buvusiems šalies vadovams (tiesa, mažesne apimtimi).

Prisimenu, kad per Prezidento rinkimų antrąjį turą turėjome karštą diskusiją, tiek komandos viduje, tiek su tarnybų vadovais – ar nederėtų valstybei saugoti abiejų kandidatų prezidento rinkimų antrajame ture. Abu potencialūs šalies vadovai, turi daug susitikimų, galimi įvairūs incidentai.

Tąkart prie įstatymo keitimo nepriėjome, bet situacija pasikeitė po 2020 m. Vadovybės apsaugos įstatymo pakeitimo. Dabar kandidatas į prezidentus pradedamas saugoti rinkimų dieną, paaiškėjus preliminariems galutiniams rinkimų rezultatams.

Pastarieji įvykiai, pasikėsinimas į Donaldą Trumpą, atrodo, verčia permąstyti sprendimus. Ar visgi nereikėtų grįžti prie diskusijos, kad abu kandidatai į respublikos prezidentus turėtų būti saugomi.

Gerai, kad šiuose Prezidento rinkimuose antrame ture dalyvavo kandidatai, kurie jau buvo saugomi. Taip pat pagal pataisytą įstatymą, apsauga gali būti suteikiama Vyriausybės ar jos įgaliotų institucijų sprendimų, pavyzdžiui generaliniam prokurorui, ministrams, Seimo nariams.

Lietuva drąsiai kaunasi visuose diplomatiniuose frontuose už Ukrainos pergalę, nesame patogūs savo priešams iš rytų. Jau turėjome incidentų, siejamų su rusų specialiosiomis tarnybomis.

Kaip buvęs vidaus reikalų ministras, nepritariu pirmųjų šalies asmenų dalies apsaugos atsisakymui.

Pavyzdys: neseniai draugas pasakojo – važiuodamas atbulas prekybos centro aikštelėje, tik paskutiniu momentu pastebėjo einančią premjerę. Avarijos eisme, incidentai viešose vietose, net jei nepiktybiniai, taip pat yra grėsmė pirmiesiems šalies asmenims, jau nekalbant apie išorines grėsmes.

Tikiu Lietuvos tarnybomis, jų profesionalumu, bet tarnybos šiame lauke gali veikti tik įgalintos pačių politikų sprendimų.

Eimutis Misiūnas šiuo metu dirba advokatu. Sauliaus Skvernelio Vyriausybėje 2016–2019 m. jis ėjo vidaus reikalų ministro pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito