Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Emanuelis Zingeris: Ką daryti Gruzijos draugams?

Įdomu, kaip kitaip mąstančių balsų nuslopinimas „padės“ Gruzijos integracijai į ES ir NATO? Trečiaidneį Vilniuje vykęs Tbilisio skvero atidarymas ir Gruzijos ministro pirmininko Iraklio Garibašvilio vizitas yra apkartintas daugeliui Gruzijos-Lietuvos santykių entuziastų.
Emanuelis Zingeris
Emanuelis Zingeris / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Gruzijoje užvakar įvykęs teismo sprendimas atimti nevaldišką televiziją „Rustavi 2“ iš nepriklausomo savininko rankų, paliekant Gruzijos visuomenę be nepavaldaus valdžiai balso, rodo, kad Gruzija valdžia bando slopinti kitaip mąstančių saviraišką.

Tai nėra neutralus, valdžios neįtakotas, teismo sprendimas. Deja, šis sprendimas primena 2001 m. lemtingą epizodą, kuomet Rusijos vyriausybė perėmė NTV kontrolę. Žinome, į ką po to pavirto Rusijos masinės informacinės priemonės. Jos tapo priedu prie valdžios.

Dar labiau nerimą kelia tai, kad nuo 2012 m. Gruzijoje buvo pastatytos šešios naujos skulptūros diktatoriui Stalinui. Ministras pirmininkas I.iGaribašvilis viešai deklaravo gegužės 9 d., kad: „Didžiausias dalykas, kalbant apie Antrąjį pasaulinį karą, yra tai, kad jį laimėjo gruzinas“.

Karštą, nuolat vykstantį diskursą dėl diktatoriaus J.Stalino šalies visuomenėje netikėtai sukrėtė vienas iš valdančiosios Gruzijos svajonės koalicijos lyderių Gogi Topadzė, neseniai pareiškęs, kad: „Stalino nuotrauka greitai kabės kiekviename Gruzijos biure, kadangi šis žmogus yra genijus“.

Tai rodo, kad šios Gruzijos valdžios žmonių tarpe nėra asmenų, kurie įvertintų J.Stalino režimo nusikaltimus Gruzijos tautai ir pasauliui. Gruzijos vyriausybė padarė daug pozityvių dalykų. Gruzija pagirtina dėl to, kad pirmąsyk surengė tiesioginius mero rinkimus, pasirašė asociacijos sutartį su ES ir prisidėjo prie Šilko kelio vystymo idėjos.

Na ir viena iš šešių, naujai įrengtų diktatoriaus J.Stalino skulptūrų, nugriauta. Tačiau oficialūs balsai iš JAV, o tiksliau JAV užsienio vicesekretorius Tony Blinkenas prieš dvi dienas teisingai išreiškė susirūpinimą Gruzijoje esančia iš dalies priklausoma teisėsaugos sistema, nesukurta erdve politiniam dialogui, kurioje savo nuomonę galėtų pareikšti politinės opozicijos, o ne vien valdančios grupės, atstovai.

Kai Gruzijos valdžia bando palaužti vieną pagrindinių laisvos saviraiškos šaltinių – „Rustavi 2“, siūlau surasti būdų kaip Lietuvos žmonėms atkreipti Gruzijos valdžios dėmesį, stabdant slinktį į bloga mums broliškoje šalyje.

Kiek man žinoma, Andrius Kubilius tik ką vykusiame susitikime su Gruzijos premjeru pareiškė, kad šie įvykiai yra grėsmė Gruzijos keliui į Vakarus. Tad ES struktūrose remsime integracijos politiką Gruzijos atžvilgiu.

Artimiausiu metu gruzinai turėtų gauti teisę be vizų pasiekti Europą. Šį uždavinį mes ES vykdysime visi kartu. Bet aiškėja liūdna žinia, kad Gruzijos valdžia negirdi Gruzijos sąjungininkų, ES ir JAV, pareiškimų dėl aiškiai matomos blogosios slinkties varžant žodžio laisvę ir represuojant politinius oponentus. Tad siūlau galvoti, kaip elgtis Gruzijos draugams.

Emanuelis Zingeris yra Seimo narys, TS-LKD partijos atstovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito